NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Vreme kleveta

Profesor Univerziteta Čedomir Čupić i predsednica NUNS-a Milica Lučić-Čavić našli su se na udaru anonimnih pamfletista

      Čedomir Čupić, profesor Fakulteta političkih nauka saznao je da je protiv njega podneta krivična prijava krajem maja, kada je od zamenika javnog tužioca stigao zahtev fakultetu da se izjasni. Prijava je podneta 18. aprila Petom opštinskom javnom tužilaštvu i, reći će Čupić, “dosta dugo je putovala, s obzirom na to da se fakultet i tužilaštvo nalaze na istoj opštini”.
       Prijavu je podnela međunarodna nevladina organizacija Lanj project center (LPC) protiv Čedomira Čupića i Vukašina Pavlovića, tadašnjeg dekana Fakulteta političkih nauka, koji se spominje kao saučesnik u Čupićevim nečasnim radnjama. A Čupić je, navodi se u prijavi, doprineo “da se stvori sumnja u javnosti u poštenje pokojnog premijera”... “stvaranju atmosfere koja je doprinela njegovom ubistvu”... “Čedomir Čupić je tvrdio i da će Đinđić biti uskoro mrtav, a on predsednik Srbije”, itd. itd. Vukašin Pavlović je, pak, saučestvovao u primoravanju studenata da pred TV kamerama daju podršku Čupićevim prozivkama pokojnog premijera...
       Nit koja povezuje sve ove optužbe, iznete na jednoj strni gusto kucanog teksta, jeste Televizija Pink. Ova televizija spominje se više puta, a prijava u stvari počinje pričom o Čupićevom angažovanju u Savetu za borbu protiv korupcije i “besomučnom, kontinuiranom i medijski intenzivnom kampanjom” koju je vodio protiv te televizije. Maštoviti pripovedač dalje plete priču u koju se upliće pokojni premijer, koga je, navodno, Čupić klevetao i primoravao da se izjasni o slučaju Pink, što je doprinelo da premijer “izgubi ne samo veliki deo svog ugleda, već i glavu...”
       Prijava neodoljivo podseća na već gotovo zaboravljenu histeriju Televizije Pink, koja je nastala prošle godine, kad je Čupić izjavio da, ako se već ruši, onda treba srušiti sve nelegalizovane objekte, uključujući, recimo, i zgradu ove medijske kuće.
       “Pomislio sam prvo da je to još jedan napad, na kakve sam već navikao, ali onda sam shvatio da se to dešava u vreme vanrednog stanja i bio sam šokiran”, kaže Čupić. “Neko je hteo da iskoristi opasnost koja se nadvila nad državom i da me smesti u pritvor... A u vanrednom stanju vi ste čovek bez zaštite, nemate advokata, kontakt sa porodicom, mogu da postupaju sa vama po zakonu, ali moguće su i zloupotrebe. Pomislio sam onda: Bože, ovo je monstruozno! Gde mi to živimo!”
       Čime se i kome Čedomir Čupić zamerio?
       Na sajtu nevladine organizacije Lanj project center, nastale 1997. godine, sa ciljem da se lokalno i globalno bavi pravnim projektima, nalazi se i ime njegovog kolege sa fakulteta profesora Dragana Simeunovića, koji se,pak, spominje i kao svedok u sporu koji Čupić vodi sa Pinkom.
       To što su advokati naveli njegovo ime kao ime svedoka, Simeunović će prokomentarisati pravom advokata da navode svedoke koje žele, dok njega niti je ko pitao, niti zvao.
       “Ne znam takođe ni o kakvoj se prijavi radi. Ja sam član četrdesetak organizacija i ne mogu da budem odgovoran za sve što neko iz njih uradi. Sigurno se neću pravdati i osporavati da sam u vezi sa NVO Lanj project, ali moram reći da sam pasivan član i da sam pre nekoliko godina uradio nekoliko projekata s njima. Sad su me, kada su ovo čuli, zvali i izvinjavali se... Kažu da nemaju veze s tim, a ja znam da ja nemam veze i stvarno se pitam “šta ću ja u toj priči?!”
       Prijava, međutim, postoji, mada je, kako je izjavila zamenik javnog tužioca Gordana Janićijević, povučena uz obrazloženje da ju je podnelo neovlašćeno lice.
       Potpis je, istina, nečitak, tako da se ne da razaznati ime neovlašćenog lica.
       “Poslali smo dopis okružnom tužiocu, jer je od fakulteta traženo da se izjasni na osnovu jedne nepismene i opskurne prijave”, kaže Biljana Kovačević-Vučo, koja zastupa Fakultet političkih nauka. “Umesto da se utvrdi ko stoji iza toga i da se taj uhapsi, jer to jeste za hapšenje, pošto je reč o optužbi za ubistvo, tužilaštvo je poslalo fakultetu zahtev za izjašnjavanje. Jasno je da je prijava poslata u nameri da se zloupotrebi vanredno stanje i da se svako ko nešto drugačije pomisli smesti u pritvor.”
       I dok su se postavljala pitanja o tome koja je to nevladina organizacija koja se bavi dostavama, ko ju je osnovao, da li uopšte postoji, čime se bavi, ko su članovi, oglasio se Darko Trifunović, savetnik za Balkan LPC-a. “Naša organizacija već četiri godine ne funkcioniše ovde. Sedište joj je u Njujorku i tamo smo registrovani. Ovde smo bili registrovani pri Saveznom ministarstvu. Ljudi u organizaciji su se veoma uznemirili kada su čuli za ovo. Neko nas je namerno i tendenciozno povezao sa tom prijavom, sa kojom mi nemamo veze”, kaže Trifunović, koji je već pisao Televiziji B92 za zahtevom da se LPC-u ustupi isti prostor u istoj emisiji (“Utisak nedelje”) koji je imao Čupić i pripretio im da će ukoliko ne izađu u susret biti tuženi.
       A hoće li podneti prijavu protiv NN lica, koje se poslužilo njihovim imenom?
       “Nije važno ko je podneo prijavu, već da li je to što u njoj piše tačno. Ako je neko doprinosio da se stvori ta klima...”, reći će Trifunović, koji nema ništa protiv Čupića, mada “dosta zna o njemu”.
      
       IVANA JANKOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu