NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Nova palata “Ušće”

Međunarodni konkurs za idejno rešenje multifunkcionalnog centra “UŠĆE”

      Visoka zgrada, nekada poznata kao “CE-KA”, a potom kao palata “Ušće”, pripada redu najistaknutijih repera u urbanističkoj mapi Beograda. Ako je dvojna kula Geneks prihvaćena kao Zapadna kapija celog grada, onda bismo palatu “Ušće” mogli da nazovemo Istočnom kapijom Novog Beograda. Nažalost, ova građevina je tokom NATO bombardovanja pretrpela znatna oštećenja, a već od samog prestanka raketnih napada počele su rasprave sa različitim stručnim stavovima o njenoj daljoj sudbini. Bilo je tu zauzimanja za njenu obnovu do prvobitnog stanja, javljale su se ideje o proširenoj rekonstrukciji, a u nekim slučajevima predlagano je i njeno potpuno uklanjanje. Tokom poslednje dve godine ona je očišćena i dobrim delom konstrukciono sanirana, ali su se u međuvremenu javile ideje da se na ovom mestu poveća poslovni prostor i da se dodaju kulturni i zabavni sadržaji. U tu svrhu je početkom ove godine raspisan međunarodni konkurs za idejno rešenje multifunkcionalnog centra “Ušće” u Bloku 16, čiji je, trouglu sličan, oblik omeđen bulevarima Mihajla Pupina, Nikole Tesle i Ušćem.
       Na konkurs je stiglo 18 radova iz zemlje i inostranstva i ovih dana oni su izloženi u Muzeju savremene umetnost i na Ušću. Međunarodni žiri jednoglasno je dodelio prvu nagradu projektu autorskog tima sastavljenog od arhitekata Zorana Đorovića, Dragana Ivanovića i Branislava Redžića, njihovih saradnika arhitekata Dragane Momčilović i Dušana Jovanovića, te Ivana Đukića.
       U širokoj ponudi zanimljivih i kvalitetnih projektnih predloga prvonagrađeni rad se ipak ubedljivo izdvojio nad konkursnim konkurentima.
       Zahtev za povećanje poslovne površine u odnosu na dosadašnji kapacitet, uz znatno proširenje namenskog sadržaja, pobednička ekipa je ispunila jednostavnim gabaritnim oblikom koji bočnom siluetom podseća na latinično slovo L. Umesto ranijeg skoro kvadratičnog solitera, njegovim udvostručenjem dobijena je monolitna pločasta forma sa staklenom fasadnom opnom. Na taj način eliminisana je primetna krutost ranije kule i dobijen prostorni akcenat elegantnijeg dejstva koji će vizuelno uspešnije sarađivati sa susednim palatama “Jugopetrola” i “Hajata”. Transparentne staklene fasade će danju biti veliko ogledalo okolnom zelenilu i nebeskom svodu, a u večernjim časovima spratni nizovi će se pretvoriti u raskošne svetlosne stratuse. U niskom delu, koji, kompaktnim i transparentnm tretmanom, prati višespratnu vertikalu, smeštene su, u modularnom rasporedu, raznovrsne sadržajem i veličinom, jedinice ovog višenamenskog poslovno-kulturno-zabavnog centra. Izgradnjom ovako koncipiranog arhitektonskog kompleksa, prostor između Pupinovog bulevara i obe reke zadržaće dragoceni parkovski karakter, a Novi Beograd će nastaviti liniju svog ubrzanog razvoja prema zaokruženoj gradskoj formaciji.
      
       MILORAD H. JEVTIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu