NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Novosadska Evropa

Na Petrovaradinskoj tvrđavi 88 ateljea namenjeno psećim apartmanima?

      Novom Sadu je kultura popustila tek kada je grad preimenovan od “srpske Atine” u “grad kulture”. “Atini” se zamera na srpskoj patini pa se pokušava sa obnavljanjem budućnosti. Uglavnom preko stoletnih spomenika.
       Gradske vlasti su se prošle godine dosetile da Almaškom groblju prirede uzbudljiv prizor. Na najupadljivije mirnom mestu prosečen je magistralni put. Građani su tražili da se poštuje groblje kako bi se uvažio njihov život. “Ali građani nisu u pravu”, veli Donka Stančić, direktorka gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture. “Mi smo uz blagoslov episkopa bačkog Irineja ekshumirali nekoliko grobova i napravili divnu ogradu.” Put je skoro otvoren i tako je magistrala dobila rajsku prečicu sa blagoslovom.
       Vlasti Novog Sada ne popuštaju i svoje interesovanje za građevinske radove na duhovnim temeljima produbljuju Master planom za izgradnju hotela sa pet zvezdica na Petrovaradinskoj tvrđavi. Plan je urađen i plaćen, a sada se, kako navodi Đerđ Ozer, predsednik Odbora za koordinaciju poslova zaštite Petrovaradinske tvrđave i potpredsednik gradske vlade, “skupljaju stručna mišljenja kako bi se zauzeo konačni stav o Master planu”. Mali je broj onih koji ne smatraju da je trebalo prvo ovo drugo, ali je i činjenica da su gradski čelnici uspešno završili skraćivanje budućnosti na groblju.
       Arhitekta Ivan M. Antić, akademik, Master planom je zamislio da se svi objekti Gornjeg platoa, osim Topovnjače, stave u funkciju hotelskih kapaciteta koji bi bili pokriveni staklenom kupolom i povezani takozvanom toplom vezom, što znači da bi ceo kompleks bio zastakljen. “Pet zvezdica”, međutim, ne uvažavaju one koji u slikarska platna odevaju ovaj svet. I tako bi se zatvorilo nebo u 88 umetničkih ateljea. Svetlost njihova potiče još od pre pedeset godina, kada su prvi slikari očistili konjsko đubre, tada su to bile štale, i uselili Novi Sad u posebnu porodicu gradova sa stalnim slikarskim kolonijama. Danas je najstarija u Evropi. Ambicije gradskih vlasti su da od vekova na tvrđavi naprave i najstariji hotel sa pet zvezdica u Evropi. Ovde se prečica u Evropu poklopila sa putem u budućnost.
       Interesantan je detalj da Master plan ne predviđa “toplu vezu” za prostor u kome su ateljei,zapravo neće biti pod jednim staklenim krovom sa ostalim objektima a u njima su navodno predviđeni ekskluzivni apartmani. Donka Stančić veli: “Kada sam vlastima i arhitekti, na jednom sastanku, postavila pitanje zašto nema ‘tople veze’ za prostor ateljea, niko mi ništa nije odgovorio!?” Ali neuobičajeno je kršiti standarde “pet zvezdica” i odgonetanje razloga izostavljanja “tople veze” za ateljea je došlo do “pouzdanih izvora” koji otkrivaju da ateljei treba da postanu apartmani za pse gostiju hotela!
       Prema rečima Donke Stančić, Zavod za zaštitu spomenika kulture Novog Sada će uskratiti odobrenje za Master plan luksuznog hotela na Petrovaradinskoj tvrđavi. “Jer, karakter predloženih intervencija znatno prevazilazi utvrđene propozicije konzervatorsko-restauratorskog tretmana celine Petrovaradinske tvrđave i dovodi u pitanje poštovanje načela integralne zaštite kulturnog nasleđa kao jedinstva graditeljskog i prirodnog okvira u kojem je nastalo.” Kreativnost gradskih vlasti sa spomenicima kulture je tako došla u fazu: ili moć ili činjenice.
       “Likovni krug”, udruženje slikara na tvrđavi, uznemirilo se zbog ideje da će biti iseljeni iz ateljea. Neki su najavili spaljivanje slika u znak protesta.
       “Izgleda neverovatno da smo se o stvarima kulture lakše dogovarali sa komunistima pre, nego sa demokratama sada. Očekivali smo dobru komunikaciju, ali od kada je ova vlast u Novom Sadu, ukinula je tri galerije u gradu, jedna od njih je Galerija savremene umetnosti i taj prostor na SPENS-u su izdali jednoj firmi. Ako odgonetnemo kako sadašnja garnitura na vlasti u Novom Sadu razvija odbojnost prema kulturi, možemo da dođemo do prirode njihovih namera da se domognu šake ‘zvezdica’. Ne tražim ostavku Branislava Pomoriškog, predsednika gradske vlade, već samo da bude vraćen na časove likovnog vaspitanja”, otkriva novi aspekt krize u kulturi Novog Sada Boro Popržen, predsednik “Likovnog kruga”.
       Rajko Petković Bosanac sa ateljeom na tvrđavi napominje još jednu pojavu ; “Ovi momci na vlasti od jednoumnog profiterstva ne shvataju da postoji moral i univerzum u ateljeima na tvrđavi. Oni nisu bili u svetu i ne znaju šta su demokratske zemlje. Prva stvar tamo je da stvoriš pa da tim raspolažeš, a ovi hoće odmah ekstraprofit od istorije. Ne vredi tražiti ostavke, jer mi imamo naopako poređane vrednosti i u religiji, narodu i državi. Prvo je čovek, moral, estetika, pa dobit, a mi smo na čelo stavili smrt. Nama monasi veličaju smrt, narod slavi poraz a vođe ne znaju kuda idu. Treba nam duhovna vertikala života, a ne smrti i profiterstva. Ostanimo živi i kulturni, imaćemo vremena za smrt, nauživaćemo se.”
       Slikar i pisac Vladimir Bogdanović među prvima se uselio u atelje na tvrđavi. “Posetioci tvrđave uvek su imali stalnu postavku slika i uvid u kreativni čin umetnika. Master planom građani ostaju bez komunikacije sa onim što se moglo videti u ateljeima. Ovi na vlasti ne shvataju da je baš građanin najveći spomenik kulture kome je zabranjen pristup na ekskluzivno mesto luksuznog hotela. Građanin je energija društva a sve to mogu da unište oni koji nisu dosegli do njega.”
       U “Likovnom krugu” vele da stalno dobijaju podršku iz sveta da izdrže u odbrani ateljea. Ta podrška bi se po svemu imala smatrati usputnom da beli svet nije i jedini koji je stao na stranu slikara sa Petrovaradinske tvrđave. Obližnje ličnosti iz Novog Sada, iz rukovodstva Pokrajine, iz SANU odeljenja u Novom Sadu, iz republičkih vlasti, nijednu poruku podrške slikarima na tvrđavi nisu poslali. Prava ravnodušnost koju ni gubljenje identiteta ne može da pokoleba.
       Avantura gradskih vlasti Novog Sada sa spomenicima kulture nastavlja se podnošenjem zahteva republičkoj vladi i resornom ministarstvu da se sa Sokolskog doma, u centru Novog Sada, skine zakonska odredba kojom je ovaj objekat zaštićen kao spomenik kulture. Na tom mestu su naumili da naprave garažu. “Ako Republika odobri rušenje Sokolskog doma, to tek ima da bude afera”, veli Donka Stančić.
       Slučaj je zagarantovan, kultura uznemiruje vlast.
      
       LAZAR KAURIN


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu