NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Univerzitet,ideja u krizi

“Kada bi se filozofija studirala tri godine nikada je ne bi bilo”, kaže dr Mladen Kozomora

      Tema ovogodišnjih Filozofskih susreta u Velikoj Plani, “Univerzitet-ideja u krizi”, zainteresovala je ne samo beogradske studente i profesore, već i novosadski, prištinski, niški i Univerzitet u Podgorici. Ove, šeste Susrete, održane od 4. do 7. jula, organizovali su Savet filozofskih susreta i Udruženje studenata filozofije (još uvek) Jugoslavije, a učestvovalo je četrdesetak studenata i devet predavača. Debate nisu predstavljale težnju za očuvanjem već tradicionalnog načina obrazovanja, niti potrebu za korenitim promenama sadašnjeg stanja na univerzitetima, već pokušaj da se najzad, javno raspravlja o smislu, statusu i sudbini univerziteta.
       Obrazovanje je ogledalo društva, i treba ga reformisati ukoliko se i društvo reformiše, rekao je za NIN jedan od predavača, Dragan Koković, sociolog iz Beograda.
       Ali kakva bi to bila reforma, i ko o njoj treba da odlučuje? Univerzitet, izgleda nema tu moć. I o njegovoj sudbini odlučuju vodeće političke grupacije.
       “Kultura se svodi na obrazovanje, a obrazovanje na obrazovnu politiku. Profesori znaju šta žele, ali društvo i vlast su u poziciji da kažu šta ne žele. Menjaju se nastavni programi, ne i suštinske stvari. Često se reforma svodila na to da pokupi mlade sa ulica, ali tu nema kvaliteta. Kod nas se tradicija zanemaruje, a trebalo bi voditi računa i o tradiciji i o tendenciji”.
       Da li zbog tradicije, ili tendencije, tek u javnost “izleti” poneka čarka između ministarstva i rektorata, a da problem nije artikulisan. Mladen Kozomara, profesor filozofije, ističe da u domaćoj javnosti nema pokušaja da se otvoreno i temeljito razgovara o tome šta je univerzitet i kuda treba da ide.
       O skraćivanju studija sa četiri na tri godine, ovaj profesor kaže da je to moguće samo kada je reč o prenošenju nekih sposobnosti ili veština, ali da njima ne vidi mesto u visokim školama:
       “Kada bi se filozofija studirala tri godine nikada je ne bi bilo. Američki studenti imaju ispite svake nedelje, a britanski prve dve godine nemaju ni jedan ispit. Ako možete postati filozof za tri godine, onda možete i za tri meseca, a ako to možete, izvolite na kurs!”
      
       VERICA MIKIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu