NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Treba nam festival

      Veliko ratno ostrvo nije stavljeno pod zaštitu države, mada je to u planu, jer je Zavod za zaštitu prirode Srbije izradio elaborat, na osnovu kojeg će se na Ostrvu uvesti sve tri zone zaštite, gde će u trećoj zoni biti omogućeno i održavanje javnih manifestacija.
       Ono što je interesantno je da se do najave Echo festivala niko nije bunio protiv buke koju svaki dan prave motorni zmajevi koji preleću ostrvo, a pri tom Veliko ratno ostrvo kao i stanovnici okolnih zgrada svake noći trpe buku koja dolazi sa zemunskih splavova. Ostrvo je bilo pretrpano đubretom, plastičnim flašama, a prošle godine je plaža Lido bila proglašena, ne ekološki, nego sanitarno opasnom, jer je bila puna gvožđa i otpadaka. Organizator je nasuo plažu peskom i čisteći Ostrvo skupio 11 tona đubreta, koje su ostavili takozvani ljubitelji prirode i to u delovima koji su predviđeni za drugu, čak i za prvu zonu zaštite. Propisana su i pravila ponašanja na Ostrvu koje svaki posetilac može da dobije. Dalje, podignuta je ograda visine dva metra kako bi sprečila posetioce da odlaze dublje u Ostrvo, ograđena je i plaža, a postavljeno je i nekoliko stanica po celom Ostrvu koje će meriti jačinu buke, ograničenu na 60 decibela.
       Dakle, preduzete su sve mere zaštite koje će, nadamo se, organizator poštovati, iako nije u zakonskoj obavezi, jer još nije izglasana zvanična zaštita. Mislim da je krajnje vreme da Beograd dobije ovakav festival koji je na neki način naš ulazak u Evropu.
      
       SRĐA POPOVIĆ,
       savetnik za ekologiju srpskog premijera.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu