NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Doprinosi umesto poreza

Jednim zakonom ukinut je porez na promet knjiga i štampe, a drugim uvedena je obaveza plaćanja doprinosa na honorare. Saldo opet nije povoljan po kulturu!

      Skupština Srbije prošle nedelje prihvatila je izmene i dopune Zakona o porezu na promet kojima su knjige i štampa oslobođeni poreza na promet od 20 odsto. Obrazlažući ovaj predlog ministar finansija Božidar Đelić rekao je da bi ova finansijska olakšica, između ostalog, trebalo da omogući štampanim medijima da lakše ispune zakonsku obavezu uplate doprinosa za penzijsko osiguranje honorarnih saradnika.
       Ministar je i na ovaj način, indirektno, priznao da prethodno nametnute obaveze Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju nisu male. Prema ovom zakonu (član 12, stav 1, tačka 3) oni koji obavljaju poslove po osnovu ugovora o delu, odnosno poslove po osnovu autorskog ugovora, kao i poslove po osnovu drugih ugovora, za koje dobijaju naknadu, ako nisu osigurani po drugom osnovu, smatraju se za osiguranike samostalnih delatnosti. A to znači da je, ovim zakonom, propisana obaveza plaćanja doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje na prihode po navedenim ugovorima, i to od 1. jula 2003. godine.
       Povodom ovog novog zakonskog rešenja početkom jula održan je sastanak predstavnika 14 umetničkih udruženja Srbije sa kojeg je izdato saopštenje za javnost u kojem se, između ostalog, kaže: “Po ko zna koji put konstatujemo da su donete zakonske mere od egzistencijalnog značaja za samostalne umetnike i umetničko stvaralaštvo bez ikakve konsultacije sa umetničkim udruženjima što je suprotno proklamovanoj (i dogovorenoj) demokratskoj proceduri sa Ministarstvom za kulturu i medije.”
       Ukazujući na “dugogodišnji težak položaj umetničkog stvaralaštva, a posebno položaj u koji su dovedeni samostalni umetnici u novim liberalno-tržišnim uslovima”, u navedenom saopštenju se dalje kaže: “Umetnička udruženja konstatuju da će nova mera uvođenja plaćanja doprinosa za penzijsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje na autorsko-izvođačke naknade samostalnih umetnika (pa i zaposlenih humetnika kada obavljaju umetničku delatnost pored svog radnog mesta) direktno dovesti do smanjenja ionako po obimu skromne umetničke produkcije zbog dopunskog plaćanja, pored poreza, i navedenih doprinosa od blizu 40 odsto na neto honorare, ili će se sve prebaciti na ionako niske honorare umetnika.”
       Umetnička udruženja smatraju da se ovom dodatnom dažbinom opterećuju inače skromni budžeti Ministarstva kulture, gradova i opština i da će zbog toga ustanove kulture biti dovedene u težak položaj, a da će biti neizvesno održavanje i većine umetničkih manifestacija.
       “Ove mere su suprotne težnjama koje imaju za cilj podsticanje tržišta u kulturi i tretiranje kulture kao strategijskog cilja razvoja društva”, saopštavaju predstavnici umetničkih udruženja, a potom iznose mišljenje da “do ostvarivanja većeg rasta nacionalnog dohodka i razvijanja tržišta u kulturi treba zadržati postojeće rešenje za plaćanje doprinosa za penzijsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje samostalnih umetnika po važećem Zakonu o delatnostima od opšteg interesa u oblasti kulture, a po odlukama gradova i opština u Srbiji, uz jedinstveno donete kriterijume”. Jer, kako kažu, ovo rešenje je celishodnije, racionalnije i efikasnije od “tržišnih” obaveza koje se uvode na osnovu Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, za koji, usput, napominju da je donet u vreme vanrednog stanja!
       A šta konkretno kažu oni koji su, pored ovih obaveza, dobili izvesna oslobađanja prema državi, a to su izdavači knjiga i novina?
       Ni kod njih, posle izvođenja računice, uz sabiranje i oduzimanje, dobijeni plus ne pokriva nametnuti minus.
       Miličko Mijović, vlasnik i glavni urednik “Narodne knjige”, najveće izdavačke kuće u Srbiji i Crnoj Gori, kaže:
       - Naše knjige, na osnovu mišljenja Ministarstva za kulturu, u 99,9 odsto slučajeva oslobođene su poreza. U stvari, jedina knjiga za koju smo donedavno plaćali porez, bila je ‘Petkana’ Ljiljane Habjanović-Đurović, a sada pošto je autorka preuzela da sama objavljuje tu svoju knjigu, mi više ne plaćamo porez ni na jednu knjigu. Naša produkcija je velika. Mi godišnje objavimo između 200 i 250 samo prevedenih knjiga, za koje, pored autorskih prava, plaćamo prevod, lekturu, korekturu... To znači da su naše obaveze prema novom Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju dosta povećane. U redu je da se plaćaju doprinosi za ljude koji nisu u radnom odnosu, ali zašto plaćati, recimo, prevodiocima koji su već zaposleni?! Mi smo do sada ionako plaćali 23,5 odsto poreza na autorske honorare, a sad nam se obaveza povećava za 20,6 odsto doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje. Dakle, kad se sve sabere i oduzme, mi smo na gubitku. Na kraju, ceh će, ipak, da plate čitaoci, jer se to mora uračunati u maloprodajnu cenu knjige!”
       Slobodan Zubanović, pesnik, glavni i odgovorni urednik “Književnog magazina” Srpskog književnog društva, iznosi, takođe, kritičku ocenu:
       - U situaciji kada izdavači u Srbiji umesto honorara piscima isplaćuju knjige, kada časopisi tavore i jedan za drugim nestaju, a njihovim autorima naknada stiže sa više od pola godine zakašnjenja, uvode se nove dažbine u vidu poreza na autorske honorare. Ako se želelo stati na put radu na crno, to se, što se knjige tiče, moglo uraditi na bolji i za književnost korisniji način. Ovako, to će okrnjiti ionako tanku produkciju. Ono što čitavu situaciju dodatno komplikuje, jeste to što nisu donesena podzakonska akta kojima bi se precizirala obaveza poslodavca u smislu plaćanja novonastalih doprinosa. Sve u svemu, to je rezultat želje da se prebrzo preskoče neke stvari i dođe do ‘boljih rešenja’, nauštrb samih poslova kojima se bavimo.
       Odredbe Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koje se odnose na naknade na autorske honorare stupile su na snagu, a mnogi poslodavci, kako sami otvoreno kažu, još nisu razumeli šta su sve zakonopisci i zakonodavac rekli, pa moraju radi pojašnjenja da angažuju pravnike! Ali, to ih ne oslobađa tih novih ne baš malih obaveza. A one ne pogađaju sve isto.
      
       JOVAN JANjIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu