NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Banka kao armija

Ljubomir Mihajlović

      Londonski magazin “Finance Central Europe” proglasio je prema rezultatima rangiranja banaka u jugoistočnoj Evropi, Komercijalnu banku iz Beograda za najbolju banku u Srbiji ove godine, a njenog direktora, Ljubomira Mihajlovića, za najboljeg bankara. Komentarišući ovo priznanje, Mihajlović za NIN kaže da je “bankar od rođenja” i dalje objašnjava: “Posle završenog Ekonomskog fakulteta, radio sam prvo u Komercijalnoj banci Kosovske Mitrovice, zatim u Jugobanci, a od 1979. godine sam u Komercijalnoj banci. U banci sam napredovao kao u armiji, lestvicu po lestvicu, od pripravnika do predsednika i imao sam priliku da radim u svim sektorima. Iako je trenutno najuspešnija, Mihajlović podseća da je Komercijalna banka, kao deo Jugobanke, 1984. godine bila u velikoj krizi i pred stečajem zbog velikih dugovanja. “Ja sam tada postavljen za v. d. predsednika banke i nakon što sam sanirao dugovanja, kao najuspešniji direktor postavljen sam za direktora predstavništva Jugobanke u Frankfurtu gde sam ostao do 1991. godine. Kada sam se vratio, Komercijalna banka se odvojila od Jugobanke i ona je druga privatna banka kod nas.”
      
       Na osnovu kojih parametara je Komercijalna banka proglašena za najuspešniju?
       - Komercijalna banka je danas u vrhu po bonitetu, kapitalu i bilansnoj sumi. Imamo najveću deviznu štednju od 222 miliona dolara, što znači da građani u nas imaju više poverenja nego u druge banke, pa i strane. Mi smo ujedno i prva banka po obimu platnog prometa prema inostranstvu i poslujemo sa preko 80 prvoklasnih banaka u svetu.
      
       Koji su dalji planovi Komercijalne banke?
       - Banka se dograđuje u okviru SCG, ali planiramo i da proširimo saradnju sa susednim zemljama, uglavnom bivšim jugoslovenskim republikama, Albanijom, Bugarskom i Rumunijom. Imamo ekspoziture i u srpskim enklavama na Kosovu, ali očekujemo i dozvolu Unmika da se vratimo u pokrajinu i otvorimo ekspozituru u Prištini.
      
       J. V.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu