NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Hapšenje mitropolita

Iako ga je srpski patrijarh Pavle pre dva meseca proglasio egzarhom Ohridske arhiepiskopije, visokopreosvećenog mitropolita gospodina Jovana ne samo što je MPC raščinila, već je i uhapšen

      Ohridsko sunce i makedonska ljubaznost se gubila na pomen njegovog imena. Ostajali su hladni pogledi uz neizostavno čuđenje: “Jovan je raščinjen. Koj’ go više bara!? (u prevodu - kome više treba). On je lud čovek. Šuruje sa Srpskom pravoslavnom crkvom, pored živih Makedonaca. Ima li to igde na svetu. Antihrist jedan.”
       Neki besni sagovornici su čak tvrdili da je mitropolit Jovan odbegao u Srbiju. Ali, ohridski taksista je pristao da nas iz Ohrida vozi do Bitolja. Tamo mitropolit Jovan živi u malom stanu kod majke Galene. Ni taksista nije znao adresu, ali raspitujući se usput, saznajemo gde mitropolit živi. Međutim, grupa nepoznatih ljudi ispred mitropolitove kuće, očito dobro obaveštena, ko smo i odakle smo, nije nam dozvoljavala da uđemo. Jedan od njih, najglasniji, kaže: “Jovan nije ovde, potražite ga u Beogradu - tamo mu je mesto.” Tako smo se vratili u Ohrid.
       Sutradan, u Ohridu molimo vladiku Timoteja za pomoć, ali molba osta neuslišena. Šef njegovog kabineta reče da je vladika na putu i da ne zna kada će se vratiti: “Vladika je u Kamenskom. Donde su putevi neprohodni: kamenje, stenje i šuma zahtevaju džip za prohodnost, s toga vam ne bih savetovao to putešestvije, a ni sam vladika nije raspoložen za priču.”
       Ipak, raščinjeni mitropolit Jovan javio nam se na jedan od tri mobilna telefona.
       Mitropolit Jovan rado prihvata razgovor za NIN, ali pošto je pod neprestanom prismotrom i da nas ne bi izlagao opasnosti do granice, dogovorili smo se da mu pitanja ostavimo, a da nam odgovore pošalje i-mejlom. U tom razgovoru mitropolit Jovan nam kaže da je ovih dana vladika braničevski Ignjatije vraćen sa granice od strane makedonskih carinika, a nije ništa neuobičajeno što i njega svaki put pri izlasku iz Makedonije po tri puta pretresaju.
       Da je u sve umešana politika aktuelnog predsednika Republike Makedonije Borisa Trajkovskog, potvrđuje ova granična zabrana srpskim arhijerejima, kao i predsednikova poseta Carigradu. Vaseljenskom patrijarhu Vartolomeju tamo je Trajkovski rekao da je pitanje MPC “povezano sa identitetom makedonskog naroda”.
       Očito je da raskol izlazi iz crkvenih okvira MPC i sve više zadire u politiku. Makedonska jerarhija zahtevala je od vlade u Skoplju da vlastima u Beogradu uputi protestnu notu. U ambasadi Srbije i Crne Gore su takođe zabrinuti, zbog predstojećeg Ilindena (Sveti Ilija), kada po pravilu dolazi do “vrućeg” susreta predstavnika SPC i MPC, u Prohoru Pčinjskom.
       Kada smo u nedelju hteli ponovo da razgovaramo sa raščinjenim mitropolitom, na njegov mobilni javio se arhimandrit Marko i potvrdio nam da je mitropolit Jovan uhapšen i da mu je određen pritvor od pet dana. Kontaktirati sa njim je nemoguće, osim preko njegovog advokata Vaska Georgijevskog.
      
       NAĐA ANDREJEVIĆ
      
Van naše moći

Na pitanje NIN-a šta će preduzeti i da li je već nešto preduzela SPC povodom hapšenja vladike Jovana, član Svetog arhijerejskog sinoda SPC vladika niški Irinej kaže: “Svakako da će Sveti arhijerejski sinod SPC nešto preduzeti, ali to je ipak van naše moći. Jovanovo hapšenje je nečoveštvo Makedonske pravoslavne crkve i države.”
      
       VLADIKA NIŠKI IRINEJ
      


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu