NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Zoran Janjušević

Privrednik i obaveštajac

      Iako se i ranije moglo čuti ponešto o uticajnom savetniku u kabinetu pokojnog premijera Zorana Đinđića, Zoranu Janjuševiću, medijska promocija dogodila se u jeku “afere Delimustafić”. Tada je Vojislav Koštunica, tada predsednik SRJ, naveo da je Zoran Janjušević početkom rata u Bosni bio pod komandom Alije Delimustafića u obaveštajnoj službi u državi Alije Izetbegovića.
       Janjušević je istog dana demantovao predsednika SRJ, tako što je dokumentovao da je u predmetno vreme bio “operativni radnik službe nacionalne bezbednosti Republike Srpske”, dodavši još da, kao pomirljiv čovek, “neće tužiti jugoslovenskog predsednika Koštunicu”.
       Savet za državnu bezbednost (pri kabinetu premijera), čiji je Zoran Janjušević bio član, saopštio je da je “hapšenjem Delimustafića sprečeno ugrožavanje ekonomske stabilnosti zemlje”, ali o kakvom je ugrožavanju reč, Janjušević je odbio da kaže, zbog “državne tajne”.
       Zoran Janjušević je, inače, u to vreme bio savetnik za privredu pokojnog premijera, a to što je povremeno predstavljan kao “savetnik za bezbednost” očito je greška uzrokovana njegovim članstvom u Savetu za bezbednost.
       “Izabran sam kako bi se koordinirala borba protiv privrednog kriminala”, objasnio je tada svoj udeo u tom telu.
       DSS je ime Zorana Janjuševića pominjala i prilikom afere izazvane pričom generala Nebojše Pavkovića o nerealizovanom upadu Vojske u prostorije Biroa za komunikacije Vlade Srbije, odakle je, prema optužbama iz DSS-a, prisluškivan kabinet Vojislava Koštunice. Janjušvić je tada navođen kao čovek verziran u te stvari pošto je, navodno, trgovao sa Izraelcima opremom za prisluškivanje.
       Blic-njuz je tvrdio da je Janjušević za vreme rata u BiH u Sarajevu, u delu grada pod srpskom kontrolom, formirao punkt sa kojeg su prisluškivani razgovori u muslimanskom delu grada. Kasnije je, kao inženjer i čovek sa praksom u tom poslu, pisao je taj list, postao i predstavnik “Motorole”.
       Nakon objavljenih optužbi guvernera Dinkića protiv Janjuševića, pojavila su se - bez dovoljno potvrda - nešto obimnija, po pravilu anonimna svedočenja o Janjuševićevoj poslovnoj biografiji.
       “Kurir” je tako pisao da je Janjušević ranije trgovao i oružjem, posredstvom firme “Tangent”, čiji je, navodno, bio vlasnik.
       Sam Zoran Janjušević, objašnjavajući poreklo novca za čiji ga je transfer optužio danas već bivši guverner Dinkić (posredstvom kompanije Majron sejls ltd.), rekao je da je već trinaest godina suvlasnik dve kompanije u zemlji i dve u inostranstvu te da sa bratom, koji živi i radi u inostranstvu, “ima kompaniju za remont naftnih platformi i brodova”.
      
       S. B.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu