NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

To je sramota!

Prvu nacionalizaciju - otimanje - izvršio je Josip Broz, drugu, apsurdnu, predlaže jedan Karađorđević!

      Žalosno je da o tako ozbiljnim pitanjima, kao što je moja očevina, moram da se izjašnjavam preko novina. Prilike su takve, danas podvala i laž caruju uz pomoć skandala, tako da i nije čudo što sam iz novina saznala o postojanju teksta Predloga zakona o dvorskom kompleksu u Beogradu. Ako se potvrdi da su u tome učestvovali neki pravnici, profesori Beogradskog univerziteta, ili ne daj bože akademici, onda je moja ožalošćenost još veća.
       Međutim, mnogo je toga što se dogodilo posle objavljivanja Ukaza od 27. februara 2001. godine. Taj Ukaz je potpisao predsednik Vojislav Koštunica i reč je o zakonskom aktu kojim se ukida sramni Ukaz od 8. marta 1947. godine, kojim su svi Karađorđevići bili lišeni građanskih prava i njihova imovina bila konfiskovana. U meni taj Ukaz izaziva nevericu i ogorčenje. Sredinom jula te 2001. godine, jedan jugoslovenski premijer u ostavci, g. Žižić, dao je na korišćenje dvorski kompleks na Dedinju svim članovima porodice Karađorđević. Šta je posle bilo, najbolje objašnjava napis g. Dragomira Popova, doskorašnjeg direktora Savezne direkcije za imovinu, objavljen nedavno u “Politici”. Smatram da je ovako nešto moguće zbog odsustva javnosti u tako važnim diskusijama kao što je ona koja se tiče zakona o denacionalizaciji. Čini se da izvesne interesne grupe predlažu zakone ili specijalne zakone koji bi odgovarali samo onim ličnostima za koje te grupe lobiraju iz senke. Potrebno je da naša javnost bude upoznata sa namerama zakonodavca, to jest, potrebno je da zakonodavac jasno i glasno objavi da će zakon o denacionalizaciji biti pravedan i jednak za sve građane u Srbiji, pa i za porodicu Karađorđević. Svako prejudiciranje, bilo kakav zakon pre nego što dođe do ostavinske rasprave, tu se sasvim slažem sa g. Dragomirom Popovim, spadao bi u domen delinkvencije.
       Svojim Predlogom zakona o dvorskom kompleksu princ Aleksandar Karađorđević predlaže državi Srbiji da ponovo nacionalizuje našu imovinu. Prvu nacionalizaciju - otimanje - izvršio je Josip Broz, drugu ( apsurdnu ) predlaže jedan Karađorđević! To je sramota!
       Princ Aleksandar Karađorđević predlaže da se ponovo otme imovina koja je meni i bratu ostala! To je, zaista, skandalozno. Sa kojim pravom on nudi našu imovinu državi? Da li smo ga kojim slučajem mi ovlastili? Da li je to ta osveta kojom mi je pretio, kada me je krajem 2001. godine izbacio iz kuće u kojoj sam se rodila? Nemam drugog načina nego da našu javnost uzmem za svedoka i iznesem istinu i samo istinu.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu