NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Privatizacija

      OŠTRO. Trgovinska kuća Ce market kupila je na Beogradskoj berzi paket od 40,48 odsto akcija Industrije metalnih proizvoda IMPA iz Zemuna. To su oni što se reklamiraju: drugi tupe, mi oštrimo. Paket koji je dosad bio u vlasništvu Akcijskog fonda Republike Srbije prodat je za 8,3 miliona dinara. Ce market je privatizovan po ranijim zakonima o privatizaciji: oko 83 odsto akcija pripada uglavnom zaposlenima i bivšim zaposlenima, a oko 16 odsto je u vlasništvu Akcijskog fonda. Akcije ove firme nisu se dosad pojavljivale na Berzi, jer njeni organi upravljanja nisu regulisali stvari oko berzanskog prospekta.
      
       NAUČNO. Bivši jugoslovenski ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom i partner u revizorskoj kući “Dilojt tuš” Danko Đunić kupio je na Beogradskoj berzi 4,79 odsto akcija beogradskog Ekonomskog instituta. Paket koji je dosad bio vlasništvo Akcijskog fonda prodat je za 14 690 evra. Preostali deo Ekonomskog instituta privatizovan je po prethodnim zakonima o privatizaciji, vlasnici su mu sadašnji i bivši zaposleni. Đunić, koji je i predsednik Upravnog odbora Instituta, i dosad je bio njegov najveći pojedinačni akcionar.
      
       AMBICIOZNO. Fond sa sedištem u Velikoj Britaniji Midland Resources Holding pojavio se ponovo na Berzi i kupio 34,12 odsto akcija firme Gumaplast po početnoj ceni od oko 1,1 milion evra. Isti fond je ranije kupio takođe pakete akcija u posedu Akcijskog fonda u Ugostiteljskom preduzeću “Stari grad” iz Beograda i Luci Dunav iz Pančeva. Početkom juna NIN-u je u Luci rečeno da je kupac akcija njihov dugogodišnji ruski partner. Ovih dana Fond je u više puta ponovljenim javnim oglasima pozivao sitne akcionare UP “Stari grad” da mu prodaju svoje akcije. Sitni akcionari drže oko 55 odsto akcija ovog atraktivnog beogradskog ugostiteljskog preduzeća.
      
       GRČKO STAKLO. Na tender za prodaju Srpske fabrike stakla iz Paraćina javila se samo grčka firma Džioula Glassnjorks SA. Tenderska komisija na čelu sa načelnikom Odeljenja za privredu, javne službe i finansije SO Paraćin Slobodanom Jankovićem ocenila je da je ova ponuda potpuna i blagovremena, a u roku od 30 dana će biti ocenjeno da li je ponuda i prihvatljiva.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu