NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Reč nedelje<br>Jovan Ćirilov
Sejšeli

      Izgleda da nam je sudbina da zavirujemo u tuđi džep. Taj džep može biti plići i dublji, a najdublji je kada se snabdeva sa Sejšelskih, Devičanskih i Maršalskih ostrva.
       Sejšelska ostrva su arhipelag od oko osamdeset šest većih i manjih ostrva u Indijskom okeanu severno od Mauricijusa.
       Smatra se da su na Sejšelska ostrva prvi dospeli Arapi negde u 9. veku naše ere. Prvi Evropejci koji su dospeli na Sejšele su portugalski moreplovci u 16. veku, koji su mu dali ime Sedam ostrva.
       Nenaseljen arhipelag bio je u 18. veku idealno skroviše za gusare. Ali ih je sve pohvatala britanska i francuska flota.
       Godine 1742. i 1744. godine francuski guverner Mauricijusa Mae de la Burdone (Mahe de la Bourdonnais) naložio je kapetanu Lazaru Pikou da zauzme nenaseljena ostrva. On je izvršio nalog i najvećem ostrvu dao ime Mae, koje i danas nosi. Arhipelag su Francuzi nazvali Sejšelskim ostrvima po tadašnjem francuskom ministru finansija Žanu Morou de Sešel (domoroci sa Mauricijusa su ga zvali Majali). Bilo je to kada su Francuzi poslali svoju fregatu “Jelen” da postave kameno obeležje da ostrvlje pripada njima, jer su Englezi bili već bacili oko na ovo mesto zgodno za pristanište.
       To nije sprečilo Britance da 1794. godine zauzmu arhipelag sa pet brodova. Britanci su promenili i pisanje originalnog francuskog imena Sechelles u Sedžchelles, koje se do dana današnjeg nije izmenilo.
       Ostrva su i zvanično postala britanska tek 1815. godine Pariskim sporazumom, a Sejšeli stiču nezavisnost 1976. godine. Tada počinje javni turistički i tajni bankarski bum ove ostrvske države u Indijskom okeanu sa oko 70 hiljada stanovnika i sa 404 kvadratna kilometra (prema 128 hiljada kvadratnih kilometara državne zajednice SCG).
       Kada se ne bave turizmom i bankarskim transakcijama, Sejšelci izvoze cimet, vanilu, kopru (tvrdi beli deo kokosa) i ribu.
      
       JOVAN ĆIRILOV


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu