NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

UNMIK - prva krv

Uprkos tome što se napad odigrao na severu Pokrajine, u kojem uglavnom žive Srbi, UN istražuje mogućnost da bi iza napada mogla stajati ekstremistička albanska organizacija

      Ukoliko prilikom vožnji Kosovom na putu ugledate kontrolni punkt oko koga stražare sumnjivi likovi, ili kakvu drugu prepreku, nipošto ne zaustavljajte vozilo, već što većom brzinom projurite preko prepreke ili kroz nju. Šteta koju će pretrpeti vaš automobil simbolična je u odnosu na ono što vam se može desiti ukoliko odlučite da stanete”, rekao je u leto 1999. jedan oficir NATO-a odgovarajući na pitanje kako se ponašati u slučaju da nesrećno naletite na neki od “ček pointa” tada još aktivne Oslobodilačke vojske Kosova. Četiri godine kasnije, na severu Kosova je zbog gomile kamenja na putu nastradao Satiš Menon, indijski policajac u službi u kosovskoj misiji Ujedinjenih nacija - prva žrtva međunarodne policije od njenog dolaska u tu pokrajinu. Menona su ustrelili za sada nepoznati napadači pošto je na putu Leposavić-Zvečan neoprezno smanjio brzinu zbog gomile kamenja nabacane na kolovoz.
       “Radi se o kukavičkoj akciji, izvedenoj iz zasede na putu Kosovska Mitrovica-Leposavić. Menon je ubijen u nedelju nešto pre ponoći. Na njega su vatru otvorila za sada nepoznata lica u trenutku kada se vozilom sa jasno vidljivim oznakama policije UN zaustavio na putu zbog postavljenih prepreka od kamenja”, rekao je šef međunarodne policije na Kosovu Štefan Feler. Ubice, naravno, još nisu poznate, ali su sve oči uprte u Albansku nacionalnu armiju (AKSH) - posebno posle teksta u londonskom “Gardijanu” koji je tu organizaciju naveo kao odgovornu za napad. “Lokalni albanski političari odmah su optužili ‘srpske ekstremističke elemente’ za ubistvo. Uprkos tome što se napad odigrao na severu Pokrajine, u kojem uglavnom žive Srbi, UN istražuje mogućnost da bi iza napada mogla stajati ekstremistička albanska organizacija”, piše “Gardijan” povodom ubistva Satiša Menona. Izvor lista iz policije UNMIK-a rekao je da obaveštajni podaci prikupljeni pre oko nedelju dana ukazuju da je AKSH izvršila napad. Isti izvor dodaje da nije jasno kako je AKSH izabrala metu napada, niti kako je odredila vreme, ali da se veruje da postoji kamp za obuku te terorističke organizacije u blizini mesta napada.
       Predstavnici policije UNMIK-a, koja je prethodne četiri godine na Kosovu uspela da preživi bez žrtava, nisu želeli da komentarišu navode britanskog dnevnika, ali su formirali posebnu jedinicu za istragu ovog neobičnog ubistva, te ponudili 50 000 evra za informacije koje bi mogle voditi hapšenju počinilaca. S obzirom na to da se ubistvo dogodilo na severu Kosova, gde, kao što je poznato, većinsko stanovništvo čine Srbi, lokalni albanski lideri odmah su za incident optužili “srpske ekstremiste”, ali je, u ime Srba, te optužbe odbacio šef Koordinacionog centra za Kosovo Nebojša Čović i naveo da su na Kosovu aktivne terorističke grupe koje žele da destabilizuju region. “Poslednji je trenutak da se zaustavi nasilje, ekstremizam, terorizam i etničko čišćenje nealbanaca, odnosno Srba”, rekao je Čović agenciji Beta i pozvao sve faktore uključene u rešavanje kosovske krize na “beskompromisan obračun sa tim kriminalnim bandama”.
       Idilični odnosi između kosovskih Albanaca i oko 4 000 međunarodnih policajaca, ukoliko su ikad i postojali, okončani su, tako, ubistvom indijskog majora najavivši, ujedno, da bi Kosovo moglo ući u sasvim “novu fazu” rešavanja krize, ispunjenu, prvi put u poslednje četiri godine, i napadima na predstavnike međunarodnih organizacija. Zapadni diplomati, međutim, smatraju da je teško i zamisliti da bi se Albanci mogli okrenuti protiv oslobodilaca, mada priznaju da su predstavnici brojnih organizacija koje funkcionišu pod okriljem UN jednostavno nepoželjni u prilično velikom broju lokala u kosovskoj prestonici - Prištini. “Ni pored najbolje želje, ne mogu da shvatim šta bi neka organizacija, uključujući tu i AKSH, dobila napadima na predstavnike međunarodnih misija. Ujedinjenje svih albanskih teritorija, kao što promoviše na Internetu? Teško”, rekao jer za NIN jedan zapadni diplomata izražavajući istovremeno bojazan da bi do eskalacije nasilja ipak moglo doći. “Kosovo ulazi u osetljivu fazu, uskoro će početi i prvi pregovori između Beograda i Prištine. Haški tribunal će najverovatnije početi i poneki proces protiv nekadašnjih komandanata UČK. To je, suštinski, osetljivo okruženje”, kazao je taj diplomata. Albanska nacionalna armija, ili dežurni krivac za sve događaje koji su potresli Kosovo u poslednje vreme, ali i Makedoniju i jug Srbije, nije se, međutim, oglasila povodom ubistva Indijca mada je tokom proteklih godinu dana preuzimala odgovornost za gotovo svaku eksploziju ili incident na teritorijama na kojima žive Albanci, uključujući i incidente neispravnim plinskim bocama. “AKSH ćuti. Verovatno su shvatili da preuzimanje odgovornosti za svakojake gluposti više šteti nego doprinosi imidžu organizacije. Ponavljam, tek za godinu-dve, AKSH će biti sposobna za ozbiljnije sukobe. Oni jednostavno nemaju logistiku, organizaciju ni podršku stanovništva da bi prouzrokovali ozbiljnije probleme”, navode zapadni obaveštajni izvori. Izvori u Prištini navode da međunarodna policija istražuje “sve moguće uzroke” koji su mogli dovesti do ubistva Satiša Menona, uključujući AKSH i organizovani kriminal.
       RADE MAROEVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu