NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Privatizacija

SKROMNO. Tresla se gora, rodio se miš. Veliko očekivanje, završeno je skromnim ali ne i zanemarljivim interesovanjem kupaca za 79,53 odsto kapitala beogradske firme za promet naftnih derivata “Beopetrol”. Predstavnici ruske naftne kompanije Lukoil pre otvaranja dobro su proverili da li je njihov paket dokumentacije pred tendersku komisiju stigao nenačet, mađarski MOL je pokazao više poverenja. Na jednom papiru sročena kandidatura grčke firme Helenik petrol bila je dovoljna da ta firma bude diskvalifikovana. Pored ove tri firme, tendersku dokumentaciju za “Beopetrol” otkupili su i austrijski OMV kao i firma TNK, ali su od kupovine odustali. Šta su za “Beopterol” ponudili Rusi, a šta Mađari znaće se 25. avgusta.

      “Beopetrol” ima 180 benzinskih pumpi u Srbiji, ali i nešto imovine na Kosovu. Zagrebačka INA polaže pravo na “Beopetrol” i tim povodom vodi sudski spor. MOL je nedavno kupio 25 odsto kapitala plus jednu akciju hrvatske kompanije INA.
       ZANIMLjIVO. Agencija za privatizaciju Republike Srbije prodala je 70 odsto društvenog kapitala u AD za proizvodnju filtera “Frad” iz Aleksinca. Kupac je konzorcijum sastavljen od MPS Group (vlasnik Dušimir Zabunović) i firme “Auto Nena”. Kupac je za kapital aleksinačkog preduzeća platio 800 000 evra, obavezao se da će tokom narednih pet godina u firmu investirati tri miliona evra, da tokom naredne dve godine neće otpustiti nijednog radnika i pet godina neće promeniti delatnost preduzeća.
       GORKO. Hrvatska firma “Našice cement” postala je vlasnik-suvlasnik treće firme u Srbiji. “Jelen Do” iz istoimenog mesta pripala je Hrvatima. Za kapital preduzeća biće plaćeno pet miliona dolara, a kupac se obavezao i na investiciju od 4,174 miliona dolara. Socijalni program je vrednovan sa 1,243 milion dolara: radnici neće biti otpuštani tokom narednih pet godina, garantovano im je učešće u dobiti, kao i ulaganje u stambenu izgradnju. Oglasio se opet i St. Mihael Enterprises: i ova prodaja je po njima dokaz za postojanje korupcije u procesu privatizacije u Srbiji.
       TRIPUT VEZANO. Na tender za prodaju sremskomitrovačke industrijske klanice i fabrike konzervi “Mitros” stigla je samo jedna, ali javnosti svakako zanimljiva ponuda. Udružene u konzorcijum kao kupci ovog preduzeća javile su se tri firme: “Pro Bekom” iz Zrenjanina, “Krmivo produkt” iz Beograda (Surčin) i “Ce market” iz Beograda. Prema sudskom registru vlasnici firme “Pro Bekom” su Borivoje Beštić i Biserka Janjić. Kao što je poznato, vlasnik firme “Krmivo produkt” je Dragoljub Marković u čijoj je vili na ostrvu Mikonosu navodno letovao potpredsednik srpske vlade Čedomir Jovanović. “Ce market” je akcionarsko društvo u kojem država ima oko 23 odsto vlasništva, ostalo mali akcionari. Direktor “Ce_marketa” je narodni poslanik Slobodan Radulović.
       IZ NIŠ, U NIŠ. Američka firma Junivorld, vlasnika Srbe Ilića poreklom iz Niša kupiće i niško preduzeće AD “Srbija turist”. Na tender Agencije za privatizaciju prijavila se samo ta firma, a tenderska komisija na čelu sa srpskim ministrom trgovine Slobodanom Milosavljevićem tu je ponudu i prihvatila. Američka firma je za kapital niške ponudila 1,1 milion dolara, obećala investiciju od devet miliona dolara i socijalni program vredan 150 000 dolara. Ilić je već kupio beogradsku turističku agenciju “Putnik”.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu