NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Preobraženje

(ili: ako su Mojsije i Ilija stajali pored Isusa na gori Tavoru, znači li to da nam treba nova Biblija u kojoj će Tavor biti na Povlenu kod Valjeva, a Indija tu negde u Sremu, kod Inđije?)

      Preobraženje je, a moja seka iz Londona, zove iz Sen Tropea, raspituje se da li ću u Belu Palanku na vašar. Kao, eto, krstarili su malo oko Korzike, pa skoknuli do Sen Tropea, ali ako ćemo na vašar, eto nje, uvatiće prvi avion. Jer, kul je Korzika, šik je Sen Trope, ali belopalanački vašar je svetinja. Vašar je kao stari zavet iz detinjstva.
       Kad je vašar, kad je Preobraženje, dolete Srbi i iz Čikaga, brale, pa i iz Toronta, iako tamo, čujem, nemaju struju. I, prave se blesavi, kao, ne znaju zašto nemaju. A znaju da im je isključio Bin Laden, a možda i ovi naši Srbi sa Sirijusa. Koliko da ih upozore da su i oni crvi zemaljski iako imaju Pentagon i NATO i da ne mogu deca na Kosovu da se ubijaju u po bela dana dok se kupaju na Bistrici. Jer, i njihovu decu može da pojede mrak u metrou, u liftu bez struje, ranjivi su i oni u Njujorku, baš, kao mi u Goraždevcu. Globalizam podrazumeva da zakuka i američka majka, pa makar bila i Bušova, da može i njima da presedne vašar u Nešvilu.
       Preobraženje je, a divlje guske preko Bežanijske kose lete na jug. Lete i noću, po punoj mesečini. Neki čarter. Žurba, žurba. Kao da je malo bilo avgustovskih gluposti. I gaču guske, kao one što su Rim spasile od varvara, gaču upozoravaju Beograd na neku novu nesreću. Ali, da li je Beograd Rim, da li će to Beograd razumeti? A ako Beograd i razume, da li će razumeti Senjak, Dedinje?
       A lane, baš nekako pred Preobraženje, onaj Salinas Prajs što je Troju iz Male Azije premestio u deltu Neretve, ubacio mi je crva u glavu. Kao: “Čitajte, ponovo, ono mesto iz Novog zaveta gde se govori o Isusovom preobraženju na gori Tavor. I počnite da mislite da su, na Tavoru, pored Isusa, zaista, STAJALI ILIJA S JEDNE, A MOJSIJE S DRUGE STRANE!!! Razmišljajte o tome da Mojsije i Ilija nisu bile samo prikaze koje su se pored Isusa ukazale apostolima Petru, Jovanu i Jakovu.”
       Prajs mi je ovo rekao smejuljeći se zagonetno i izvlačeći dim iz tompusa u foajeu “Interkontinentala”... Da, u Vatikanu znaju da je Troja bila na Dunavu.
       Jedno crno mače, a kakvo i da bude od moje Crne, igra se, tamo, kod vinove loze sa žapcem. Bože, koje li mačje radosti, kojeg li uzbuđenja! Žabac skoči, a mače za njim. Onda se žabac skameni, ukipi, a mačetu čudno, pa ga xara šapicom. Ples života i smrti ali, nekako, viteški bez mržnje, bez strasti. Zrikavci zriču kao nekad na Kritu, zriču u ritmu kojim, valjda, planete sviraju, a vasiona uzdiše. Nije ni njoj lako.
       Preobraženje je, a ja čitam, u ligenštulu pod orahom, Isusovu besedu na gori Tavor. Čitam, onako, po Prajsovom uputstvu. Kao da pored Isusa na Tavoru zaista stoje Mojsije i Ilija kao NjEGOVI SAVREMENICI. Čitajte tako Bibliju i, videćete, srušiće vam se nebo na glavu. Ali, dok vam se jedno nebo ne sruši, možete li da vidite ono drugo iza njega? A gde je tek treće, pa četvrto nebo? I kako mislite da stignete do sedmog?
       I, stoje, tako, Mojsije i Ilija. Zaista, stoje pored Isusa na gori Tavoru, i to na našem Tavoru, na Povlenu kod Valjeva. I Biblija ti dođe bliža, kao da se ovde dogodila. I onda ovako razmišljaš; ako je Mojsije umro “u zemlji Moavskoj” zašto to ne bi bila zemlja MORAVSKA!? Jevreji i Grci kubure sa slovom “r”.
       Crno mače juri za žapcem, zrikavci teraju svoje. Ali, gde je Isus Navin u celoj toj priči?
       I, zaista, kako to da neki Isus, sin nekog sluge Navina, nasledi Mojsija? I to pored živog Arona, brata Mojsijevog i njegovog sina Eleazara. I kako to da i pored Isusa Navina i pored Isusa Hrista stoji JUDA!? Nije li to jedan te isti Juda? Nisu li Isus Navin i Isus Hrist jedna te ISTA LIČNOST?!? Tako se stropoštava još jedno nebo na Bežanijsku kosu. Lomi se u paramparčad kao nebo Atlantide.
       I, to, valjda, i jeste Preobraženje; kad preživiš rušenje neba. Kad shvatiš da je Isus sa Tavora, u stvari, Isus Navin. Ili obratno.
       Mače ne odustaje od žapca, ali ni žabac se ne predaje; shvatio je da je krupan zalogaj, da je to njegova šansa.
       I, ajde, vraćaj se Knjizi Isusa Navina!
       Ona je odmah iza Mojsijevog Petoknjižja. Ime Navinovo pominje se samo dvaput uz ime Isusovo. I to samo na početku Knjige. I jednom na samom kraju. Tek koliko da se zavara trag, da je neki sluga Navin - otac Isusov. Da se sakrije da je Mojsije i ujak, a možda i otac, ovom našem Isusu, onom koji je besedio na gori Tavoru. A dok je besedio, malo je levitirao, malo isijavao auru. Koliko da pokaže apostolima šta je naučio u Indiji, a možda i tu preko u Inđiji. I, gle, pored njega stoje Mojsije i prorok Ilija! Valjda da daju značaj Isusovoj besedi, da ga ustoliče kao Mojsijevog prestolonaslednika. Tu na našem Tavoru kod Valjeva.
       Od Srema, od Inđije gače drugo jato gusaka. Lete nekim svojim koridorom, ne poštuju surčinske propise. I gaču, upozoravaju. Neće, valjda, Šiptari i na Adi Ciganliji raspaliti po deci, po kupačima? I da li ćemo, Tadiću, onda krenuti na Kosovo?
       I kao što posle Mojsijevog Petoknjižja ide Knjiga Isusa Navina, tako i posle Knjige Isusa Navina ide Knjiga o sudijama, a koja počinje rečima:”A po smrti Isusovoj upitaše sinovi Izrailjovi Gospoda govoreći: ko će između nas ići prvi na Hananeje da se bije s njima? I Gospod reče: Juda neka ide, eto, dao sam mu zemlju u ruke.”
       Znači, Isusa (Navina) u Starom zavetu nasleđuje Juda, kao što Isusa Hrista u Novom zavetu treba da nasledi Juda, čuvar kase.
       A imajte stalno na umu da je Stari zavet dovršen tek u trećem veku nove ere!!?
       I šta hoću da vam javim?! I Stari i Novi zavet pišu o istom Isusu i istom Judi. Stari i Novi zavet su dve paralelno pisane priče, dve verzije jednih te istih događaja!!? Priča o Isusu (Navinu) jedna je isuviše krvava biografija Mojsijevog naslednika koji je na mač i nož osvajao Obećanu zemlju. Dok je priča o Isusu (Hristu) jedna sasvim druga priča, jedna biografija oprana od krvi. Samo je Juda i u jednoj i drugoj verziji ostao prljav; krvnik i izdajnik.
       Neki moderni teolozi sumnjaju da je Mojsije ikad postojao. A šta ako i Isus nije postojao? Šta ako se iza Isusa Navina krije Aleksandar Makedonski!? Ali, tu se već ruši i četvrto nebo, tu već staje mozak čovečiji. Jer, može i on da se polomi.
       Mače i žabac još se nadmudruju oko vinove loze. Zrikavci utihnjuju, Mars prilazi Zemlji, a vasiona strepi, jedva diše.
       I ne znam šta da javim seki iz Londona; da li da dođe na vašar u Belu Palanku? I na koje Preobraženje, Isusovo ili Navinovo?
      
       DRAGAN JOVANOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu