NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Tuj pesmu da mi poješ...

Da li ćemo Svetlanu Ražnatović videti i kao Koštanu u novoj “Nečistoj krvi”, onoj koju je Arkan zabranio? Valjda zato što je teško spojiti dva Borina dela u jedno

      Ikona domaće estrade ali i ikona “Sablje”, Svetlana-Ceca Ražnatović, po izlasku iz zatvora, još nije progovorila za javnost. U jedinom javnom obraćanju, preko sajta, Ceca je, ipak, obećala pripremanje novog albuma. Najavljena je i knjiga o danima Cecinog tamnovanja, “Svetlana-Ceca Ražnatović - 121 dan” za koju je autor Dejan Pavlović rekao da će dati “realan prikaz prave situacije”. Ali, to nije sve. U filmskim krugovima doznajemo da će u bioskope uskoro doći premontirana verzija filma “Nečista krv” sa vrućim scenama Cecine Koštane i Radeta Šerbedžije koje su iz prve verzije izbačene po Arkanovom nalogu. Sve to dešava se u atmosferi prećutne cenzure Cecinih spotova u medijima i povišenog interesovanja za njenu dalju sudbinu. I, da; mogućeg dizanja optužnice za nelegalno posedovanje oružja i finansijske malverzacije u FK Obilić. Ko zna, sve je u igri.
       Da li će Ceca svoj povratak učiniti u velikom stilu i tako još jednom potvrditi svoj davno izgrađeni imidž jake i samostalne žene? Da li će prethodne događaje iskoristiti za neke buduće pesme o dušmanima, bolu i pobedi? Ili će je ovo skinuti sa trona srpske ikone?
       Dejan Pavlović, urednik Cecinog sajta i autor gore pomenute knjige, nema nikakvih nedoumica: “Podigli su je u visine o kojima nismo ni sanjali. Kada se nepravda sprovodi nad nekim, ne može da šteti popularnosti. Narod i publika se ne mogu prevariti.”
       Ovaj stav svakako da potkrepljuju izjave nekih posetilaca Cecinog sajta kao, recimo: “Ceca je srpska boginja”, “Ceca je ustav”, pa čak i pomirljivo “Volim je čak i da je kriva”. Ali, ima i onih koji su zbunjeni, pa čak i revoltirani: “Ranije sam je slušala, priznajem, ali posle ovog hapšenja pobacala sam sve njene CD-ove!” Ili: “Ne znam šta da mislim! Gotivila sam je prvo, ali sada...”, pa dalje “Ceca je svoje otpevala. Poslednji trijumf može da joj bude Marakana.
       Kolebljivi ljubitelji Cecinog lika i dela su, nažalost, isti oni koji su ganutljivo gledali venčanje folk dive i srpskog ratnika. U direktnom televizijskom prenosu. Zašto joj onda ti isti fanovi sada licemerno zameraju nekoliko pištolja u podrumu i još nedokazane malverzacije sa FK Obilić kada je sve to deo istog konteksta, istog dramskog predloška sa pevanjem, pucanjem i po kojim fudbalskim transferom. U svakom slučaju, miting podrške je prošao krajnje skromno, sa oko 2 000 Cecinih obožavalaca i uz retkog kolegu iz esnafa, kao kad je svoje zatvorske dane proživljavala Kasandra.
       Razloge za to neki su prepoznali u simboličkom razračunavanju sa jednim političkim i kulturnim modelom na čijem je talasu Ceca kao folk diva ušla u mnoga srca. U tom procesu je svoj doprinos svakako imala i RTV Pink. Sada je TV Pink umivena i osetljiva na politička događanja povukla Cecine spotove do daljnjeg. Iako je Tanja Vojtehovski Stevanov, PR RTV Pink, naglasila da su tu odluku doneli samostalno, bez političkih pritisaka. Neke druge stanice nisu ocenjene kao dovoljno odgovorne kao što je Mitrovićeva. Ceca Petrović, voditeljka TV Belle Amie iz Niša je otvoreno rekla da su dobili “dva naloga kojima nam je sugerisano da smanjimo broj emitovanih pesama Svetlane Ražnatović”. Cenzura ili autocenzura, programsko uljuđivanje ili udvorištvo, tek na većini medija, inače sklonih folku, Ceca nije poželjna. Čvrstinu i odlučnost u svojoj programskoj orijentaciji pokazuje samo TV Palma koja još žešće i prkosnije pušta sve one folk izvođače koje je iznedrila pre desetak godina.
       Iako je optužena za nelegalno posedovanje oružja i finansijske malverzacije u FK Obilić, Ceca je u jedinom obraćanju svojim obožavaocima preko zvaničnog sajta rekla da se nije nikada bavila “ničim drugim do pesmom i sportom”, a da su svi pokušaji pojedinih medija da je “upletu u politiku unapred osuđeni na propast”. Na istom sajtu proteklih meseci moglo se pročitati i da je Ceca politički zatvorenik i da je u pritvoru drže po nalogu nekoga iz vlasti.
       Na konferenciji za novinare, upriličenoj povodom pominjanog mitinga podrške, Borislav Pelević, lider SSJ i Cecin venčani kum, između ostalog, rekao je da je Ceca “žrtva osvete” a da odgovor na pitanje zašto je Ceca u zatvoru “najbolje znaju oni koji su u vrhu dosovske vlasti”. Ipak, bez obzira na generalna politička razilaženja sa DOS-om, poslanici SSJ, mesec dana kasnije, sa svojim kolegama iz DOS-a podržali su legalnost izbora trojice osporavanih članova Saveta za radio-difuziju. Ceca je istog dana puštena na slobodu.
       I oni koji su Cecino tamnovanje dočekali sa zluradim komentarima i oni koji su povodom toga bili očajni podjednako su zainteresovani za njenu sudbinu. O tome svedoči i statistika Cecinog zvaničnog sajta: za 121 dan njenog tamnovanja sajt je posetilo tri miliona i dvesta hiljada znatiželjnika, mahom iz SCG, ali je bilo logovanja iz svih delova sveta, uključujući i Japan i Arapske Emirate.
       Robert Čoban, pionir žutog novinarstva kod nas i Fulbrajtov stipendista (!?), svojevremeno je objasnio da sa Cecom na naslovnoj strani, tiraž “Sveta” obavezno skače za nekoliko hiljada.
       Sa tim verovatno računaju i oni koji hoće da rehabilituju film “Nečista krv” u kojem su, pored Cece, glumili i Rade Šerbedžija i Ljuba Tadić. Film je, onomad, gromoglasno najavljivan kao najskuplji domaći projekat (tri miliona dolara), ali je posle skromne premijere i loših kritika pao u zaborav.
       U razgovoru za “Profil”, Stojan Stojčić, reditelj filma, svojevremeno je rekao da publika tada nije ni videla pravu verziju filma jer je izbačeno gotovo sat vremena montiranog materijala. Javna je tajna da su u pitanju vruće scene sa Koštanom u Cecinoj izvedbi, a koje je Željko Ražnatović Arkan zabranio. Sporni kadrovi su, kako NIN nezvanično saznaje, okosnica nove verzije koja će biti na talasu proverenog recepta “Zone Zamfirove”. To je etnomilje, južnjački mentalitet, lepota devojaka, srbijanska melodrama, pesma, igra, cika i, ukratko, sevdah. To će, valjda, da povrati nešto od onoliko uloženog novca. Vruće scene sa Cecom sigurno neće odmoći. A izgleda da će kadrovi sa Cecom biti iskorišćeni za reklamu Fabrike duvana Vranje, koja je bila jedan od glavnih finansijera filma, a čiji će vlasnik uskoro postati British American Tobaco.
       Iako se u filmskim krugovima priča da tzv. unutrašnji monolog Koštane za film prerađuje dramaturg Isidora Bjelica. Ona je u razgovoru za NIN to porekla. Upamćena po svom gostovanju u emisiji “Svet”, kad je šutkala pravoslavne pudlice Vesne Rivas, naša Isidora je duboko uvredila folk pevačice. Tim pre je čudnije Isidorino interesovanje za Cecu i odbranu u javnosti. Bjelica to objašnjava borbom za evropske standarde u primeni ljudskih prava: “U pitanju je jedna ljudska, intelektualna reakcija, da ženu puste da se brani sa slobode.”. Ona je za NIN potvrdila pisanje “Kurira” da je sa Cecom Ražnatović i Danicom Drašković bila na ručku pre nekoliko dana. Na pitanje o čemu su razgovarale, Bjelica je ležerno odgovorila: “Samo ženske priče. I nije mi jasno zašto je to toliko atraktivno medijima.”
       U svetu takođe ne manjka interesovanje za Cecinu sudbinu. Mnoge zapadne medijske kuće su kontaktirale Cecu za ekskluzivni intervju kao što su Times, Observer, Sun, Spiegel. Čak su se i Madona i Gaj Riči zainteresovali da otkupe filmska prava na Cecinu životnu priču kojoj svakako da ne nedostaje zapleta i obrta koji bi zbunio i scenariste južnoameričkih sapunica.
       Cecin život i delo je onomad sa pažnjom pratio i Helmut Lipelt, savetnik Joške Fišera, nemačkog ministra spoljnih poslova. Lipet u svom izveštaju pravnom komitetu Saveta Evrope brižljivo je pribeležio i opasna skandiranja Arkanu na Cecinom koncertu na Marakani. Jedan od zaključaka je bio da to opštenarodno veselje reflektuje “raspoloženja koja nisu u duhu uključivanja Jugoslavije u evropske tokove”. Ta “raspoloženja” su uočena tek po otpočinjanju akcije “Sablja” kad je, između ostalih, uhapšena i Ceca, a SCG konačno ušla u članstvo Saveta Evrope. Ako stavovi Evrope prema nama uvek nekako imaju veze sa Cecinim statusom ovde, da li ćemo zapasti u nemilost ako se Ceca na velika vrata vrati na Pink? Ili, Marakanu.
      
       JELENA VUKOTIĆ
      
Iz “121 dana”

Dejan Pavlović, autor knjige “Svetlana-Ceca Ražnatović - 121 dan” i urednik Cecinog sajta, za NIN kaže da očekuje da će knjiga izazvati veliko interesovanje. Napominjući da je u realizaciji knjige aktivno učestvovala i Ceca Ražnatović, Pavlović je ekskluzivno za čitaoce NIN-a odvojio odlomak iz knjige.
       “...I to jutro ne bi bilo neobično po bilo čemu da kao po običaju nismo bili šokirani pisanjem dnevne štampe. Gle čuda, zar bi to bilo nešto novo od uvođenja vanrednog stanja?!
       U redakciji sajta svi šokirani, čitaju i ne trepću, lica kao iz filmova.
       ,Kurir’, taj novopečeni beogradski nedeljnik je tog dana posle dužeg vremena izmamio osmeh na moje lice. Zar je moguće?!
       Naime, u dotičnim novinama Isidora Bjelica, čuvena književnica i preteča srpske intelektualne elite, baš ona koja je uvek, ali uvek, bila na pravim stranama istorije (a vreme je to pokazalo) otvorila je Pandorinu kutiju i progovorila o Ceci.
       Ali ne pristrasno, ne kao obožavaoc, nego na jedan neviđeno realan i samo njoj svojstven način. Ta žena koja je Srbima proteklu deceniju otvarala oči i ovog puta pokušala je da probudi srpsku javnost iz dubokog sna u koji je nacija tih dana hipnotički zapadala.
       Slučajnost ili ne, gđa Bjelica je u svojoj kolumni (koju ću posle primetiti, ceo Beograd čita i ne diše), poput nekog borca za slobodu, ali onaj vid slobode koji je zaobišao ovu zemlju i njene građane, majčinski sa puno objektivnosti vraća nadu da u ovoj zemlji intelektualci ipak razmišljaju svojim glavama. Samo što nas je dotična ipak ubedila da ima hrabrosti više od 10 njenih kolega iz Srpske akademije nauka.
       Odlučili smo da je kontaktiramo, pa šta bude. Mada, s obzirom na to da je sve to napisala na svoju ruku ipak nije nam bilo svejedno jer nismo hteli da utičemo na njen sud i njenu objektivnost.
       U tom se i ogledala sva naša borba za istinu.
       Međutim, i tu nas je porazila! Bila je ekstremno zabrinuta za Cecino zdravlje. Što zbog Cecinog štrajka glađu, koji je ušao u 5. dan, što zbog budućnosti koja je, priznaću vam, baš bila neizvesna.”


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu