NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Mi smo kupci najpoštenijih namera

Karneks kupili: firma Midland resourses (vlasnik Aleks Šnajder) i dva direktora predstavništva te firme u Beogradu: Slaven Kantar i Aleksej Raskazov

      Akcijski fond Republike Srbije, do neki dan najveći vlasnik akcija (40,86 odsto) poznatog proizvođača pašteta i drugih proizvoda od mesa iz Vrbasa, nije prstom makao iako bi tržišna vrednost njegovog udela u Carnex-u iz Vrbasa od prošlog petka mogla da bude drastično smanjena. Astra grupa je oštrim saopštenjem obavestila javnost da “određeni interesni centri primenjuju sve moguće metode kako bi na jevtin način došli do vlasništva nad najkvalitetnijim srpskim brendovima i preduzećima”, a kao dokaz je navela upravo prodaju većinskog paketa akcija iz vlasništva malih akcionara (51,36 odsto) u Carnex-u za 14 miliona evra “potpuno nepoznatoj of-šor kompaniji sa Britanskih kanalskih ostrva o čijem poslovanju i poreklu nema traga na Internetu”. Brokerska kuća Sinteza invest podnela je zahtev Saveznoj komisiji za hartije od vrednosti da izvrši kontrolu Carnex berzanske transakcije zbog “osnovane sumnje da kupci inače klijenti slovenačke brokerske kuće Ilirika investments nisu imali sve potrebne dokumente”, ali ako se “ispostavi da jesu, mi nećemo postavljati pitanje koje postavlja poneki medij: odakle domaćem fizičkom licu tri i po miliona evra i kako će taj novac biti uplaćen, to neka proveravaju drugi organi”,rekao je za NIN glavni broker Sinteza investa Saša Aleksić. Firma Midland resourses u Srbiji je tokom poslednjih nekoliko meseci, “isključivo preko Berze” stekla udele i u Luci Dunav - Pančevo (40,47 odsto), beogradskom ugostiteljskom preduzeću “Stari grad” (35,19 odsto) i “Gumaplastu”.
       Slaven Kantar, jedan od, kako sam kaže, dva direktora beogradskog predstavništva firme Midland resourses na neobično mnogo pitanja odgovara sleganjem ramenima ili sa “vidite, ja to nisam znao”, što bi trebalo da se protumači njegovim neiskustvom u komunikaciji sa novinarima. On tvrdi da je tokom poslednjih 13 godina radio u Rusiji, od 1995. godine za firmu Midland, i mislio je da će “ovde svi aplaudirati stranom kupcu”, a nije znao da se “svako ko ima pare a priori smatra lopovom”. Ne zna da li firma koju predstavlja ima adresu na Internetu. (NIN je nije pronašao, ali nekoliko vesti o poslovanju firme jeste.)
       “Prvo, mi nismo of-šor kompanija. Firma je osnovana na Britanskim kanalskim ostrvima, kao rezident.To, molim vas, napišite. Većinski akcionar firme je Aleks Šnajder, kanadski državljanin. Nisam ga pitao koje je nacionalnosti poreklom, ima kanadski pasoš. Osnovna delatnost firme je crna metalurgija i to u obimu dva i po do tri miliona tona čelika godišnje. Konzorcijum, koji je kupio udeo u Carnex-u čini firma Midland i nas dva fizička lica: ja i drugi direktor beogradskog predstavništva Aleksej Raskazov.”
      
       Tamo na Britanskim kanalskim ostrvima ispituju poreklo novca?
       - Da. Ispituju, ali je poreska stopa manja.
      
       Zašto je vlasnik Midland resourses u trgovinu akcijama Carnex-a ušao u konzorcijumu sa još dva fizička lica? Zato što bi za više od 25 procenata kupljenog vlasništva morao da dobije odobrenje Savezne komisije za hartije od vrednosti, a ovako kupljeni procenat deli na tri dela?
       - Prvi put čujem za to. Nisam to znao.
      
       Da li vam je pre kupovine akcija Carnex-a bilo poznato da je Skupština akcionara te firme usvojila program partnerstva sa beogradskom Astra group,pa da je čak potpisan i predugovor o dokapitalizaciji, kao i da je Carnex, samo koju nedelju pre vaše kupovine, “Krmivo produktu” iz Surčina prodao svoju farmu svinja u tom mestu?
       - Prvi put čujem i za jedno i za drugo. Nisam dosad ni čuo za Astra grupu. E, za gospodina Karića sam čuo, ali nisam znao da on ima firmu toga imena. Mi smo dosad imali analize Carnex-a izvana, sad treba da uđemu unutra i vidimo kako stvari stoje. Ali znamo da Carnex ima fantastičnu proizvodnju kojom može pobediti konkurenciju na bilo kom, pa i na ruskom tržištu koje nam je najozbiljnija namera.
      
       Kupujete firme iz potpuno različitih sektora. Da li se firma Midland negde bavila poljoprivredom ili ugostiteljstvom?
       - Ulagali smo u zemljoradnju u Ukrajini i Jermeniji. Ugostiteljstvom se nismo bavili. Ali, “Stari grad”, ima dva hotela na fantastičnim lokacijama koje ćemo za najkraće moguće vreme podići na ekskluzivan nivo, samo čekamo da postanemo većinski vlasnik. Danas je aukcija akcija te firme na Berzi otkazana. Ni mi ni naš broker ne znamo zašto.
      
       Nameravate da dođete i do većinskog vlasništva u Luci Dunav. Znate li ko je drugi po veličini akcionar sa paketom od oko 20 odsto?
       - Nameravamo da dođemo do većinskog paketa u toj luci i da njen godišnji promet povećamo na 500 000 tona čelika. Recimo, sada Železari Skoplje, preko ukrajinskih luka i Soluna, isporučujemo 25 000 do 35 000 tona, to ćemo prebaciti na Pančevo. Možda ćemo se i sa Železarom Skoplje dogovoriti da i ona svoju proizvodnju usmeri na tu luku.Od nas se krije ime drugog po veličini akcionara u Luci Dunav. Možda imamo prava da ga saznamo, ali ako oni ne žele da nam ga kažu, nećemo ga saznavati drugde. Ta se firma zove Intereksport, ali tako se zove svaka druga firma u Srbiji. Iz Šapca je? Eto vidite, to nisam znao. Hvala vam za tu informaciju.
       Na zaključnu napomenu da se cela gužva povodom prodaje Carnex-a podigla zbog sumnje da iza cele transakcije u stvari stoji neki od ovdašnjih vlasnika sumnjivog kapitala, Kantar, koji je na berzi registrovan kao kupac sa prebivalištem u Srbiji, samo sleže ramenima. Pun nerazumevanja.
      
       RUŽA ĆIRKOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu