NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Šampioni u strujnom kolu

Srbija ne samo što ove godine neće izvoziti struju nego joj se preti tužbama za onu koju je uvezla

      Srećom po nas, većina takvih pretnji javno se završi na bombastičnim novinskim naslovima, a tajno na tajnim dogovorima između na smrt posvađanih, u ovom slučaju kvazipartnera (Ministarstvo energetike Srbije i londonska firma EFT), inače Srbija ne bi radila ništa drugo nego obijala pragove međunarodnih arbitraža. Električna energija je delikatna roba koja se isporučuje na način neuobičajen za drugu robu tako da je i novinarima, koji tu oblast godinama prate, teško da se opredele u aktuelnom sporu. Odgovor na pitanje da li je Srbija baš uvek morala da uvozi struju kad joj je u pomoć priskakao EFT i da li su aranžmani sa tom firmom uvek bili po Srbiju najpovoljniji (s obzirom na naše muke sa plaćanjem), još je teže dati.
      
       ISKLjUČI STRUJU. Firma ETF, kojoj su na čelu tri naša biznismena (Vuk Hamović, Vojin Lazarević i Svetislav Bulatović), reagovala je promptno. U utorak 19. avgusta Elektroprivredi Srbije, koju je “ekstraordinarna suša” naterala da struju uvozi kako ne bi praznila svoje akumulacije, EFT je obustavio dalje isporuke. I mada oni nisu ovde da se “tuže nego da posluju”, kako je na konfrenciji za novinare rekao Vuk Hamović, zapretio je EPS-u sudskom procedurom, koju će bazirati na faksom obavljenim narudžbama i na isti način potvrđenim isporukama ukoliko struju pozajmljenu ovog leta ne vrati ili ne plati do kraja septembra. Prema računici EFT-a, EPS duguje više od sedam miliona evra, a pri tom je ne obaveštava kada i kako će dug vratiti. Crnogorska strujna kalvarija nije se zbog ove obustave struje ponovila i u Srbiji. Kakve bi to posledice moglo da ima na srpske akumulacije tokom zime, tek će se raspredati.
       Poslovna idila između EPS-a i EFT izgrađena je tokom 2001. godine, kada je minister za rudarstvo i energetiku bio Goran Novaković, a trajala je i u vreme bivše ministarke Kori Udovički.
       Prva naznaka da dolaze teški dani za idiličan poslovni odnos između EPS-a i EFT-a, bio je zahtev Ministarstva upućen marta ove godine Elektroprivredi Srbije da dostavi kompletnu dokumentaciju o ugovorima sklopljenim u poslednje dve godine o saradnji sa kompanijom EFT iz Londona.
       Posle detaljne petomesečne analize dostavljene dokumentacije, Ministarstvo u svom izveštaju navodi da su pet od 11 ugovora sklopljeni posle sprovedene tenderske procedure. U ovim postupcima, koji pokrivaju oko 95 odsto ugovorene energije, nisu uočene nepravilnosti - stoji u izveštaju.
       Međutim, izveštaj Ministarstva pokazuje da su ugovori o uslužnoj preradi mazuta, između JP EPS I EFT, odnosno Interfejsa iz jula i decembra 2001. godine, kao i ugovori o interventnom uvozu električne energije iz januara i februara 2002. godine, sklopljeni direktnom pogodbom, odnosno bez sprovedene tenderske procedure. Izveštaj Ministarstva, prema tvrdnji zamenika ministra za energetiku Slobodana Ružića, nedvosmisleno pokazuje da su ovi ugovori bili štetni po EPS. Ružić je na pres konferenciji u Vladi Srbije izjavio da je termoelektrana - toplana Novi Sad besplatno ustupljena na korišćenje EFT gotovo pet meseci. Ružić je dodao da je počeo interventni uvoz električne energije od EFT po vrlo visokim cenama, samo 20 dana posle ustupanja elektrane kompaniji Interfejs Ltd. Prema Ružićevim optužbama, čak je jedan agregat TE TO Novi Sad zaustavljen tokom februara 2002. godine, dok je nepotrebno nastavljen interventni uvoz veoma skupe struje od EFT.
       U izveštaju se, takođe, navodi da postoji mogućnost da su ugovori o uslužnoj preradi mazuta bili štetni i po NIS.
      
       ZARADI NA UVOZU. Po objavljivanju izveštaja, o čijim nalazima je Elektroprivreda Srbije bila obaveštena preko medija, usledilo je i saopštenje iz tog javnog preduzeća u kojem se pobijaju navodi iz izveštaja, uz napomenu da su sve nabavke izvršene uz saglasnost Ministarstva za rudarstvo i energetiku.
       U informaciji EPS-a piše da se poslovne odluke Elektroprivrede Srbije, koje se osporavaju u izveštaju Ministarstva, odnose na period avgust 2001 - mart 2002. godine, tokom kojeg je elektroenergetski sistem Srbije radio u veoma teškim uslovima.
       Izvršni direktor EFT Svetislav Bulatović za NIN tvrdi da je EPS, dajući u zakup TE TO Novi Sad kompaniji EFT-a zaradio 1 713 000 dolara. Time je, prema njegovim rečima, EPS pokrio sve troškove rada tog objekta i ostvario čist profit od 846 000 dolara. Bulatović kaže da je EPS čak i uštedeo kupujući energiju po interventnom uvozu od EFT-a po prosečnoj ceni od 36 dolara MNjh, umesto proizvodnje te iste energije u TE TO Novi Sad, koja bi koštala 49,12 dolara po MNjh. Prema njegovoj računici, ta ušteda iznosi 440 000 dolara. Prema izveštaju EFT-a, ukupni pozitivni efekti po ugovorima, koje osporava izveštaj Ministarstva, izraženi samo finansijskim pokazateljima, za EPS iznose 2 673 000 dolara.
       Što se poslovanja sa Naftnom industrijom Srbije, tiče, prema izjavi Vojina Lazarevića, jednog od suvlasnika EFT-a i firme Interfejs, takođe je i NIS Jugopetrol solidno zaradio. Naime, Lazarević kaže da je NIS Jugopetrol samo po osnovu prodaje 130 000 tona mazuta kompaniji EFT zaradio 520 000 dolara.
      
       PODRŽI KUMOVE I PRIJATELjE. Kod nas, naravno, ništa ne bi moglo da se završi bez potezanja porodičnih veza. Tako su novinari, malo pobrkavši kumstva (“Nije bivši ministar energetike Goran Novaković moj nego je kum Vojina Lazarevića, ali Vojin je moj prijatelj, a prijatelji mojih prijatelja su i moji prijatelji” kaže Vuk Hamović), u celu priču uključili i takve veze. Što su iz EFT-a oštro odbacili kao poslovnu činjenicu jer oni na mnogim tenderima u regionu pobeđuju zato “što su šampioni”, a ne zato što su kumovi. Bulatović i Lazarević su zapretili da će sa svojim londonskim advokatima pažljivo razmotriti kakve će sve korake preduzeti protiv onih koji blate njihovu kompaniju uključujući tu i Ministarstvo energetike Srbije. Naljutio se i bivši ministar energetike Goran Novaković za čijeg mandata su i sklapani ugovori koji su, prema tvrdnjama Ministarstva oštetili državu za iznos između 4,7 i 10,7 miliona dolara. U izjavi za NIN, Novaković najavljuje da će angažovati kredibilnu revizorsku kuću za analizu tog izveštaja Ministarstva i onda pokrenuti sudski postupak kako bi sprao ljagu sa svog imena.
       Iako su uvek dobro obavešteni krugovi to najavljivali, Upravni odbor EPS-a na neki dan održanoj sednici nije smenio Ljubomira Gerića sa mesta generalnog direktora EPS-a. Umesto toga je formirao komisiju da ispita navode iz izveštaja.
       Dakle, ćeraćemo se, i oko direktorskih i ministarskih fotelja, još.
      
       SIJKA PISTOLOVA
       RUŽA ĆIRKOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu