NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Reč nedelje<br>Jovan Ćirilov
Izvodljivost

      Neke reči uđu u modu kod nas, a, bogami, i u svetu. Izvodljivost je danas omiljena reč svetskih foruma. Ponovo je u trendu u vezi sa našom sudbinom. Čim se smisli neka nova formula za “ove prostore”, već je sutra prva briga svetskih foruma i nas samih da se ispita njena izvodljivost. Na engleskom se to kaže feasibiltdž. A prvi put se u pisanom obliku pojavila još 1624. godine. Ko bi rekao? A tek sada u modi!
       Naravno, u anglosaksonskim zemljama u kojima je ponikao filozofski pragmatizam, ništa ne vrede nijedna formula, nacrt, plan, teorija, ma kako im se činili genijalnim, ako nisu izvodljivi. To je logično. Ali kako izaći na kraj sa nama gde i svaki seljak zna za jadac, to jest formulu “mož’ da bidne, a ne mora da znači”.
       To je maltene teorija relativnosti principa izvodljivosti. Svetski princip izvodljivosti bio bi Njutnova teorija gravitacije, a teorija “može da bude, a ne mora da znači” je prava kibernetička teorija relativnosti na tragu Ajnštajna.
       Šta mi to poručujemo pobornicima principa izvodljivosti? Hoćemo da kažemo: “Možete vi da dokažete da je to što smo zacrtali (grozan glagol!) kao našu budućnost sasvim izvodljivo, ali lako mi možemo da nađemo svespasavajući faktor koji će staviti pod znak pitanja to što smo zacrtali. Može to što smo zajednički smislili i na to se zakleli, da bude veoma korisno za nas, pa ipak da mi to izbegnemo da sprovedemo, tek da ne bude kako je rečeno, nego kako nama odnekud dune u glavu. Tek da ne bude ono da svi znamo da tako mora da bude, jer ne mora da znači.
       Sručiti se na naš mentalitet, što ja sada činim, isto je veoma naški. Ali da ne ostanem dužan ovoj drugoj strani, vratimo se na trenutak principu izvodljivosti.
       Kakvo divno lukavstvo civilizovanog sveta da se pribegavanjem principu izvodljivosti pokaže i logičnost i dobra volja, a da se zapravo odlaže rešenje, stave sve mogućne prepreke ostvarenju nekog recimo i dobrog plana. Princip brige je ispoštovan (kad se upadne u ovu magmu međunarodnih fraza, prazne reči se same od sebe ispredaju), a šta će biti rezultat, to je drugo pitanje.
       Izvodljivost je samo princip. Ali izvodljivost zavisi od, recimo, faktora A, B ili C, od ovih i onih okolnosti, od subjektivnog i objektivnog elementa. I tako u beskraj... Do nove pomodne fraze i novih praznih reči i obećanja.
      
       JOVAN ĆIRILOV


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu