NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Doktori političari

(“Ostavka ne boli”, NIN br. 2745)

      Nema sumnje da je Zoran Đinđić želeo da ima sposobnog ministra zdravstva. Ali, jedno je želja, a drugo zbilja. Teško je i preteško u zemlji gde se jedan akademik uzda u gubitak sposobnosti rasuđivanja onih koji vladaju ovom zemljom i narodom, pre, ali i sada. Reč je o Nikoli Miloševiću, a sećam se da je u teškim danima NIN-a, akademik bio i njegov kolporter.
       Ja sam konsterniran nekim odgovorima ministra zdravstva u odlasku. Kako ćemo mi razumeti njegove prostore i deobe na “tamo” i “ovamo”? Šta je krucijalni faktor?
       Profesore, zašto iskreno ne kažete da je to partijska pripadnost. Zamislimo okrugli sto: Bajec (DS), Milosavljević (G17 plus), Obren (DSS), Marić (N.S.), JUL (Leposava, Bojić) SPS (sada je tu prazno, beše puno, pa se upisaše, većinom u DS, a ko ih je upisao u DS, kad su čuvali kutije u SPS-u, videće se). Svi lekari! Groteska, a dr Nele Karajlić ima svoj naziv za takva dešavanja. Da li je svrstavanje u partijske stege obeležje lekarske profesije, vazda svete i nezavisne. Rešenje lekarskog kodeksa? Za mene, da!
       Nisam vas čuo da ste javno rekli da su plate lekara ponižavajuće! Kud se može pobeći iz poniženja? Uvis, kao onaj junak Kunderine “Šale”?
       Kakve reforme, profesore, u zemlji od 10 miliona stanovnika, sa 6 (šest) medicinskih fakulteta? Ima li još igde sličan primer? Koliko Japan ima medicinskih fakulteta? A kod nas niču i lokalni univerziteti, bez odlučujućeg mišljenja struke i bez stručne kontrole, a vi, profesore, to najbolje znate. Sve više lekara, sve bolesniji narod!
      
       DR MILORAD NENEZIĆ,
       pneumoftiziolog,
       Ćuprija


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu