NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Odgovorna je vlada

(“Besplatno, ali sa pivom”, NIN br. 2745)

      Krv se ne može uvoziti niti veštački proizvoditi. Stoga institucija dobrovoljnog davalaštva, u kome je dobrovoljni davalac centralna figura jedne zemlje, gradi se godinama ali se ruši u momentu političkom neozbiljnošću i amaterizmom. Trenutkom uspostavljanja donatorskog programa Evropske agencije za rekonstrukciju sa ciljem pomoći Službi transfuzije krvi Srbije smenjeni su svi dotadašnji rukovodeći kadrovi u Službi za transfuziju krvi Srbije a na njihovo mesto postavljeni partijski kadrovi bez ikakvog rukovodećeg iskustva. Koje su posledice?
       Donatorski program Evropske agencije za rekonstrukciju kasni više od godinu dana zbog pokušaja podmićivanja eksperta strane konsultantske kuće zadužene za implementaciju donatorskog programa. Ekspert konsultantske kuće je smenjen a direktor Instituta za transfuziju krvi Srbije je i dalje ključna osoba za saradnju sa donatorom!
       Na pitanje narodnog poslanika Zlate Đerić upućeno ministrima Goranu Pitiću i Tomici Milosavljeviću kako je došlo do situacije da se sredstva evropskih poreskih obveznika koriste protiv interesa zdravlja građana Srbije, nije dobijen odgovor.
       Ministarstvo zdravlja Republike Srbije je budžetska sredstva Crvenog krsta Srbije sa namerom promovisanja i pospešivanja dobrovoljnog davalaštva krvi nezakonito preusmerilo Institutu za transfuziju krvi Srbije. Bez saglasnosti nadležnog Ministarstva finansija, tuđa budžetska sredstva Institut za transfuziju krvi Srbije upotrebio je za nabavku opreme koja nema sertifikat kvaliteta za tu namenu. Oprema koju je Institut nabavio tuđim budžetskim sredstvima nalazi se na spisku opreme koja treba da se dobije iz donacije Evropske agencije za rekonstrukciju!
       A na poslaničko pitanje narodnog poslanika Zlate Đerić upućenog ministru Božidaru Đeliću oko ove budžetske zloupotrebe, odgovoreno je da je u pitanju tehnička greška iako je budžetski inspektor konstantovao tešku zloupotrebu!
       Pamflet koji je štampala reformska Vlada Republike Srbije i reformsko Ministarstvo zdravlja pod naslovom “Da ozdravimo zdravstvo”, jedinstven je primer najave reforme zdravstva uz dokumentovanje krivičnog dela. Na prvoj strani pomenutog pamfleta nalazi se kesa za krv sa dve različite nalepnice dva različita bar koda. Zašto je to zakonom zabranjeno najbolje je osetila devetomesečna beba iz doma za nezbrinutu decu bez roditelja koja je u Institutu za majku i dete tokom operacije dobila krv zaraženu žuticom. Na poslaničko pitanje narodnog poslanika Zlate Đerić ministar zdravlja Tomica Milosavljević ponudio je pomoć njegovog ministarstva detetu bez roditelja da njegovi roditelji traže odštetu sudskim putem?
       Vladi i javnim preduzećima zakonski je onemogućeno pravo da reklamiraju komercijalna preduzeća i komercijalne proizvode. Stoga akcija “Dajte krv ali ne komarcima” predstavlja nezakonito reklamiranje sredstava za suzbijanje komaraca a ne ozbiljnu promociju dobrovoljnog davalaštva.
       Kada nesposobnost i amaterizam stranačkih kadrova postane vidljiva za svakoga, onda su krivi građani Srbije. Tada svest građana Srbije o nužnosti pomaganja u nevolji proglašava se “statističkom greškom” u cilju ostanka u “kožnoj fotelji” ma koliko to narod koštalo.
      
       DRAGAN JOVANOVIĆ,
       generalni sekretar Nove Srbije i Zdravstveni odbor Nove Srbije


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu