2392 , 01 NOV 1996


KOME SMETA RUKOVODSTVO VOJSKE REPUBLIKE SRPSKE

SUKOB IZMEDJU CIVILNOG I VOJNOG VRHA REPUBLIKE SRPSKE, KOJI JE TRAJAO SVE VREME RATOVANJA U BOSNI - NASTAVLJA SE.

Na njega je podsetio "Nedeljni Telegraf " senzacionalno-skandaloznom informacijom o navodnom penzionisanju vojnog vrha Republike Srpske, koju je odmah negirala Biljana Plavsic, predsednik RS.

Javno je reagovao i general Milan Gvero, najcesce opisivan kao "crveni " general i glavni covek Beograda u Vojsci RS, tvrdeci da nije ni penzionisan ni smenjen i da otkazuje poslusnost Radovanu Karadzicu.

Potom je list "Blic " objavio da je novi nacelnik Generalstaba VRS Manojlo Milovanovic, da su "otpisani " generali Gvero i Zdravko Tolimir kao i dvojica oficira sefova obavestajne sluzbe Salapura i Beara, ali da se to jos zvanicno ne saopstava. "Blic " tvrdi da ce Mladic doziveti sve pocasti, ali da ce kao i Karadzic ostati "skriveni izvor svetlosti " bosanskih Srba.

NIN-u je stiglo pismo pukovnika Milovana Milutinovica, nacelnika Informativne sluzbe VRS i portparola generala Ratka Mladica ciji je povod, ocigledno, vest o penzionisanju vojnog vrha Vojske RS. Pismo objavljujemo u celini; jedino su naslov i medjunaslovi redakcijski.

Nasa prica se nastavlja


POSLEDNJA CEKAONICA
Dugogodisnja dilema Srba u istocnoj Slavoniji - ostati ili otici - poslednjih nekoliko meseci pretvara se u agoniju. Nakon svega sto se desilo Srbi ne misle da je opstanak u Slavoniji jedino moguc ako se prihvate simboli hrvatske drzave, znaju da je najlakse preci u maticu ali pitaju se i od cega ce u njoj ziveti.

STRADANJE SVETOG EDJIDIJA
Albanci, verovatno, ne bi danas ponovo koristili skole za politicke provokacije tipa danas vec zraboravljenog " jednonacionalnog trgovanja " , a Srbi su se izlecili od uverenja da je sila, samo ako je ima dovoljno, univerzalni lek za resavanje svih problema



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.