2394, 15 NOV 1996


IZBORNA MATEMATIKA

Kome je sudjeno

Levicu jedan mandat "kosta " 28 869 glasova, "Zajedno " 44 054, radikale 48 695, Savez vojvodjanskih Madjara 27 103, koaliciju "Vojvodina " 28 822 i Sulejmana Ugljanina 61 500 glasova

Sa onoliko radija, televizija i novina iza sebe, infrastrukturom SPS-a, JUL-a i Nove demokratije, novcem iz drzavne i mnogih drugih kasa u Srbiji, izbornim zakonom napravljenim po svojoj meri, i najzad, sa Slobodanom Milosevicem na celu, koalicija levih snaga osvojila je prvog novembarskog vikenda glasove 1 847 610 glasaca na saveznim izborima.

Bilo je to sasvim dovoljno da portparol SPS-a Ivica Dacic proglasi ubedljivu pobedu levih snaga i najavi da ce levica nastaviti tamo gde je stala tog 3. novembra.

Radikal Vojislav Seselj rece da bi, sa svime cime je raspolagala leva koalicija, svaki drugi rezultat ispod 90 odsto pokupljenih glasova na saveznim izborima trebalo smatrati - velikim porazom.

Nasa prica se nastavlja


VOJVODINA MEDJU SLJIVAMA
Nacionalno i socijalno heterogena Vojvodina potvrdila je ovakvu svoju reputaciju. Dominirajuce snage " leve koalicije " jesu ostvarile uspeh, ali na podrucju severne pokrajine on nije iskazan apsolutnom vecinom,jer su " leve i demokratske snage " osvojile 12 mandata, a preostalih 14 pokupila je opozicija. Osim socijalista, izborima mogu da budu zadovoljni i radikali, koji su na ovom terenu ostvarili rezultate iznad svog " republickog proseka " , zatim koalicija " Vojvodina " , koja je hit izbora '96, i Savez vojvodjanskih Madjara koji je zbrisao sa lica zemlje konkurentsku DZVM Andrasa Agostona.

UCINCI MEDIJSKOG NASILJA
Sve stranke iz koalicije " Zajedno " mogu samostalno izaci na izbore pod uslovom da su uslovi normalni.Lider Demokratske stranke Srbije Vojislav Kostunica docekuje nas sa pozivima na izbore upucenim " mrtvim dusama " a koje je upravo donela jedna clanica stranke.



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.