2406 , 07 FEB 1997

PORUKA SA SVETE GORE

SILA NE ZAUSTAVLJA PREPOROD

Onaj ko ne dozivi Veliki petak, ne moze da se nada ni Vaskrsu jer bez stradanja nema ni spasenja, kaze monah Vasilije, zamenik igumana Hilandara

" Posle premlacivanja i polivanja vodom mirnih demonstranata u ledenoj noci drugog februara u Beogradu, hilandarsko bratstvo dobilo je od igumana blagoslov da utrostruci molitve za stradalni srpski pravoslavni rod, tako da sad posle redovnih sluzbi i citanja akatista pred ikonom Bogorodice Trojerucice, svaki dan uznosimo i takozvane namenske molitve Gospodu za spas i duhovni preporod naseg roda " , kaze, u telefonskom razgovoru, specijalno za NIN monah Vasilije, epitrop Hilandara, zamenik igumana oca Mojsija.

" Sa citanjem akatista pred ikonom Majke Bozje poceli smo pre nekoliko godina, kad je otpocelo stradanje Srba u Bosni i Hrvatskoj i kad je svima bilo jasno da je srpska drzava u velikoj duhovnoj krizi iz koje se ne moze izvuci bez duhovnog preporoda naroda " , veli Vasilije Hilandarac, dodajuci da je kao poseban znak primljeno i to sto je " grozdje na lozi svetog Simeona Mirotocivog, u svetovnom zivotu Stefana Nemanje, pocelo od tada obilnije da radja, a lane su mu zrna bila duplo krupnija nego ikad dosad " .

" Tada smo mi u Hilandaru shvatili da nam je obaveza da svesrdno podrzimo taj duhovni preporod svog naroda, s nama nije dato drukcije nego umnozenim molitvama svojim, jer Hilandar je srce Srbije, a Srbija je telo Hilandara, i dok je srce zdravo i dobro radi, Srbija ne moze da propadne " , kaze monah Vasilije.

Na pitanje NIN-a: vidi li se iz Hilandara preporod Srbije u dogledno vreme, jer je vlast upotrebila brutalnu silu da zaplasi narod koji trazi demokratske promene, epitrop hilandarski Vasilije porucuje:

" Preporod srpskog naroda je otpoceo i taj talas ne moze vise niko, uz bilo kakvu silu, da zaustavi. Na tom putu, izvesno je, ima i stradanja, jer se dobro zna da onaj ko ne dozivi Veliki petak ne moze da se nada ni Vaskrsu, jer bez stradanja nema ni preporoda i spasenja. Ako slutimo da ce na srpskom putu do preporoda mozda biti i novomucenickih zrtava, jer je mucenika za istinu i pravdu uvek bilo, ne sumnjamo da ce se u Srbiji desiti demokratske promene. Njima u susret, a kao blagoslov studentima i narodu koji se bore za njih cista srca, poslali smo uoci Bozica badnjak, uoci Vasiljevdana ikonu Trojerucice, a uoci Bogojavljenja krst " , kaze monah Vasilije.

Duhovna vatra

Objasnjavajuci kako je doslo do slanja ovih znakova hilandarske podrske zapocetom preporodu Srbije, otac Vasilije je o badnjaku ispricao sledecu pricu:

" Neki od mladjih monaha predlozili su da se studentima u Beogradu i Nisu, koji se casno i dostojanstveno bore za istinu i demokratiju, posalje badnjak iz Hilandara, kako bi ga oni prilozili na vec zapaljenu duhovnu vatru svog roda. Nismo dotle ni znali da su pored samog krsta koji je na Svetoj gori podigao car Dusan, kad se od Hilandara krene prema obali mora, iznikla dva cerica. Otkrili smo ih tek kad smo krenuli da odsecemo dva badnjaka za niske i beogradske studente. Cerice, na kojima je bio urezan hilandarski pecat svetog Save, otpravili smo po nasem povereniku Kosti dzipom preko Atosa, pa onda brodom do luke Dafne, a odatle autobusom do Soluna. Od Soluna do Srbije badnjaci su putovali vozom, da bi na Badnji dan stigli onima kojima smo ih namenili " , veli otac Vasilije, objasnjavajuci i otkud to da beogradskim studentima badnjak preda dr Vojislav Kostunica. " Obicaj je i u manastiru, ali i u Srbiji od davnina, da stariji brat nesto predaje mladjem bratu, a Voja Kostunica, ucesnik studentskog pokreta iz '68. godine, ovoj omladini zdruzenoj u Studentski protest 1996/97. zaista dodje kao stariji brat. Zeleli smo da on preda studentima badnjak jer smo svi mi verovali da plamen zapaljen 1968. godine nije nacisto ugasen i da ce se neka od njegovih iskrica kad- tad razbuktati, sto se, eto, i desilo " , kaze hilandarski epitrop Vasilije.

Hilandarski med

A zasto je bratstvo Hilandara poslalo u Srbiju, kad i badnjak - vino, ulje i med? Na ovo pitanje Hilandarac Vasilije kaze da vino znaci preporod ( " vinom se pricescuje, a bez pricesca nema preporoda " ), ulje blagoslov ( " ulje se izliva na glavu radi blagoslova " ), a med je poslat s namerom " da svima koji se u Srbiji bore za demokratiju 1997. godina bude slatka kao hilandarski med " . " Kad je trebalo da spakujemo te ponude, ispostavilo se da nam je jedna baka iz Srbije nekoliko dana pre toga poslala praznu torbicu, ne znamo ni sto bas torbicu, ni sto bas praznu. U nju smo stavili vino, ulje i med za studente u Beogradu " , prica za NIN otac Vasilije.

" Za Novu godinu, koju nasa crkva slavi po starom kalendaru, na praznik Svetog Vasilija Velikog, otpravili smo studentima i malu kopiju cudotvorne hilandarske ikone Bogorodice Trojerucice, jer predanje kaze da ce duhovni preporod u Srbiji poceti kad se ova cudotvorka vrati u Srbiju. Kako su svetogorski monasi jos proslog proleca uradili kopiju ove ikone Majke Bozje s namerom da je poklone srpskom narodu, ona je vec tri puta spremana za put ali jos nije krenula. Hilandarci su resili da kao njenu prethodnicu posalju malu kopiju. Kad se stanje u Srbiji smiri, ova ikona ce stajati na Univerzitetu, u kapelici koja ce tamo biti uredjena " , prica ovaj Hilandarac, dodajuci i pricu o krstu poslatom u Srbiju uoci Bogojavljenja.

" Znamo da je vecina mladih u Srbiji nekrstena, a znamo da bez krstenja nema ni preporoda i spasenja, pa smo studentima Bogoslovskog fakulteta u Beogradu poslali krst kao simbol privodjenja naroda krstenju. Drvo za krst odseceno je na hilandarskom imanju Kakovo, gde je krst i napravljen, ali nije sklopljen, vec je u delovima odnet do Beograda, gde su ga oni kojima je namenjen sastavili " , kaze zamenik igumana Hilandara otac Vasilije, saljuci na kraju monaski blagoslov probudjenom srpskom narodu. Ima, kaze, nazalost, " jos Srba koji nisu progledali i nisu svesni sta se to dogadja u Srbiji, ali mi se utrostrucenim molitvama molimo za njih " .

# MIROSLAV VUJOVIC



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.