2408, 21 FEB 1997

DEMOKRATSKA STRANKA

CRV U SLJIVI

Zasto je partija koja se hvali doslednoscu postala remetilacki faktor i ko to hoce Kostunici da dodje glave

Mozda ce se pokazati da rukovodstvo Demokratske stranke Srbije, na celu sa Vojislavom Kostunicom, jos uziva dovoljno unutrasnjeg poverenja, sto ce se znati kada se obelodani da li je prikupljen dovoljan broj (vise od 40) zahteva opstinskih odbora za sazivanje vanredne skupstine ove stranke. Medjutim, cak ni u tom slucaju u DSS nece ostati niko ko bi sebi mogao posteno da kaze da je citava afera, izazvana drzanjem ove stranke u odnosu na " opstenarodni protest " , zavrsena bez ikakve stete.

Razlike u interpretaciji postoje vec i oko samog broja odbora koji traze vanrednu skupstinu. Prema informacijama od utorka, koje je predocio Milorad Jovanovic, portparol DSS-a, stiglo je 15 zahteva, od kojih se za tri (Trstenik, Vrnjacka Banja i Vladicin Han) ispostavilo da su falsifikovani.

" Izjavljujem da opstinski odbor Vladicin Han nije raspravljao o sazivanju vanredne skupstine stranke " , kaze u svom dopisu Miodrag Stojanovic, predsednik OO Vladicin Han, ciji je potpis (falsifikovan, valjda) stavljen ispod zahteva za sazivanje vanredne skupstine. Slicno je i sa Vrnjackom Banjom, koja takodje potvrdjuje da se o vanrednoj skupstini nije raspravljalo, ali, sto je znacajno, iz teksta se vidi da uopste nije nemoguce da se takav zahtev iznese kada se o njemu raspravljalo bude.

Vladan Batic, iskljuceni potpredsednik, kojeg u DSS-u oznacavaju kao " lidera opozicije " DSS- u, naprotiv, tvrdi da su podaci o 15 zahteva za vanrednu skupstinu zastareli i da vec ima vise od 40 tih zahteva. " Samo iz opstinskih odbora triju regiona - smederevskog, niskog i kragujevackog, stiglo je ukupno 24 zahteva. " Uostalom, ne vidim razlog tolikom strahu od vanredne skupstine, ako je neko toliko uveren u ispravnost politike koju vodi " , kaze Vladan Batic i dodaje: " Niko, a ponajmanje ja, nisam zatrazio secu glave Vojislava Kostunice. "

Milorad Jovanovic kaze da citava kriza predstavlja zapravo udar na Vojislava Kostunicu. " Kome smeta Kostunica? Smeta i vlasti i takozvanoj demokratskoj opoziciji. Koalicija 'Zajedno' jednostavno zeli da prigrabi nase biracko telo i posto DSS, to jest Kostunica, ne zeli u 'Zajedno', trazi se Batic koji to hoce. On je i pre iskazivao liderske ambicije, pre ovih izbora zalagao se za koaliciju sa radikalima, sad hoce u 'Zajedno', sto je nedosledno " .

Jovanovic citavu stvar dovodi u vezu sa dobro poznatim tendencijama u opoziciji da se politicka scena uprosti i da na pozornici ostanu samo dve, najvise tri grupacije, cemu pogoduje i vazeci izborni sistem. 'Zajedno' ne trpi druge stranke u svom politickom prostoru i traze nekog ko bi nasu stranku priveo u koaliciju i tako je 'razmazao'. Dok Kostunica postoji on ce privlaciti biracko telo, i njega, u isti mah, ne mogu da 'razmazu', kaze Milorad Jovanovic.

Batic, opet, kaze da je varijanta po kojoj je iskljucen zbog liderskih ambicija za njega novost i da to predstavlja treci ili cetvrti razlog koji u DSS-u navode. " Prvo je bilo zbog nedolazenja na sastanke, drugo, sto sam zastupao odbacenu politiku i uz to samoinicijativno obilazio odbore i sada, cujem, zbog liderskih ambicija. Pravi razlog je moje protivljenje politici rukovodstva stranke koje nije imalo smisla za istorijski trenutak - o tome sam govorio iskljucivo na sednicama Glavnog odbora, a trazio sam i da se utvrdi da li sam na mnogim mitinzima na kojima sam govorio, rekao nesto lose o DSS, ili dobro o nekoj drugoj stranci, pa cak i koaliciji 'Zajedno'.

Na primedbu o politickoj nedoslednosti i lutanju od simpatija za SRS do koalicije " Zajedno " , Batic odgovara: " U DSS se uopste mnogo manipulise pojmom doslednosti. Sta je dosledno? Ne mozete unapred da predvidjate dogadjaje i da donosite odluke koje bi vas obavezivale zauvek. U DSS-u u tri maha donete su tri razlicite odluke o pristupanju koaliciji. Prvi put je odluceno da se samostalno izlazi na izbore. Drugi put da se stupa u koaliciju samo na saveznom nivou, i treci put da se stupa u koaliciju na svim nivoima. Ja sam sva tri puta glasao isto, jer sam privrzen konceptu okupljanja opozicije. I sad - oni su dosledni, a ja nisam. "

Svodjenje problema u DSS samo na Vladana Batica, bez sumnje, ne bi bilo tacno. Zbog priblizno istih pitanja su iz ove stranke iskljuceni i drugi njeni funkcioneri i narodni poslanici Dragoljub Popovic, Djoko Tripkovic i Bojan Dimitrijevic, a protiv njihovog iskljucenja i zastite prava na manjinsko misljenje su se javno pobunili i drugi ugledni clanovi ove stranke, kao Ljiljana Pekic i Djordje Ninkovic. Smenjeni su i predsednici opstinskih odbora u Kragujevcu, Kraljevu i Cacku.

Dijagnozu politike DSS-a dali su i nekada aktivni pripadnici ove stranke, medju kojima i Radoslav Stojanovic, Mihailo Kovac, Milan St. Protic, Nebojsa Jankovic... U ovom obracanju DSS se uopste zamera da se pretvorila u opoziciju opoziciji i da takva njena pozicija veoma prija antidemokratskom rezimu. Izdvajamo deo:

" Izjavom da 'DSS u nacelu odbacuje nasilni put u preuzimanju vlasti i ne prihvata razlicite estradne vidove politicke borbe', rukovodstvo DSS se tesko oglusuje o istinu, potpuno slepo na cinjenice da je upravo vladajuci rezim primenio nasilje, a ne stotine hiljada mirnih i solidarnih gradjana. " Pored ostalih kvalifikacija, bivsi uglednici DSS-a za politiku ove stranke koriste izraze poput " politicki autizam " , " ksenofobija " , " licemernost " , " kabinetski nacionalizam " itd.

Sa svim ovim u vezi pocelo je i osipanje clanstva i njihova emigracija u Demokratsku stranku. Djindjiceva partija u Skupstini Beograda je ojacana jednim odbornikom iz DSS-a (Aleksandra Joksimovic) i jednim iz SRS-a. U isti mah, jedan odbornik SRS je dobegao u DSS, pa je ova stranka ponovo na svojoj kvoti od dva odbornicka mesta.

Moze se u DSS-u cuti, a i neke dnevne novine su to objavile kao " nezvanicno " , da je mandat Aleksandre Joksimovic Djindjic " kupio " obecavsi njenom suprugu prostor za teretanu.

Aleksandra Joksimovic: " Barem da to neko hoce da kaze pod svojim imenom i prezimenom, pa da mogu da ga tuzim. Kada je Vojislav Kostunica odvajao DSS iz Demokratske stranke niko ga nije pitao da li to radi iz ubedjenja ili zbog licne koristi. Iza takvih optuzbi stoji nemogucnost shvatanja da se neko sa njima ne slaze u misljenju. Bila sam predsednik odbornicke grupe u opstini Stari grad i da sam htela da se okoristim mogla sam to za vise od jednog poslovnog prostora. Ne znam zasto ne pokazu gde je taj poslovni prostor - sto ne daju adresu. Mada, naravno, ne tvrdim da takvih slucajeva nema. "

A. Joksimovic jos kaze da je zapanjena publicitetom koji je ovaj spor dobio, i da biraci stalno zovu telefonom da izraze podrsku za takav postupak. " Bila sam clan DS od 1990. godine. Godine 1992. se radikalno krilo te stranke, i ja u njemu, odvojilo i formiralo DSS. U medjuvremu su se prilike promenile, stranke su se obrnule i ja sam se vratila u maticnu stranku. Mislim da niko nema pravo da pasivno posmatra dogadjaje, i da moj pojedinacni korak nece biti usamljen. "

Na " obrtanje stranaka " ukazuje i Mihajlo Kovac, bivsi potpredsednik DSS i jos kaze, koliko zna, njen clan - " barem mi za Novu godinu uvek salju cestitke iz DSS " . " DSS se sa ovim rukovodstvom vratila na pozicije Micunovica i Djindjica koji su tada odbijali ideje o udruzivanju opozicije. I sta covek tu da radi - da ispadne budala i da se vrati u DS!? Sada se stavlja naglasak i na ideju o ujedinjavanju Srba, sto su svi napustili ili bar odlozili. A 1992. godine smo imali sljivu kao simbol insistiranja na demokratskoj i snaznoj Srbiji kao garantu zastitnika Srba i van Srbije. Ovaj nacionalisticki obrt zbio se negde u prolece 1993. godine, u vreme plana Vensa i Ovena. "

Kovac kaze da vise nema politickih ambicija, osim u struci. " Da pomognem da se stanje u medijima vrati bar na ono kako je bilo 1990. godine. Od ovog vikenda sam savetodavno ukljucen u rad Gradske televizije u Nisu i u Kragujevcu. To radim volonterski. "

Kako je DSS odustala od svog svojevremenog raison d'etre, ujedinjavanja opozicije, objasnjava Milorad Jovanovic:

" Nasa iskustva sa politickim savezima su samo negativna. I sami ovi izbori su neka vrsta prevare. Kada je na velika zvona objavljena savezna koalicija, racunali su da ce biraci po analogiji zakljuciti da je koalicija na svim nivoima. Tako smo u Beogradu prosli mnogo losije nego sto je to realno. "

Jovanovic smatra da bi od razbijanja DSS najvise profitirao Djindjic, " jer je njegova pozicija najpribliznija " i biraci bi se priklonili njemu. Medjutim, ukazuju u DSS, postoje analize izbornih rezultata prema kojima veliki broj nacionalno opredeljenih biraca DSS-a alternativno optira za Srpsku radikalnu stranku. Tu se pokazuje da je biracko telo DSS-a neobicna mesavina " nacionalista " i " demokrata " . Koliko god DSS insistirala na tome da ove dve kategorije niposto nisu suprotstavljene, veliko je pitanje kako ta velika istina funkcionise u praksi. Sadasnje kritike kojima je izlozeno rukovodstvo DSS-a usmerene su ka tome da je u ovom casu preovladalo " nacionalno " u politici stranke, sto nije u skladu sa politickim trenutkom, i, s tim u vezi, potpuni nedostatak politickog pragmatizma koji nalaze solidarnost sa " borcima za demokratiju " . Jovanovic, doduse, ukazuje da su stranke iz " Zajedno " namerno izbegle DSS i Kostunicu, te da je DSS sudelovala u Studentskom protestu, da je " Kostunica tri noci bio ispred kordona " , itd. Cak i u tom slucaju, ostaje, makar i samo kao markentiski problem, utisak da se DSS nije dovoljno odlucno pridruzila onome sto smatra " svenarodnim pokretom " .

U DSS veruju da je sve to skupa uzajamno podmetanje nogu sa ciljem da svaka stranka ponaosob obezbedi za sebe sto bolju startnu poziciju u predstojecem periodu. A tu svakako nije najnevaznija kalkulacija sa predsednickim izborima, gde pojava Vojislava Kostunice kao kandidata potencijalno unedogled uvecava broj mogucih politickih varijanti. Vrlo je mogucno da bi i samom Djindjicu Kostunica bio drazi kandidat od porodice Draskovic, prema cijoj polovini, medjutim, ima obavezu kao prema koalicionom partneru.

" Mi smo remetilacki faktor " , kaze Jovanovic. " Da nemamo politicku tezinu, ne bismo to bili. Biracko telo je nesto drugo od ulice i pistaljki. Na izborima ce se videti. Mi se nadamo da svi skupa mozemo skupiti dovoljno glasova da pobedimo. Inace, tesko Srbiji. "

A ko su to " mi " ?

" Pa mi, Demokratska stranka Srbije i koalicija 'Zajedno'. Nikada nismo skrivali da se osecamo delom zajednickog demokratskog fronta. "

# SRBOLjUB BOGDANOVICCopyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.