2409, 28 FEB 1997

SMRT VLADE KOVACEVICA TREFA

ZUTI " FERARI "

Ubijen je u " palermo stilu " : " Niko ih ne zna, niko ih ne moze prepoznati, a rade profesionalno, po nalogu "

Brz i kratak " put u visoko drustvo " Vladan Kovacevic Tref, sportista i biznismen, platio je glavom. Ubijen je 20. februara, usred dana (10.45), sa tri hica iz pistolja ispred tehnickog ulaza u Centar " Sava " , u kojem je smesten auto-klub " Tref " . Tako su, samo pet dana posle ubistva zemunskog " bosa " Radeta Caldovica Cente, novine ponovo osvanule sa krupnim naslovima crnih hronika i ogromnim brojem citulja u oglasnom prostoru. Postalo je to pravilo koje nedvosmisleno ukazuje na status i ugled ubijenog u " visokom drustvu " .

Sahrani na Topciderskom groblju prisustvovalo je gotovo hiljadu ljudi. Pored bliske familije, mogla se uociti citava galerija likova iz sveta " biznisa " , sporta, novinarstva... Od kratko osisanih mladica u patikama i koznim jaknama do ozbiljnih i ukocenih lica u " armani " odelima i " guci " cipelama. Na prilazima groblju puno luksuznih dzipova i automobila sa neprozirnim staklima... U mnostvu buketa cveca i venaca dominirala su cetiri venca sa cetiri slova naziva kluba " Tref " oblikovana od zutih ruza (sto je zastitna boja ovog kluba).

Bled i okruzen telohraniteljima sahrani je, sa svojom devojkom, prisustvovao i Marko Milosevic, sin predsednika Slobodana Milosevica, domaci automobilski as, blizak prijatelj i poslovni partner Vlade Trefa. Obred je obavljen po pravoslavnom obicaju, bez vatrenih oprostajnih govora. Cak ni fotoreporterima nije dozvoljeno da zabeleze sahranu.

Kovacevicevo ubistvo mnogo podseca na svojevremeno ubistvo Miroslava Bizica Bize, nekadasnjeg policijskog inspektora i privatnog detektiva. I jednog i drugog ubica je sacekao kada su dolazili na posao i iz neposredne blizine pucao u njih. U slucaju Vlade Trefa, egzekutoru je, izgleda, bilo poznato da je automobilski as na sebi imao " pancir " kosulju jer su ga sva tri smrtonosna hica iz pistolja malog kalibra pogodila u glavu (jedan direktno u usta sto se odmah tumacilo da je zrtva previse " govorila " ).

Marko

U dobro upucenim krugovima tvrde da se radi o visokom profesionalcu, najverovatnije iz inostranstva, sto treba da potvrdi sam nacin ubistva, poznat kao " palermo stil " : " Niko ih ne zna, niko ih ne prepoznaje a 'rade' profesinalno, po nalogu.

Malobrojni ocevici (neobicno za ovo doba dana i mesto,mada u ovakvim slucajevima skoro da ih i nema) posle Kovacevicevog ubistva jedino su primetili " mladica u koznoj crnoj jakni, farmerkama i sa carapom na glavi " , kako pretrcava plato izmedju " Sava " centra i hotela " Hajat " , gde ga je verovatno cekao automobil.

Vec su poceli da padaju skoro poslovicni komentari da nikada nece ni biti otkriven, sto zbog nacina ubistva, sto zbog vec dokazane neefikasnosti policije.

Jedan kriminalisticki strucnjak upozorava da su ustrojstvo i organizacija policije poslednjih nekoliko godina takvi (potpuna centralizacija) da je kriminalisticka sluzba potpuno marginalizovana. " Unisten je dousnicki lanac u zemlji i inostranstvu, koji je u ovakvim slucajevima od presudne vaznosti. "

Uzbudjen i u suzama, uvidjaj policije je posmatrao i sin predsednika Milosevica Marko, mada se prica da je izmedju nekada nerazdvojnog tandema, poslednjih meseci, doslo do poslovnih i drugih nesuglasica. Carsija je to odmah prokomentarisala decjom igrom " ide maca oko tebe... "

Poceci i karijera automobilskog asa Vlade Trefa nisu ukazivali da ce se na ovakav nacin zavrsiti. Kao siromasan klinac svoje ambicije je usmerio prema sportu. Svestran i ambiciozan podjednako je bio dobar u kosarci, rukometu, plivanju... Poceo se interesovati i za auto-sport. Vec 1980. godine u svojoj prvoj automobilskoj sezoni na stazi " Grobnik " kod Rijeke imao je solidan plasman (jedanaesti) u konkurenciji sto takmicara.

Kasnije su se redjali takmicenja i pobede. Vazio je za beskompromisnog borca i pravog sportskog fajtera. Brzina pre svega. Vec su anegdotske price i o njegovim rekordima van staze, kao sto je voznja od Beograda do Kelebije (160 kilometara za 55 minuta), ili od Pozarevca do Beograda (za 23 minuta). Njegove pobede i uspesi, kao i skromni AMSK " Tref " bili su znani manjem broju poznavalaca i postovalaca ovog sporta koji u nasoj javnosti nije bio preterano popularan poput, recimo, fudbala i kosarke.

U orbitu popularnosti i biznisa vinuo se tek pre tri godine, posle poznanstva sa Markom Milosevicem, cije su automobilisticke ambicije Vladu Trefa podsetile na decacke snove. Nije proslo ni mesec-dva od ovog poznanstva a novoformirani auto- klub " Tref " je kao od sale smazao i takve velicine kao sto su " Crvena zvezda " i " Partizan " . Mnogi kazu, zahvaljujuci pojacanoj " ergeli " od sest automobila visoke i posebne klase, vrednih bar 150.000 maraka, koji postaju " carevi " auto-pista i relija. Aktivnoj voznji se vraca i Kovacevic, a glavna zvezda oko koje se sve vrti postaje mladjani i ambiciozni sin predsednika Milosevica.

Ljubav prema sportu prerasta u blisko prijateljstvo, a kasnije i u poslovno partnerstvo kroz formiranje preduzeca " Interspid " sa nizom fri-sopova na granici i filijala u drugim zemljama. U sistemu " Interspid " mesto nalazi jos jedan bivsi automobilski as, Pavle Komnenovic a jedan od direktora postaje i sam Marko Milosevic. Privrzenost " svom pulenu " Kovacevic je pokazao i pozamasnom novcanom pomoci za otvaranje Markove eskluzivne diskoteke " Madona " u Pozarevcu.

Dzipovi

Malo je onih koji su upuceni u sve poslove kojima se Kovacevic bavio poslednjih godina. Zna se samo da mu je veza sa porodicom Milosevic bila " kart blans " u sferama biznisa. Bogatih sponzora nije falilo, poslovi su cvetali. Pored unosnih poslova sa stranim cigaretama pominje se i uvoz sportskih i luksuznih putnickih automobila (trebalo je da bude i eskluzivni uvoznik najnovijeg modela " audi A-4 " ). Njegova garaza je bila puna sportskih modela " BMNj " , " pezoa " , " opela " ... Sa zutim " ferarijem " , kao simbol uspesnosti, " put u visoko drustvo " bio je sirom otvoren.

Ono sto se u javnosti samo suskalo, u javnost je izneo, samo dva dana pre ubistva, crnogorski biznismen Bozidar Boro Radovic. U ispovesti za " Nedeljni Telegraf " , pored objasnjenja kako je i zasto obavljan sverc stranih cigareta preko Crne Gore, optuzio je Marka Milosevica kao glavnog dilera cigaretama u Jugoslaviji, odnosno firmu " Interspid " kao pokrice za ove poslove. Jos preciznije, Radovic tvrdi da je ova firma imala mnogo veci udeo u reeksportu cigareta za crno trziste juzne Italije od crnogorskih dilera na koje je vlast gledala blagonaklono. Doduse, i u nekim beogradskim krugovima se mnogi pitaju kako je ova firma dobila ekskluzivno pravo prodaje cigareta americkih firmi " Luckdz strike " , " Njinston " , " Marlboro " ..., kada je procedura kod Amerikanaca za tako nesto duga i rigorozna.

Pored cigareta pominju se i mutni poslovi sa uvozom automobila. Naime, u ovim krugovima tvrde da je ova firma, zbog svojih dobrih veza, uvozila i svima poznate dzipove marke " micubisi " za potrebe RSUP-a, opremajuci ih u svom servisu dodatnom opremom (vrednom 20 000 maraka po svakom dzipu), zbog cega im je policija, navodno, gledala kroz prste za druge poslove. Radovic pominje neke luksuzne automobile iz Grcke ( " mercedese " ) i direktno ih vezuje za Marka Milosevica, a u beogradskoj stampi se pominje i odredjena kolicina " golfova " , uvezenih preko firme u Austriji, koji nisu placeni.

U nedostatku pravih dokaza (policija u ovakvim slucajevima je uvek nema), sve price imaju cilj da natuknu potencijalnog izvrsioca ili narucioca ubistva. Jos cesce sluze da javnost, pa i samu policiju upute na pogresan trag. Tako je ovo ubistvo u nekim krugovima odmah bilo dovedeno u vezu i sa ubistvom zemunca Cente. On je, kako kazu, stradao zbog pricanja o ruskom transportnom avionu koji se nedavno srusio i zapalio kraj surcinske aerodromske piste. Navodno, u pitanju je bio unosan sverc robe preko nase zemlje u koji su uvuceni i neki vazni ljudi u Srbiji.

Prica je mnogo, a dokazi nikakvi. Uostalom, nijedno dosadasnje ubistvo " velikog kalibra " policija nije rasvetlila. Cak i taj podatak sluzi za izvesne spekulacije. Samo je jedno jasno. Organizovani kriminal buja, a niska beogradskih " crnih bisera " je sve kraca.

# SLOBODAN IKONIC



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.