2410, 07 MAR 1997

Izjava Mila Gligorijevica, predsednika Upravnog odbora NIN-a d.o.o. za Radio-Indeks

VOLjA ZA MOC

Sada su u opticaju, staranjem nekih nasih kolega, krupne neistine koje se ponavljaju.

Nas novinar Dusan Velickovic, bivsi glavni i odgovorni urednik, tvrdi da je o svom razresenju saznao iz agencijske vesti, a u stvari, sam je odlucio da tako bude posto je odbio da dodje na sastanak Upravnog odbora i da ucestvuje u raspravi.

On tvrdi da se clanovi redakcije pitaju o imenovanju i razresenju glavnog urednika, da se odluka o razresenju nije mogla doneti bez njihove saglasnosti. Tako on shvata upravljanje, kao samoupravljanje.

Istina je, medjutim, da po Statutu NIN-a Upravni odbor imenuje i razresava glavnog i odgovornog urednika. Istina je takodje da se iskljucivo prilikom imenovanja glavnog i odgovornog urednika (ali ne i vrsioca te duznosti) trazi saglasnost redakcije. Ta obaveza se postuje u NIN-u i bice postovana opet, kada uskoro bude raspisan konkurs za novog glavnog i odgovornog urednika.

O razresenju glavnog i odgovornog urednika odlucuje Upravni odbor, ne trazeci nicije saglasnosti, logicno, u prilikama kada su urednikovim radom ugrozeni interesi firme. Interese danasnjeg NIN-a Velickovic je ugrozio stvaranjem podela i rdjave atmosfere u kojoj je nastojao da - uzimajuci tudja ovlascenja - dobije sto vecu licnu moc.

Nazivajuci sastanak Upravnog odbora kontramitingom, bivsi glavni urednik NIN-a hoce da stvori utisak kako su njega smenili ljudi odani sadasnjem srpskom rezimu. Istina je, medjutim, da njega ne podrzavaju neki od najuglednijih NIN- ovih novinara, poznati bas po svom nemirenju sa rezimom. Istina je da su njegovi urednici, nedavno u vreme najveceg masovnog protesta i najvecih socijalnih i politickih nezadovoljstava, proglasili Slobodana Milosevica za licnost godine. Rezultat tog njihovog kvazi-istrazivanja prenela je Radio-televizija Srbije i prvi put posle sest godina citirala NIN u pozitivnom kontekstu.

Istina je takodje da je Dusan Velickovic zaustavljao kriticko pisanje o Hadzi Draganu Anticu, generalnom direktoru " Politike " AD. U vreme kada se masovno demonstriralo pred " Politikom " , Velickovic je odbio da objavi jedan kriticki tekst Milivoja Glisica o Hadzi Draganu Anticu i taj tekst je osvanuo u listu " Demokratija " .

Istina je zatim da je bivsi glavni urednik, u predizbornom periodu, dopustajuci prizemno i tracersko pisanje, tesko uvredio Srpski pokret obnove i njegovog lidera Vuka Draskovica, zbog cega je NIN tuzen i zbog cega je od NIN-a zatrazena odsteta od tri miliona dinara.

Istina je da je improvizacijama i neodgovornostima nekih svojih urednika NIN uvredio i odbio od sebe neke od najpoznatijih i najpriznatijih knjizevnika i umetnika. O takvom iskustvu sa NIN-om trebalo bi, na primer, pitati Dusana Velickovica, velikog srpskog i svetskog komediografa.

Istina je da se u poslednjem broju NIN-a pojavio razgovor sa samozvanim poglavarom nepriznate Crnogorske autokefalne crkve. Njemu je dat prostor i uvazavanje koje pripada najuglednijim crkvenim dostojanstvenicima i time je NIN, sasvim izvesno, odbio od sebe i veliki deo pravoslavnih vernika, svestenstva i monastva.

Ima jos mnogo takvih istina.

Odluka o razresenju Dusana Velickovica duznosti glavnog urednika, na sastanku Upravnog odbora koji ima pet clanova, doneta je jednoglasno. Imenujuci Milivoja Glisica za privremenog sefa redakcije, Upravni odbor je zeleo da naglasi svoju privrzenost slobodnom i kritickom novinarstvu.

To su, ukratko, razlozi i to je sustina odluke Upravnog odbora. Glasajuci za odluku niko od clanova Upravnog odbora nije prevideo i neke Velickoviceve uspehe, naprotiv, svi su isticali ono sto je najkrupniji pozitivni rezultat NIN-a u godinama gradjanskog rata: NIN tada nije bio ni sa anacionalnim strujama niti je vristecim patriotizmom dodavao cepanice pod jugoslovenski kotao. Tu, svakako, ima i Velickoviceve zasluge. Upravni odbor, medjutim, nije mogao da njegovim bivsim zaslugama opravda sadasnju skodljivu delatnost.



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.