2413, 28 MAR 1997

SRBI U ZAIRU

MOBUTUOV SINOVAC U BEOGRADU

Za NIN govori Srbin iz Republike Srpske koji je prvi dosao u vezu sa onim Francuzima sto su iznajmljivali srpske ratnike za Zair

U poslednje vreme dosta se pise o odlasku srpskih ratnika u Zair, ali se i dalje drze u tajnosti glavni pokrovitelji i nacin na koji su Srbi angazovani da se bore na strani zairske vlade. Nastavljajuci pricu iz proslog broja NIN-a, donosimo svedocenje jednog poslovnog coveka iz Republike Srpske (ni on, kao svi drugi upleteni u ovaj posao, ne zeli javno da saopsti svoje ime), koji je, kako kaze, prvi dosao u kontakt sa iznajmljivacima srpskih ratnika. Evo njegove autenticne price:

- Sredinom decembra prosle godine u Beograd je dosla grupa Francuza, medju kojima su bila dvojica-trojica sluzbenika francuske obavestajne sluzbe i isto toliko direktora francuske firme " Geolink " iz Pariza, firme koja se bavi prodajom strategijske tehnologije. Neke od njih poznavao sam odranije, jer su od septembra, svakih petnaest dvadeset dana, ovde dolazili. Pravili su neke velike trgovacke aranzmane, prodavali novu tehnologiju, neke radarske sisteme. Stalno su govorili da oni ovde osvajaju trziste. Posebno su navaljivali na Republiku Srpsku. Uspeli su, cak, da se izbore i da budu gosti vlade RS. Imali su, toboze, planove za razvoj mobilne telefonije... Ali, ono glavno, sto ih je najvise zanimalo, saopstili su tek sredinom decembra.

Kada su dosli u decembru, razgovarali su o nekom sasvim drugom poslu. Medjutim, usred razgovora, jedan sluzbenik francuske obavestajne sluzbe, kojeg odranije poznajem, pitao me je ima li ratnika iz Republike Srpske koji bi isli u Zair kao instruktori za rukovanje pesadijskim oruzjem i artiljerijskim orudjima, zatim za obuku diverzanata i da se angazuju kao piloti. Rekli su da je plata za instruktore 5 000 maraka, a za pilote 5 000 dolara. Placanje je odmah, za tri meseca unapred, u kesu, u Beogradu. Garantovali su sredjivanje sve papirologije i osiguranja preko Lojda. Trazili su pedesetak instruktora, plus pilote. Medju njima, dok smo razgovarali u mom stanu u Beogradu, bio je i Mobutuov (predsednika Zaira) sinovac. I on je dosao po ovom poslu.

Dao sam im imena nekih ljudi i time je moja uloga zavrsena. U Beogradu su boravili negde oko petnaestak dana. Bili su smesteni u hotelu " Turist " , u Sarajevskoj ulici. Sve vreme sa njima je bio i Mobutov sinovac. Posle naseg razgovora, onaj obavestajac otisao je u Republiku Srpsku, nasao ljude i odveo ih u Zair. Koliko - to tacno ne znam. Znam da je, osim instruktora, otislo i dosta prekaljenih ratnika. Cujem da pomalo i ratuju (smeh). Jedan od njih dobio je i neki visoki cin, dogurao je i do licnog Mobutuovog obezbedjenja.

Znam i za onaj slucaj kada se u januaru ili februaru sa aerodroma u Beogradu spremala da ode jedna veca grupa. To je neko dojavio Biljani Plavsic, pa je ona preko Vojske Jugoslavije uspela da ih vrati. Svi su vraceni u Bijeljinu. Tu, u MUP-u, saslusavani su dan i noc, a onda su pusteni svojim kucama. Najvise ih je bilo iz Bratunca, u stvari to su mahom Sarajlije koje su nasle smestaj u ovom gradicu...

Dok smo razgovarali sa ovima iz " Geolinka " , oni su nam rekli da imaju svoje ekspoziture i u Belgiji, pa ce i iz ove zemlje dovesti strucnjake da se uvere u kvalitet nase robe, na osnovu koje smo pravili posao. Znaci da su i Belgijanci umesani u ovaj posao.

Od onog " glavnog posla " o kojem smo prvobitno razgovarali, jos nema nista. Tek pre neki dan javio se neki komercijalni direktor te firme. I to posredno. Nije zvao mene licno, nego jednog naseg prijatelja u Parizu. A ja sam jednog od njih pokusavao vise puta, telefonom, da dobijem u Parizu. Ali, uvek mi se javi njegova zena, s porukom da je na putu i da ne zna kada ce doci. A, u stvari, on je dole (u Zairu). Znaci da im je onaj " glavni posao " bio - sporedan.

# JOVAN JANjIC



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.