2417 , 25 APR 1997

POVRATAK MILORADA VUCELICA

RECIKLAZA NA MILOSEVICEVOM DVORU

Odavno je bilo jasno da ce neprikosnoveni vladar Srbije morati da reparira svoje stare kadrove, samo sada izmedju njega i njih nece bujati neograniceno poverenje - naprotiv, morace pomalo da zaziru jedni od drugih

Milorad Vucelic, vlasnik i direktor izdavacke kuce " Komuna " (knjige, kompakt diskovi, spotovi, filmovi, stripovi...) u cetvrtak je na sednici Glavnog odbora postao novi potpredsednik Socijalisticke partije Srbije. Po scenariju koji je NIN-u potvrdjen u sredu po podne (kada je pisan ovaj tekst), to je bilo izvesno kao sto posle srede dolazi cetvrtak.

Cela prica o povratku jugoslovenskog Teda Tarnera " zakotrljala " se pocetkom godine kada je iz redova Srpskog pokreta obnove probrana javnost obavestena da se Zoran Djindjic vidja sa Jovicom Stanisicem, sefom drzavne bezbednosti a sve u Vucelicevom aranzmanu. Ta prica je potvrdjena kasnije, kada je obelodanjeno da su se u Vucelicevom stanu na Svetog Jovana, za slavskom trpezom, nasli, izmedju ostalih, Stanisic, Radovan Stojicic Badza, Mihalj Kertes, Zoran Djindjic; a trebalo je i da maskira " razmenu misljenja " izmedju Vuka Draskovica i Nikole Sainovica i njihov dogovoreni susret, koji je propao zbog batinanja demonstranata u beogradskoj Brankovoj ulici.

Slobine ponude

Potom je, pocetkom marta, procurelo da je Vucela video Slobu. Da je neko stalno dezurao u parku pred zgradom u kojoj Slobodan Milosevic stoluje, mogao je da vidi kako jednog martovskog dana Vucelic bez nepotrebnih formalnosti prolazi kroz glavni ulaz. Od " pticica " koje hodaju holovima zgrade na beogradskom Andricevom vencu moglo se doznati da je Milosevic ponudio Vucelicu dve funkcije koje se uzajamno ne iskljucuju, a jedna od njih je potpredsednik Socijalisticke partije Srbije, dakle " prvi do mene " .

Da je situacija sasvim ozbiljna, moglo se zakljuciti i iz prvog, probnog broja dnevnika " Gradjanin " (1. april) ciji se direktor, glavni i odgovorni urednik i kolumnista Aleksandar Tijanic potrudio da sto vise zgadi Vucelica tamo gde treba. Tijanic na pocetku neukusno " otkriva " - " Slobodan Milosevic i Vesna Zmijanac imaju mnogo toga zajednickog, mada to nevesto kriju. Delili su Ivana Stambolica, tadasnjeg gospodara Srbije; Sloba kao njegov najblizi prijatelj; Vesna kao - hm, njegova najbliza prijateljica. Onda su Sloba i Vesna podelili Milorada Vucelica: Sloba kao njegov najblizi mentor; Vesna kao - hm, njegova najbliza prijateljica. Tada je Milosevic, pre dve godine, otpustio Milorada sa funkcije direktora drzavne televizije a zatim sa pozicije sefa poslanickog kluba socijalista. U medjuvremenu utihnuli su i tracevi o fatalnoj vezi Vesne i Vucele. Cinilo se da je nekadasnji najmocniji socijalista posle Broja Jedan, covek kome su njegovi prijatelji u hotelu 'Mazestik', momci sto zive od pistolja i umiru od njega, nazdravljali kao buducem predsedniku Srbije, pao u politicku klinicku smrt. " (To Tijanic hoce da kaze da ne voli Vucelica, jer je ovaj bio sve sto Sasa nije uspeo da bude, komentarisao je ove redove jedan svedok njihovog suzivota u NIN-u.)

Posredovanje Stanisica?

Da nista nece moci da spreci politicku reinkarnaciju Vucelica pokazala je sahrana generala Radovana Stojicica Badze. Drzavna (tacnije SPS) televizija, koliko god se trudila da ne slika Zeljka Raznatovica Arkana, nije izbegavala da usnimi svog bivseg direktora i to u istom kadru sa Slobodanom Milosevicem.( " Voleo sam ga kao dete " , Vuceliceve su reci o Badzi.)

Da je stvar sa Vucelicem gotova potvrdila je vrlo brzo Gorica Gajevic, zvanicni gensek vladajucih socijalista, pristavsi - za divno cudo i mimo svojih obicaja - da kaze novinarima sta misli o kadrovskim promenama u sopstvenoj stranci i o Miloradu Vucelicu licno. Govori Gorica Gajevic, a novine stampaju 17. aprila: " Radi se na jacanju i objedinjavanju stranke, a personalne promene kod nas nista ne znace... Nekih promena ce biti. Sigurno cemo ojacati Glavni odbor. Mozemo za jednu trecinu da ga povecamo...Ukoliko bude potrebno, uopste nema problema. Nama u Socijalistickoj partiji je bitno da partija bude jaka. Ko ce gde sedeti nije bitno...Vucelic je clan SPS i mi smo sa svim clanovima u dobrim odnosima bez obzira da li su na funkciji ili nisu...Ukoliko procenimo da su nam potrebni Vucelic i drugi bice to na nacin kako to najvise odgovara i SPS i povratnicima. "

I eto, tako se dogodio dosad najveci politicki " come-back " u istoriji vladajucih socijalista, koji se jedino moze porediti sa reanimacijom Zorana Todorovica Kundaka, po mnogima jednog od glavnih krivaca za svojevremeni pad Vucelica (pocetkom septembra 1995. smenjen sa mesta direktora RT Srbije, krajem novembra, po povratku Milosevica iz Dejtona, odstranjen iz vrha SPS-a).

Ali oni koji su znali kako je Vucelic otisao, mogli su da slute njegov povratak. Jer, otpustajuci Vucelica, Slobodan Milosevic mu je ponudio da bude ministar koordinator u vladi Srbije, potpredsednik Vlade Srbije, savezni ministar, ambasador, ili direktor nekog od javnih preduzeca. " Ne " , odgovorio je Vucelic i poceo da stampa stripove u kojima je glavni junak " covek njegovog detinjstva " - Korto Malteze.

Zasto su sada Vucelic i Milosevic promenili misljenje? Na to su uticali neki " zajednicki prijatelji " , medju kojima je " najsumnjiviji " Jovica Stanisic, po mnogima " drugi covek Srbije, pa i sire " . Medjutim, verovatno da ni Stanisic tu ne bi mnogo uradio da " nije dogorelo do nokata " , objasnjava jedan ovdasnji poznavalac prilika u Tolstojevoj 33, dodajuci zapanjeno da je to uradjeno " pored zive Mire " . Drugi znalac zivota " na dvoru " tvrdi da Vucelic ni u vreme najvece ljubavi sa Milosevicem, upravo zbog netrpeljivosti profesorke, nije nikada prekoracio prag doma Milosevic-Markovic.

" Osveta " JUL-u

Istorija vladavine Slobodana Milosevica jeste povest gubljenja naklonosti biraca i pretvaranja prijatelja u neprijatelje. U ovom trenutku Milosevic jos ne zna kud ce se denuti: da li u Federaciju, ili ce naterati Ratka Markovica da mu smisli varijantu za treci mandat. Vucelic se u toj situaciji ukazuje Milosevicu kao oktopod ciji pipci dopiru do Krajisnika i Plavsicke, Mila Djukanovica i Svetozara Marovica, Zorana Djindjica, Dobrice Cosica...Ocigledno, Milosevic misli da ce mu, ma gde otisao, Vucelic biti od velike koristi.

Ako Milosevic ode u Federaciju, gde je vec prebacio Zorana Sokolovica, Nikolu Sainovica, Danka Djunica, Vucelic ce ostati u Srbiji " ispraznjenoj od vlasti " da se bori sa hiljadu problema i dokazuje i sposobnost i podobnost.

Za pocetak, Vucelic ce morati da sredi i sakupi gotovo potpuno razbucanu Socijalisticku partiju Srbije, da joj povrati samopouzdanje koje je njeno clanstvo - izlozeno svakojakoj agresiji JUL-a - gotovo beznadezno izgubilo. To nece biti nimalo lak posao, jer ce pretpostavljati, naravno, kadrovske promene, posto je " sve u kadrovima " , kako su govorili Lenjin i Staljin. Koga ce pronaci Vucelic? Poslednju " kap sveze krvi " u likovima Dacica, Percevica, Suvakovica, Rastovica, Djogo-Antonovic, Gacesa - u partiju je uneo Borisav Jovic. Novih nema, srednja generacija se pokazala osrednjom... Ne bi bilo iznenadjujuce da Vucelic u pomoc pozove Mihaila Markovica, jedinog coveka koji je pokazao sposobnost da kao logicnu predstavi i najapsurdniju odluku socijalista. Konacno, Vucelic ce morati da racuna na " funkcionalnu nenaklonost " socijalistickih giganata poput ugladjenog cvrstorukca Dragana Tomica (predsednik Skupstine Srbije), neoporavljenog Milomira Minica, nestabilnog Mirka Marjanovica, uplasenog Dragoljuba Milanovica...

Medjutim, eventualni povratak Markovica vodi vec u problem broj dva. Markovic i Vucelic su uz Borisava Jovica bili trojica musketara u ratu JUL-a i SPS-a. Ma sta mislio o JUL-u i ma koliko verovao da je vetar koji je oduvao pomenuti triling socijalista dunuo bas sa levice, Vucelic ce morati stranku Ljubise Ristica, cije je predstave " pustao " onomad u disidentskom Studentskom kulturnom centru, da dozivi kao sastavni deo zivota, stavise morace da postuje njenih 20 poslanika u saveznom parlamentu. Svakako da nema sumnje da ce Vucelic uzivati u kresanju krila julovskom trustu mozgova koji je onoliko katastrofalno savetovao Milosevica posle drugog kruga novembarskih izbora. Ali, i Vucelic je odavno naucio da Mira Markovic i te kako cuva ljude koje voli, pa ce u " uzvracanju vatre " morati da pokaze apsolutnu suzdrzanost.

Zoran i Vuk

Sadasnje ozbiljne prognoze pokazuju da na narednim republickim izborima socijalisti, tacnije levica, oslanjajuci se pre svega na inerciju glasaca, mogu da osvoje oko 110 poslanickih mandata, sto ce reci da ce morati negde da " kupe " dvadesetak poslanika. Vucelicevo druzenje sa Djindjicem, ali i njegovo staro poznanstvo sa Draskovicem mogu da posluze ako ne pribavljanju potrebne vecine, ono bar svadjanju opozicije, tacnije koalicije " Zajedno " .

Mozda ce jedino u tome uspeti, jer je najverovatnije da ce Draskovic i Djindjic samo jedan drugog plasiti mogucom sopstvenom saradnjom sa socijalistima kako bi za sebe izvukli sto vise unutar koalicije " Zajedno " , svesni da bi i njihov " divlji brak " sa socijalistima bio mac od koga bi postradali.

Dakle, prve tri jednacine koje je Slobodan Milosevic u ulozi Huga Prata namenio Miloradu Vucelicu u liku Korta Maltezea da ih istovremeno resava su SPS, JUL, " Zajedno " .

Pri svemu tome bice jasno i Milosevicu i Vucelicu da nisu oni stari, da ce medju njima morati da postoji " stanovita kolicina nepoverenja " uzrokovana prostom cinjenicom da su se " spustavali na vase uze " , elem, znaju kakvi su i koliko jedan drugome mogu da veruju.

A ako nekome nije jasno zasto se sada Vucelic prihvata tako teska i " neugledna " posla valja odgovoriti kratko: jedini cilj koji ima svaki covek koji je sebe " potopio " u politiku jeste da " vrsi vlast " .

U ovom trenutku dosad najveceg politickog povratka (kazu da je Mira Markovic svojevremeno Vucelica opisala kao " naseg najslavnijeg prebega " , misleci na njegovo okretanje od Stambolica ka Milosevicu), Vucelic moze da ponavlja reci svog junaka Korta Maltezea iz epizode " I opet cemo o dzentlmenu srece " : " Naucio sam da se nikada previse ne iznenadjujem...Ali sve mi se cini tako jednostavno...Zamisljao sam da ce sve ici mnogo teze. " Medjutim, ne bi bilo lose da se Vucelic priseti kako se Crnjanski cudio Torkvatu Tasu sto je pobegao iz Ferare da bi se u nju uz veliki rizik brzo vratio. Piscu " Seoba " nije bilo jasno da Taso ne shvata da " trazi ono cega nema, sto je izgubio, sto vise, nikada, ne moze naci " .

# DRAGAN BUJOSEVIC



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.