2419, 09 MAJ 1997

ISTRAGA O UBISTVU GENERALA RADOVANA STOJICICA

URBANA GERILA?

Ubistvo je izvrseno automatskim americkim pistoljem " ingram M-11 " i mecima quot; luger " i to je, za sada, sve sto se moze doznati

Ni posle mesec dana od atentata na zamenika ministra unutrasnjih poslova generala Radovana Stojicica Badzu, MUP Srbije nista ne saopstava a svi su izgledi da istraga tapka u mestu. U medjuvremenu postavljen je i novi ministar unutrasnjih poslova Vlajko Stojiljkovic, oformljen stab za istragu sa najpoverljivijim covekom SPS-a Nikolom Sainovicem na celu, dignuta citava policija na noge i - nista. Bar do javnosti ne dopiru nikakvi rezultati.

Po svemu sudeci, kao da ce se obistiniti prognoze upucenih u rad policije i podzemne krugove Beograda da se pocinilac ubistva i njegovi nalogodavci nece ni otkriti. Takav zakljucak se namece po nacinu na koji je ubistvo izvrseno, a znalci tvrde da ga je obavio izuzetan profesionalac. Do javnosti dopiru jedino sporadicni, tehnicki detalji, poput podatka da je u Stojicica ispaljeno sedam metaka " luger " , kalibra 9mm para, iz americkog automatskog pistolja " ingram M-11 " . Kao sluzbeno oruzje koristila ga je CIA, a u svojim akcijama i neke evropske teroristicke grupe.

I dalje nije poznat motiv ubistva prvog policajca Srbije pa se sve svodi na niz pretpostavki i spekulacija. Misljenja su razlicita i u politickim krugovima. Ovo ubistvo SPS je zvanicno okvalifikovao kao delo organizovanog kriminala, dok je JUL ocenio da je rec o politickom ubistvu. Kada se u " Dnevnom telegrafu " pojavilo pismo organizacije " Slobodna Srbija " iz Zrenjanina, koja je na sebe preuzela odgovornost za smrt Stojicica uz dodatnu pretnju porodici Milosevic, teza o politickom terorizmu je na trenutak dobila na znacaju. Ministarstvo unutrasnjih poslova Srbije nije se oglasilo povodom ovog pisma, mada su pojedini strucnjaci za politicko nasilje primetili da u Srbiji postoje uslovi za pojavu urbane gerile.

Mnogi skloni da povezuju sve i svasta, u ovoj cinjenici nalaze i razlog za naglo povlacenje Mire Markovic iz medijskog prostora Srbije, kao znak zabrinutosti za bezbednost svoje porodice. Uocljivo je bilo i njeno odsustvo sa sahrane generala Stojicica, sto neki dovode u vezu sa sukobom koji je duze tinjao izmedju gospodje Markovic i dvojice celnika srpske bezbednosti, Radovana Stojicica Badze i Jovice Stanisica. Francuski nedeljnik " Poen " tvrdi u najnovijem broju da Mira Markovic zeli da ukloni Jovicu Stanisica, sefa drzavne bezbednosti Srbije, zato sto Milosevic nije poslusao njen savet da upotrebom policije ugusi tromesecne demonstracije opozicije, vec je opoziciji priznao izbornu pobedu u gradovima, " na sta je uspeo da ga ubedi Stanisic " . Treba dodati da je slican stav zastupao i general Stojicic.

Pored sukoba licnosti, " Poen " tvrdi da su " u igri politicki, ali i finansijski interesi buduci da drzavna bezbednost obrce zamasna sredstva kojih bi mnogi zeleli da se docepaju " . S druge strane, i pored namere celnice Direkcije JUL-a da ga ukloni, " Poen " iznosi da sef tajne sluzbe Srbije ima pouzdanu polisu zivotnog osiguranja: ako bi se osetio izgubljenim ili razvlascenim, on moze potvrditi, i to uz dokaze, sve za sta sumnjice njegovog gazdu - metodicno planiranje rata u Hrvatskoj i Bosni, naoruzavanje srpskih milicija u tim dvema republikama, blagoslov dat za etnicko ciscenje, stalna vojna podrska Palama uz krsenje medjunarodnih sporazuma, tvrdi francuski nedeljnik.

Drugi izvori tvrde da je slicne " argumente " imao i Stojicic, s tim sto se njemu pripisuju i bliske veze sa organizovanim podzemljem i neki poslovi iz sfere " crne " ekonomije. Da je Stojicic bio omiljen kod predsednika Srbije, kazuje i to sto je na Milosevicevu inicijativu vlada Srbije donela odluku da se povodom Dana unutrasnjih poslova 13. maja uvede nagrada " Radovan Stojicic " koja ce se ubuduce na taj dan dodeljivati najzasluznijim pripadnicima MUP-a.

I dok istraga tapka u mestu, ubijeni general Stojicic mira nema ni u Aleji zasluznih gradjana na Novom groblju gde je sahranjen. Zbog anonimnih poziva MUP-u, u kojima se preti da ce grob bivseg prvog coveka srpske policije biti oskrnavljen i dignut u vazduh, kraj njega je danonocna policijska prismotra. Pokusaj jednog fotoreportera da to zabelezi zavrsio se oduzimanjem filma, legitimisanjem i njegovim udaljavanjem. U MUP-u o tome ne zele nista da saopste, sto je za srpsku policiju vec postalo poslovicno.

Na sceni su neka " balkanska pravila " o kojima javnost malo zna.

# S. Ikonic



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.