2419, 09 MAJ 1997

JUNACI NASEG DOBA

ZEC IZ SESIRA

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Canak smatra da su Srem, Banat i Backa pod okupacijom

Svira flautu. Kao covek ima opseg c1 - c4. Deluje, medjutim, kao pop pevac od pola oktave, ili, u najboljem slucaju, kao tenor. Deluje mekano, ali mekan nije.

Hoce Vojvodinu kao entitet.

Zove se Nenad Canak, po funkciji je predsednik Lige socijaldemokrata, po struci novinar, muzicar i kompozitor. Komponovao muziku za filmove i radio drame. Zavrsio je Srednju muzicku skolu i Ekonomski fakultet. Rodjen je 1959. godine u Pancevu, od oca gradonacelnika Novog Sada i majke clana Gradskog komiteta. Pored toga, roditelji su mu bili i univerzitetski profesori. Kaze da je Srbin. Tvrdi da nikad nije bio clan Partije, ali se tu postavlja pitanje klade i ivera. Poznato je da je bio neciji zet.

Nenad Canak nastoji da sacuva Vojvodinu od Srbije. Zato, veli, sto Srbija pljacka nasu zitnicu; lider Lige ne kaze da i Vojvodinu i Srbiju pljacka rezim, i ne pita se sta ima onaj u Lajkovcu od onoga sto je uzeto onome u Bajmoku. Nego je kriva Srbija i Srbi kao takvi...

Vojvodina republika!

Gospodin Canak kaze da je ovog trenutka deset posto Vojvodjana za tu pametnu stvar. Nema buducnosti, dodaje, bez Vojvodine kao federalne jedinice. Autonomasi su garant vojvodjanske autonomije!

Kako to logicno zvuci...

Sam Canak je priznao da je osnova svakog madjionicarskog trika jednostavna: paznja gledaoca mora biti usmerena na nesto drugo dok izvodjac izvlaci karte iz rukava ili zeceve iz sesira. Canak licno ide obrnutim redom: prvo izvuce zeca iz sesira, to jest autonomiju, pa tek onda skrece paznju gledalaca.

Klice publici: Mafija je iz Beograda!

Zatim publici objasnjava: Ako stalno nesto moljakas, onda mora da te neko zajebava. Ko? Mafija iz Beograda. I zasto onda Vojvodina mora biti autonomna? Zbog mafije iz Beograda. A cim ti neko spomene cast, dostojanstvo i jedinstvo, taj hoce da te izradi za pare. Zbog toga smo vrlo jasni - pare ne damo.

Cast damo, pare ne damo!

Ovde je sasvim prirodno postaviti pitanje: ima li mafije i u Vojvodini?

Kao sto je prirodno pitati nisu li Cankovi preci, jogurtom sruseni autonomasi, bili neka vrsta boljsevicke mafije, bolje reci, mafije jednoumlja i egoizma...

I zato, s obzirom na pretke, Nenadu Canku nije tesko da kaze: " Pobuna Srba u Hrvatskoj je imala iskljucivo ulogu obaraca za aktiviranje rata u Bosni " !?

Jer su mu se i preci, jogurtom sruseni autonomasi, oslanjali na Hrvate i imali su, moderno receno, hrvatsku logisticku podrsku. Upravo je u tome problem ove druge autonomaske generacije: nije se distanicarala od prethodnog autonomastva koje je bilo staljinisticke naravi, antisrpsko, u sprezi sa hrvatsko-slovenackim razbijackim intencijama, i nije ga zanimao interes Vojvodine, nego interes njegovih pojedinaca.

Oslanjali su se na koncept Kominterne.

Flautista se oslanja na Dragana Veselinova i na onih deset odsto...

Novi autonomasi su se, zato, obratili medjunarodnim organizacijama, Ujedinjenim nacijama, Savetu bezbednosti, Evropskoj uniji, OEBS-u i obavestili ih kako im je tesko u Srbiji; medjunarodne organizacije, kao za inat, jos cute. Onda Canak, koji ne moze da ceka, krece u gerilski rat: " Ako je Vojvodina pod Milosevicevom okupacijom, a jeste, zar mi kao ljudi koji su organizovali pokret otpora na privremeno zaposednutoj teritoriji treba da placemo sto okupacione vlasti ne dozvoljavaju da se nas pokret propagira u medijima koje su oni zaposeli!? "

Canak zatim navodi zgodno i umesno poredjenje: " To bi bilo isto kao da je Josip Broz Tito ulozio protest Ligi naroda sto na Radio Berlinu nece da emituje partizanske pesme " .

Sam Frojd je progovorio iz Canka: poredi se (Canak) sa Josipom Brozom!

Posto je osnovno pitanje Nenada Canka pitanje para, on bi, kaze, primio pare i od JUL-a. " Ja bih pozdravio finansijsku pomoc odakle god dodje. Jedini je uslov da onaj ko daje tu pomoc nista ne trazi " . Na primedbu kako njegovu stranku zaista finansira JUL, ovako odgovara: " Teorija je zanimljiva, ali ja mislim da li JUL pre treba da pomogne koaliciji Zajedno. Koliko znam, neki njihovi celnici su imali kontakte i dogovore sa Milosevicem " .

Prilika je da primetim: nacionalno mamurni Srbi konacno bi trebalo da se istrezne. To je, neki dan, nadahnuto zakljucila i koleginica Mirjana Bobic-Mojsilovic. Mirjana je uocila kako su neki provincijalni kosmopoliti utvrdili da studentske demonstracije nisu bile nacionalisticke, ali ni antinacionalisticke, sto im je, podrazumeva se, temeljna mana. Dobar Srbin mora biti antisrbin; samo se to placa.

Da li Amerikanci demonstriraju protiv Amerikanaca? Zasto Amerikanci brane americke vrdnosti i americki nacin zivota u Somaliji i Grenadi? Zar bi jedino Srbi trebalo da se odreknu identiteta da bi se dopali onima koji svoj identitet brane oruzjem?

Gospodin Canak me, da i to kazem, inspirisao za ovaj verbalni ispad, zapravo Cankov predlog za " vojvodjansko-srpski dijalog " . " Predlazemo razgovor " , veli Canak, " o ekonomskoj obespravljenosti Vojvodine i njenoj eksploataciji, zatim obespravljenosti gradjana Vojvodine na nivou ljudskih prava i neophodnosti vracanja zakonodavne, sudske i izvrsne vlasti pod ingerencije vojvodjanske skupstine " .

Potom koristi trik, opet vadi zeca iz sesira: " Ova pitanja hocemo da pokrenemo da bismo predupredili stvaranje radikalnih separatistickih pokreta u Vojvodini, do cega ce sigurno doci ako se jedan ovakav dijalog ne pokrene na vreme " .

A ipak kaze, deset odsto je za Vojvodinu - republiku.

Canku bih predlozio da i dalje svira, jasno je da to ume da radi.



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.