2420, 15 MAJ 1997

Nedeljnik

CRVENE MAGLE

U Srbiji, po obicaju, nijedna porodica koja drzi do sebe, ne slavi u godini svoje tragedije. Policija nije porodica, pa moze da slavi Dan bezbednosti, 13. maj, iako je nedavno izgubila svog prvog operativca. I slavila je policija, a Vlajko Stojiljkovic, njen ambiciozni ministar, progovorio je drvenim jezikom, o velikim uspesima.

Stanje bezbednosti u Srbiji on vidi kao povoljno, a teziste u radu Ministarstva, bas tako pise, u " Politici " , bilo je usmereno na zastitu Ustavom utvrdjenog poretka, sprovodjenje energicne borbe protiv kriminaliteta, i tako dalje, i tako redom, nabraja ministar cuda koja je ucinila policija. Zastitila je drzavnu granicu, ocuvala javni red i mir.

Spektakularna ubistva, od kojih nijedno nije rasvetljeno, a desila su se mahom na prometnim mestima, ne spadaju, izgleda, u remecenje javnog reda i mira.

Ministar ne kaze da ranijih godina nije bilo kriminalnih radnji, ali filozoficno naglasava da su posle ukidanja sankcija (koje su obavezno nepravedne) prestali razlozi za egzistiranje " filozofije prezivljavanja " medju gradjanima, a u tom smislu i egzistiranja kriminala.

Dakle, onaj koga smo vec zaboravili, Butros Butros Gali, kriv je sto smo u jednom trenu (pomenulo se, ne povratilo se) imali toliko kriminala i kriminalaca. Stojiljkovic, Vlajko, kaze: ... Sve se vise stvaraju uslovi da svi gradjani privredjuju u normalnim okolnostima... Dalje, ponovo se afirmise " filozofija rada " i ostale vrednosti, tako doslovno pise, koje takva filozofija za sobom povlaci.

Ima li svrhe reci autoru, ili autorima, da filozofija koja nesto povlaci ili razvlaci, nije nikakva filozofija?

Rec je uvek neka vrsta cuprije i preko reci jedan covek prevodi druge ljude na svoju obalu. Koga je Vlajko Stojiljkovic ovim tromim, kancelarijskim frazama preveo na svoju obalu? Verovatno nikoga. I ko ce nedugo posle ubistva generala Radovana Stojicica Badze, nacelnika resora javne bezbednosti MUP-a Srbije, kupiti od Stojiljkovica zalihe optimizma?

Stojiljkovic saopstava sefovima Tanjuga i " Politike " , a oni narodu: preduzimanjem odgovarajucih aktivnosti nastavljena je tendencija smanjenja ukupnog kriminaliteta. I nije bilo slucajeva tezeg i masovnijeg ugrozavanja javnog reda i mira osim krajem 1996. i pocetkom 1997. godine, na protestnim skupovima koalicije " Zajedno " ! Tako misli, tako veruje Stojiljkovic. Kaze da ce se policija u narednom periodu najvise baviti sprecavanjem surovog nasilnistva prema gradjanima sa smrtnim posledicama.

Ovo bi se ovako moglo razumeti: da gradjani sa smrtnim posledicama bivaju zrtve nasilnika. Ili nekako drukcije.

Tek pri kraju svoje duge izjave ministar pominje nasilnu smrt Radovana Stojicica Badze. Kaze da je to najbrutalniji i najdoskiji napad na bezbednost nase zemlje. Kakav je bio cilj tog napada? Stojiljkovic u jednoj umetnutoj recenici nudi enigmu: bez obzira ko je izvrsilac , namera mu je bila da destabilizuje Srbiju.

Treba verovati da je Vlajko Stojiljkovic bolji od ove svoje izjave, jer ona je neubedljiva. Treba pretpostaviti da mu je tu izjavu napisao neki isluzeni saradnik, koji zuri u penziju, a ume samo da proizvodi crvene magle, jeftini optimizam, virtuelnu stvarnost.

Kada je Dragisa Vasic, pisac romana koji se zove " Crvene magle " , godine 1927. boravio u Sovjetskom Savezu, slusao je sekretara moskovskog Sovjeta, u crvenoj kuci u Tverskoj ulici. " Sve sto se radi, radi se za radnicku klasu, za njeno dobro i u njenom interesu. " Vasic je ove sekretarove reci zapisao i objavio u svojim " Utiscima iz Rusije " . U istom svedocenju postoje i ove pisceve recenice: " ... Ne uzimajuci u obzir elitu, ja sam zaprepasceno gledao kako beskrajna praznina duha zjapi na sve strane, ja sam bio okamenjen onom pustosnom prazninom u kojoj se dusa nigde nije mogla osetiti. "

Ovih dana je jedan bivsi funkcioner drzave, a sada prvak Nove demokratije, Dusan Mihajlovic, govorio u NIN-u o smaknucu Radovana Stojicica Badze. " Nema povratka poverenja u policiju i drzavu dok se ne saopsti ko stoji iza ovog ubistva. Ako ne mogu da sacuvaju najvise rukovodioce, kako ce cuvati nase zivote i imovinu. "

Nema crvene magle u ovom iskazu niti bilo koje druge magle. Mihajlovic veruje da u Srbiji ima dovoljno casnih i strucnih policajaca, spremnih i pripravnih da zastite gradjane, da zaustave kriminal. Vlada, kaze on, treba da im pruzi tu priliku. I kaze jos: " Ostaje da sacekamo prve rezultate novog ministra unutrasnjih poslova. "

Stojiljkovic je, izgleda, zbog brzopletosti onog cinovnika koji zuri u penziju, pre gradjana Srbije video svoje rezultate.

Milo Gligorijevic



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.