2424, 13 JUN 1997

SATELITSKA POLICIJA (2)

KA TOTALNOJ KONTROLI

U proslom broju, NIN je, tekstom "Prisluskivanje Srbije" otvorio temu tzv. globalnog prisluskivanja svake vlasti, svake kompanije, svakog stanovnika ove planete Zemlje. U ovom broju pokazujemo samo delic te deprimirajuce orvelovske totalne kontrole koja je razapela svoju kompjutersku mrezu ne samo nad Srbijom nego nad celom planetom

Da li imate problema sa kognitivnim psihickim funkcijama? Ovo pitanje se odnosi na prvom mestu na vase pamcenje, koje se sastoji od dve radnje i jedne dispozicije. Da se podsetimo: radnje su upamcivanje i secanje, a dispozicija je sklonost da se upamceno zadrzi kao znanje. Da bi se celokupno zadrzano znanje sacuvalo u rezervoaru znanja jedne licnosti, strucnjaci Instituta za kognitivnu protetiku, u saradnji sa IBM-om, SAD, trenutno rade na protetickoj memoriji. Od sintetickog pojma iz domena medicinske psihologije i elektronike, do majusnog kompjuterizovanog uredjaja protiv zaboravljanja.

Mada je zaboravljanje ponekad prateci proces starenja, kada to nije slucaj, najcesce je prirodna posledica neupotrebe znanja. Ako bi se ostalo bez svih stecenih secanja, ostalo bi se bez svesti o sopstvenoj licnosti, kulturi, civilizaciji, a na nivou refleksa ili instinkta. Imajuci u vidu znacaj pamcenja, strucnjaci IBM-a istrazuju novu tehnologiju za proteticku memoriju, koja bi bila baza za funkcionisanje kompjuterskog uredjaja sto koristi ovu memoriju. Sam uredjaj se sastoji od naocara opremljenih sa spoljne strane video-kamerom, a sa unutrasnje ekranom za vezu sa kompjuterom, mikrofonom, i disk-drajvom koji ce biti najverovatnije smesten u novcanik. Veza izmedju naocara, cvrstog diska i kompjutera bice zasnovana na slabim strujama koje se stvaraju u covecjem telu. Zanimljivo je koriscenje ovog uredjaja, koji osim zamene za pamcenje, ima i neku drugu namenu. Da je to zaista neobicna naprava, ilustruju moguci scenariji.

Prisluskivanje telom

Osnovni scenario: setnja gradom, uz punu opremu zamene za pamcenje. Mikrofon snima zvuk, a pokazivac na ekranu naocara usmerava se na lice koje nailazi. Naravno, od nosioca opreme se ne trazi prisecanje kada je i gde sreo lice koje prilazi, a sto je jos vaznije, kako se to lice zove i gde stanuje. Komandom za pretrazivanje baze podataka, kompjuteru se daje nalog da uz pomoc snimka lica pronadje odgovarajucu personu. Trenutnim pretrazivanjem, dobijaju se svi relevantni podaci o toj osobi. Dodatni scenario: rezultat pretrazivanja pokazuje personu non grata. Preko telefonskog broja iz pejdzera, preko tela, bira se broj sa mobilnog telefona, a poruka stize u racunar odgovarajucih sluzbi. Pri tom, persona non grata nije ni svesna sta joj se sprema. Zasigurno, podaci preko tela postaju stvarnost, a uz dodatne uredjaje za poboljsanje pamcenja, zagarantovan je ulazak u novi, bolji svet.

U bolji, novi svet, makar i preko sopstvene koze, jer ova haj-tehinologija koristi principe slabe sruje covecijeg tela, omogucavajuci transfer podataka kroz telo, od naocara - video, mikrofona - audio i cvrstog diska racunara. Covek, na ovaj nacin, postaje deo sopstvene racunarske mreze, a podaci cirkulisu preko "koze", koristeci prirodni salinitet tela i nizak elektricni napon, preko koga se prenose "nule" i "jedinice" - informacije iz jednog dela tela u drugi, ili iz jednog covecjeg tela u drugo.

Naime, sve se ovo svodi na binarni brojni sistem, ciju osnovu cine dva simbola - 0 i 1, a prevedeno u domen elektronike, dizajn hardvera koristi ovaj sistem u radu prekidaca. Pri tom, ukljuceni prekidac oznacava binarnu jedinicu, a iskljuceni binarnu nulu, sto cini temelj na kome su sazdani racunari. Koristeci prekidace i druge elemente, elektronska masina moze imitirati ili modelirati brojeve i sve ostale oblike informacija.

Paralelno sa ovom tehnologijom, razvijaju se i mnoge druge, koje ne koriste protok informacija iz jednog dela covecjeg tela u drugi, ili iz jednog u drugo covecje telo, vec kompjuterizovana i telekomunikaciona, audio i video-pomagala. Pomagala za kontrolu, pracenje, osmatranje i prisluskivanje belezenje i izvestavanje, a s druge strane, uredjaji za zastitu sebe i svoje imovine.

Naravno, lako je pogoditi da je rec o najsavremenijim tehnologijama u sluzbi civilizacijskog napretka, makar i po cenu ugrozene privatnosti. A autonomija coveka kao da vec ne postoji, i za "utehu" je, da je ljudski suverenitet delegiran hladnim i proracunatim uredjajima i pomagalima.

Sateliti i "pametne masine"

Kad moze narudzbina oruzja, i video-kaseta serije "How to kill" - (Kako ubiti), sto ne bi mogla i narudzbina kompjuterizovanih pomagala za kontrolu privatnosti - sofisticiranijih oblika pretnji u cilju pokoravanja!

Ipak, za svaki slucaj, po ceni od 18,95 dolara veoma je popularno naruciti trazeni prirucnik "American survival guide" - vodic za prezivljavanje. Paket za prezivljavanje, koji nudi ova knjiga, sastoji se od izbora namirnica i vode, dovoljne za 72 sata "rezervnog" zivota.

Tu su i gas-maske, zlu ne trebalo, jer je na pomolu izbijanje bioloskog rata; pritisci, pretnje i teror druge vrste, izgleda se ne racunaju. Izgleda da je na to, svet vec postao imun.

Ka totalnoj kontroli

Naravno, na Internetu je sve moguce: od nabavke oruzja, eksploziva, prirucnika za "teroriste pocetnike", detekciju bombi, do audio/video uredjaja za pracenje, osmatranje i prisluskivanje, do uredjaja posebne namene: na primer, za enkripciju - sifriranje govornih poruka, do Pi-sija povezanih bezicnim putem preko niskoletecih satelita - u mobilno "cudo" tehnike. Ili do uredjaja za zadavanje "protivudarca": ometanje snimanja telefonskih razgovora, sistema automatskog pracenja i otkrivanja pretnji preko sofisticiranog visokosenzitivnog digitalnog sintetizovanog risivera, antene i necujnog sonicnog korelatora. A za zastitu sebe i svoje imovine, nude se zaista neverovatna pomagala: sistem za zastitu od kidnapovanja, elektronsko oruzje za osamucivanje, digitalizovani uredjaj za izmenu glasa preko telefona, portabl analogni uredjaj za zastitu privatnosti telefonskih razgovora, dzepni teleskop, itd. Sve u svemu, ove uredjaje za kontrolu sa zemlje, ponekad pothranjuju i uredjaji sa neba, tako da kontrola "odozgo", verovatno nije izostala.

Nedavno, dvojica najbogatijih u svetu komunikacije i kompjutera - (Krejg Mekol) i Bil Gejts, stvorili su do sada najambiciozniji plan za razvoj mreze globalne satelitske komunikacije. "Teledisc Network" planira da se do 2001. godine posalje 840 satelita na visinu od 800 km, pokrivajuci 95 odsto Zemljine povrsine, povezujuci izmedju ostalog, korisnike kompjutera po celom svetu. Izgleda da dvojica milijardera ozbiljno nameravaju da stvore superhighway - informacione supermagistrale na nebu, za sta se vec bori i Hughes Aircraft za svoj sistem "Spacenjay". Tamo gde je telefonska struktura slaba ili tamo gde je skupo postavljanje optickih kablova, verovatno se misli na zemlje "treceg sveta", brze komunikacije ce ostvariti mreze povezanih satelita.

Teledisk sateliti niskih orbita prenosili bi informacije, pocev od obicnih telefonskih razgovora, preko kompjuterizovanih slika visoke rezolucije, do video-konferencija. Mreza koristi tehnologiju programa komercijalne satelitske komunikacije NASA, a svaki satelit je velicine 12 metara u precniku, sa solarnim plocama na vrhu i u obliku cveta sa osam latica. Ono sto je najvaznije, korisnici kompjutera sa antenama precnika od 16 cm do 180 cm, mogu primiti informacije brzinom 16 Kbps do 2048 Mbps, sto je kao fantasticnih 128 osnovnih frekvencija. Tada se desava, kao u slucaju Nemacke, da je ogroman broj prislusnih i antenskih postrojenja - sistem Hortenzija 3, s mocnim odasiljacima, smesten po Bavarskoj, na nezadovoljstvo gradjana i institucija. U koje svrhe se koriste ovi sistemi, lako je pogoditi. Medjutim, vrsljanje i delovanje "odozdo" i "odozgo", kao da se ne zaustavlja, ni tamo, pa ni u svetu.

Iz Nasinog Goddard Space Flight centra - Centra za svemirska istrazivanja, zanimljivo je pomenuti neke od svemirskih programa, koji se sprovode u cilju sirenja znanja i prosperiteta na zemaljskim prostorima, solarnom sistemu i svemiru, kroz razvoj i koriscenje niskoletecih orbitalnih stanica.

Istrazivaci tragova delova aktivne magnetosfere -AMPTE, tri satelita: americki, engleski i nemacki, lansirani su preko rakete "delta", za istrazivanje interakcije solarnih vetrova i Zemljine magnetosfere.

Satelit za merenje radijacije na Zemlji - ERBS proizvodi geografske i sezonske mape varijacija u Zemljinoj radijaciji i tako pomaze proucavanju fenomena koji uticu na klimu na Zemlji. Landstat - svemirska stanica za pomoc u upravljanju zemaljskim resursima: vodi, rudama, mineralima, poljoprivredi, nafti, itd; lansirala ga je Nasa.

Slede dva sistema svemirskih letilica koja su zanimljive namene: satelit za infracrveno televizijsko posmatranje - TIROS, cija je namena 24-casovno osmatranje vremena. Ovaj satelit obezbedjuje danonocno globalne i pridruzene im podatke, za operacione ciljeve, na regularnoj bazi. Satelit za pronalazenje i prenos podataka - TDRSS ima namenu povecanja protoka podataka i preciznosti komunikacija izmedju niskoletecih satelita i zemaljskih stanica. Kompetentni strucnjaci smatraju da je ovim satelitom do sada postignuta najveca moguca pokrivenost Zemlje.

A za kontinualno snimanje Zemlje kao i prikupljanje podataka sa zemlje, vazduha i vode - sluzi GOES, geostacionarni satelit, koji je nepresusni izvor raznih informacija.

Na trzistu Evrope vec su se pojavili laki satelitski telefoni, francuske kompanije TD Com, koji se koriste posredstvom Inmarsat M mreze. Ove naprave teske su samo 9 kg, a instaliranje traje samo 30 sekundi; ocigledno, korisnika ne sme nista da iznenadi. Globalni sistem nudi povezivanje sa racunarom - racunarskim mrezama velikih sistema, a u uredjaj su ugradjene svakojake korisne naprave.

Amerikanci su otisli korak dalje i usavrsili svoju mobilnu kancelariju, koja, gde god da se nadje, bilo gde na svetu, korisniku obezbedjuje: digitalnu telefonsku sekretaricu, primanje i slanje faksova, telefonskih poziva, podataka i dokumenata, sve bezicnim putem. Nista neobicno, rekla bi vecina korisnika Pi-Sija. Medjutim, ako se pomene da je ova naprava PCW-SatLink - satelitski terminal NEC - Mlink-5000 satelita, stvari izgledaju malo drugacije. PCW-SatLink je naprava - simbioza racunarskih, komunikacionih i satelitskih tehnologija, koja ukljucuje najnovije dostignuce globalnog sistema pozicioniranja, koji obezbedjuje geografsku sirinu, duzinu i nadmorsku visinu na kojoj se nalazi korisnik, uz prikaz integrisanih kolor mapa. Uz to, ovo poslednje "cudo tehnike", kao satelitski terminal, ima ugradjen celularni telefon od 3 vata, laserski stampac, MNP-10 faks/modem karticu, digitalnu kameru za snimanje i prenos slika kao fajlova ili faksova, skener u boji - za skeniranje ili kopiranje, celularni mikrofon, ugradjenu tehnologiju digitalnog video-diska, kao i softver za enkripciju - zastitu svih vrsta podataka. Nazvan "umetnickim delom" u oblasti najnovijih tehnologija, PCW-SatLink je namenjen, sta mislite kome? Izmedju ostalog, zvuci kao sala bar za nase uslove, naucnicima! Verovatno tamo, u razvijenom svetu, i ova populacija ima pristup ovakvim napravama, ali na nekim drugim prostorima, to su za sada samo pusti snovi.

Inace, za pohvalu je da ova naprava stiti korisnika - zamislite cak i to, time sto su sva ukljucivanja i pristup servisima momentalni. U slucaju preke potrebe, nema rizika, jer je korisnik preko ovog terminala satelita trenutno lociran - za pomoc. Pri tom, sve podatke koje snima, prati i izvestava, korisnik salje u sifriranom obliku, cime je bezbednost zagarantovana.

In flagranti

Da ne bude zabune: postoje mnoga sporna pitanja u vezi s koriscenjem video "zamki", od pracenja i posmatranja - do "in flagranti". Inace, u vecini zemalja video-trake mogu biti koriscene kao dokazni materijal u sudskim procesima, mada su zakoni vrlo jasni kada je u pitanju nacin i uslovi pod kojima se snimanje moze obaviti. Drugim recima, zaista nijedan zakon ne dozvoljava neovlasceni ulazak u tudji posed, sa video-kamerom ili rikorderom. Video-snimanje je u vecini slucajeva odobreno na javnim mestima, u poslovne ili neke druge svrhe, ali je "tajno" snimanje dozvoljeno u privatne svrhe.

Saznanje da jedna slika vredi hiljadu reci, koristi i nova tehnologija, pa se proizvodjaci ovih pomagala bore za trziste "elektronskih ociju". Ti najpametniji uredjaji nove generacije, kao da su vec u funkciji tiranina covecanstva. Nedavno je zbog cestog odsustvovanja od kuce i stalnog boravka na video-telekonferenciji, jedan suprug nezadovoljan odsustvom svoje supruge, prema nedavnom pisanju londonskog "Sandej tajmsa", pokrenuo brakorazvodnu parnicu. Supruga je naime, po ceo dan provodila na video-telekonferenciji - prijateljskom interaktivnom video-kontaktu sa kolegom, sto joj je omogucavala mala digitalna video-kamera spojena za monitor Pi-Sija, uz mikrofon i zvucnike, i naravno telefonski prikljucak za Internet. Mada prostorno veoma udaljeni, po ceo dan su bili u "vezi", a video-kartica Pi-Sija je, nazalost, snimila ove video "in flagranti" zapise. Po odluci suda, optuzena je izvrsila preljubu na nacin kojim se krse zakoni sajber prostora, pa joj je po virtuelnoj stvarnosti Interneta postao nevazeci brak u zivotnoj stvarnosti.

Medjutim, za bezbedno osmatranje i pracenje, nova tehnologija nudi bezbroj pomagala. Rec je o mini-cip kamerama, video-kamerama velicine vrha ciode, ultraminijaturnim zvucnim televizijskim kamerama, minijaturnim kamakord zvucnim kolor-kamerama, video-kamerama u vidu sijalice, dvokanalskim sistemima zatvorenih kola - za prismotru i kontrolu, kucnim video-telefonima, video-detektorima pokreta, video-bezicnim prenosnicima, video-kamerama za rucne casovnike, i video-igrackama kojima se upravlja sa razdaljine.

Zanimljiva je video-kamera koja u potpunosti lici na sijalicu, mada je nesto skuplja, kosta "svega" 495 dolara. Montira se spolja ili iznutra, visoke je rezolucije - vise od 400 linija, sistema skeniranja 525 linija 60 frejmova, vodootporna, a i velike osetljivosti na svetlost - trazi samo 0.03 luksa. Koristeci visoke performanse CCD senzora, prodaje se sa standardnim socivom od 3.6 mm - za dijagonalni opseg posmatranja, kao i opcionim socivima. Ova naprava namenjena prosecnom korisniku, dobija svoj pandan - sistem obezbedjenja za odabrane. Napravljen kao poslednja inovacija na polju kontrole, sistem omogucava uvid u "stanje" u kuci, hotelu ili kancelariji, pre ulaska u prostor. Video-identifikacija terorista, kradljivaca ili drugih nepozvanih lica koja vrsljaju po "zadatku", osigurana je pre ulaska, a na bezbednoj razdaljini, zahvaljujuci pre svega malom video-prenosniku i minijaturnoj TV kameri. Pri tom, video-slika se prenosi u video-risiver koji staje na dlan ruke, a sa distance u radujusu od oko 70 metara. U uputstvu za upotrebu naznaceno je da mini-kameru treba usmeriti ka sceni koja se posmatra. Kameru namestiti na bilo koju metalnu povrsinu, a sociva velikog ugla vizure podesavaju se automatski prema datoj osvetljenosti. Video snimci se primaju automatski, pre nego sto se zakoraci u prostor gde je moguce ne bas prijatno iznenadjenje. Za 795 dolara, koliko ovaj sistem kosta, isplati se, jer ne treba ni zamisliti sta sve moze da bude u scenariju.

Uostalom, umesto zamisljanja sta sve moze da nas snadje, treba ukljuciti TV; na svakom kanalu, skoro da se nonstop prikazuju filmovi ovakvog zanra. Kao da nas uce i pripremaju na to sta sve moze da nas snadje.



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.