2426, 27 JUN 1997

Junaci naseg doba

MANEKEN JUGOSLAVIJE

Zoran Lilic je poceo da hramlje kao Klinton tek na kraju mandata

U sredu ujutro bio sam kod Lilica, da se rastanemo. Nisam bio sam. Mozda je zato kontrolisao emocije, inzenjer! Nicim nije pokazivao da zali sto mu se rastanak primakao; vise je pokazivao Dusan Cukic, predsednik Saveza novinara Jugoslavije i clan uzeg rukovodstva Partije. Cukic bi u tom dirljivom casu bio spreman i da zaplace da je Glavni odbor tako odlucio. Za Lilica, za ideju...

Ali Glavni odbor je odlucio da Cukic bude ozbiljan, a Lilic simpatican. Bi tako - receni Cukic, zatim Djordjevic iz Radija, Komrakov sa TV, Denda iz Tanjuga - svi sasvim ozbiljni, kao da je Lilic na pocetku, a ne na kraju. Znaju, dabome, da kraj nije kraj, nego novi pocetak. Pocetak - gde? To cemo tek da vidimo.

Lilic ide da peca. Sedam dana. Ne zna, kaze, sta ce da radi u narednom periodu; kako Glavni odbor odluci...

Zatim se Predsednik Poslednjeg Dana podobnima i korektnima zahvalio, a od nas, koji samokriticni drzimo da smo manje korektni, trazio je da se u narednom periodu popravimo.

Srdacno sam primljen kod Lilica, lepo se videlo i na televiziji: levo uvo i levo rame u prvom planu! Komrakov, pak, video se ceo, Cukic takodje...

Lilic hramlje - nije li nedavno i Klinton hramao, nije li i Vuk Karadzic bio copav! - odmor mu je neophodan. Bio sam, veli, sportista u mladosti, i sad, cim mrdnem, nesto me uhvati!

Dok Lilic peca, v.d. sefa Jugoslavije bice Crnogorac Srdja Bozovic (?). Kolega - v.d.! Onda ce doci - ko? Doci ce Slobodan Milosevic.

Hteo sam - ali dok ga nisam upoznao - da kazem kako je Zoran Lilic covek koji je pristao da bude nista u cetvorogodisnjem trajanju. Sada tu misao povlacim - uzivo je, rekoh, simpatican. Uzivo nije socijalista. Uzivo hramlje i peca...

Eto sta ti je kriticka misao: dovoljno je da covek hramlje, ostrica otupi. Uzgred receno, bilo je i viskija.

Kad je bio predsednik Jugoslavije, do minule srede, Lilic je, izmedju ostalog, boravio u Zimbabveu i Severnoj Koreji. Tamo je ustanovio identicnost gledista. Sirio je svetsko trziste za jugoslovensku produktivnost. U Kini su, na TV, prikazali i suprugu mu Ljubicu. (Jos jedan srpski vladar imao je suprugu istog imena - knjaz Milos). Isao je na pocasne plotune, spartao crvenim tepisima, komandovao je nasom slavnom Armijom. Slobodan Milosevic je njegovu sliku drzao u kabinetu. Po Ustavu mu se zaklinjao na vernost.

Danas za molere pune ruke posla. Skidaju Liliceve slike iz drzavnih nadlestava, farbaju fleke, ukucavaju Bozovica. Ukucavaju do daljeg.

Jednom je Zoran Lilic protokolarno izjavio da je za sve nevolje nase zemlje, Balkana i sire evropske zajednice kriva nasa opozicija. Uze gledano, stanje srpske nacije zaista je katastrofalno; No, sta je tu, i u cemu je tu, kriva opozicija? Opozicija ce biti kriva samo ukoliko ne dodje na vlast.

Zasto taj sarmantni covek tako jednosmerno govori? Zato sto je ideologija kojoj sluzi potrosena i ispraznjena, oslobodjena svakog sadrzaja, a govora bez sadrzaja nema, jezik je u praznom hodu.

Covek mira i pecanja, stigao je, medjutim, u zadnji cas da se zameri Crnogorcima tezom da je protivljenje izmenama saveznog Ustava "licne prirode" i da se upravo sada vodi bitka za "jedinstvo Jugoslavije". Potpredsednica DPS Milica Djurisic-Pejanovic ocekuje, pak, u odgovoru, da SPS, zajedno sa Lilicem, takodje pokaze neophodnu dozu odgovornosti za zajednicku drzavu, i da "ovakvim pitanjima ne uvodi u ravan opstanak drzave, jer time otvara opasne procese u drzavi za koju smo se svi zajedno opredelili".

Dodatno pitanje: zar Miloseviceva zelja da se promeni savezni Ustav nije licne prirode?

I na kraju, jedinstvo - kako to poznato zvuci...

Zamerio se, konacno, Lilic i Siptarima formulacijom da su "mogucnosti definisane Ustavom Republike Srbije i Savezne Republike Jugoslavije, i da se jedino tu moze i mora traziti resenje: autonomija Kosova i Metohije - DA, samostalna drzava - NE. I to je kristalno jasno!"

Siptari na sve kazu ne i tvrde da je Liliceva izjava genocidna.

Rec genocid na Balkanu je bezobalna...

Licno, ne bih rekao da bi Lilic dotle isao. Zato sto Lilic ima americku biografiju, a Amerikanci, kao sto je dobro poznato, nisu genocidni. Zoran Lilic (brza Palanka, 1953) bio je, kao student, kondukter, drvodelja, berac kajsija i maneken. Amerikanac, dakle. Tehnologiju je zavrsio uz rad. Inzenjer nasih dusa postao je kasnije, takodje uz rad. Afirmisao se u funkciji predsednika Skupstine Srbije, kada je opozicionare u odlasku upozorio da pazljivo zatvore vrata; nije trpeo promaju.

Tehnologijom nasih dusa bave se jos inz. Radoje Kontic i inz. Dragan Tomic.

Zoran Lilic je na kraju oprostajnog koktela dodao da i dalje mozemo racunati na njega. Nije rekao da zatvorimo vrata sa spoljne strane.

Tako smo se rastali od manekena Jugoslavije, inzenjera Lilica.



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.