2427, 04 JUL 1997

ALEKSA BUHA

MOGUC REFERENDUM

U Ustavu RS jasna je odredba o biranju predsednika Republike, ali nema eksplicitne odredbe o opozivu

Kada je ovaj broj NIN-a vec ulazio u stampu (sreda uvece) u Beogradu smo razgovarali sa prof. dr Aleksom Buhom, ministrom inostranih poslova Republike Srpske i prvim potpredsednikom SDS-a. Na nase zaprepascenje otkud u Beogradu, kada na Palama i u Banjaluci vri, profesor Buha je, kao kroz salu, odgovorio: - Covjece, ne mogu do kraja unistiti ono do cega mi je iznad svega stalo: porodicni zivot i intimu. Ja sam tri godine na vrhu Jahorine, odvojen od porodice i lisen onoga sto cini najdublju intimu covjeka, pa nekako izdrzavam, a drugi, opet, nisu spremni da bilo sta zrtvuju za RS. Nikako da ih odobrovoljim da dodju na Pale. A sto se tice vrenja, moje je da osiguram demokratsku proceduru, pa sta kome dragi bog da.

Kako je protekla sednica Glavnog odbora, koju ste vi vodili, a koja je bila posvecena najnovijim sukobima sa Biljanom Plavsic?

- Pocelo je sa zakasnjenjem od dva sata, jer su mnogi clanovi Glavnog odbora bili sprijeceni od SFOR-a, zbog silnih pretraga, da dodju na vrijeme. Javljali su se sa puta da ce stici, a jedan clan Glavnog odbora dosao je nakon sto je sjednica vec bila zavrsena. Kolona na ulasku u Brcko, velim, bila je dugacka pet kilometara, tako da je, cekajuci, izgubio silne sate. Inace, od 85 clanova Glavnog odbora sjednici je prisustvovalo 70.

U saopstenju Glavnog odbora nisu apostrofirane socijalne teme, pitanje profiterstva i kriminala, iako su to glavna podrucja na kojima predsednica Plavsic iznosi svoje optuzbe?!

- Imate pravo. Glavni odbor je razmatrao opstu politicku i bezbjednosnu situaciju i politicko ponasanje predsjednice Plavsic. Odnosno, u prvi plan stavio je stetne posljedice njenog kapricioznog ponasanja i samovolje prilikom donosenja vrlo vaznih odluka koje mogu biti presudne po RS. U obrazlozenju saopstenja sa sjednice GO te odluke su pobrojane, iako to nije i konacna cifra. Sto se tice pomenutih tema, takodje bitnih za RS, treba reci da je predsjednica Plavsic imala podrsku, barem sto se mene tice, u nastojanju da se ovi problemi sagledaju i pocnu rjesavati. Prije otprilike mjesec dana GO je zaduzio Vladu RS da resorna ministarstva sacine adekvatne mjere za prevazilazenje teske situacije i s obzirom na profitere, i s obzirom na pronevjere, i s obzirom na korupciju. Da je drugacija politicka klima, mogao bih vam pokazati spisak tih tema razvrstanih po ministarstvima i, sto se obaveza ministarstava tice, veoma precizno definisanih.

Vise puta bukvalno sam molio predsjednicu Plavsic da dodje na Pale da, ako ocijeni da je potrebno, predsjedava sjednicama Vlade, da postavi ovoga ili onoga ministra pred sebe i da svakome od nas odredi rok u kome se ova ili ona stvar mora popraviti. Predsjednica Plavsic se, nazalost, oglusila na ove moje, i ne samo moje, molbe i pozive. Izgleda da ona vjeruje samo svojoj pameti. Tako se, to je moje iskustvo, ne moze u politici daleko stici. Ne kaze uzalud nasa narodna poslovica: "Triput odmjeri, pa tek onda sijeci." Usput da kazem, na Glavnom odboru je zatrazeno i donesena je odluka da se ako ne naredna, onda jedna od narednih sjednica posveti privrednoj situaciji, ratnom profiterstvu, korupciji i polozaju ugrozenih kategorija stanovnistva. Nije samo utjeha i opravdanje, ali i profiterstva, i sverca, i korupcije, i pljacki i drugih vrsta socijalnih devijacija vise je u okolnim zemljama koje nisu ratovale nego u RS.

Kakav ishod, posle svega, predvidjate?

- Bilo je predloga da se ogranice prava predsjednice Plavsic da svoje stavove prezentira na televiziji. Odlucno sam se tome suprotstavio. Upravo sam cuo kako SFOR oglasava da je Biljana Plavsic legitimno izabran predsjednik RS, ali ovoj konstataciji ne dodaje i drugi dio istine, da je to isto tako i Skupstina, i Vlada, i, na drugi nacin, SDS. Ja sam uvjeren da se cijela afera moze zavrsiti demokratski, ukljucujuci i najmanje pozeljan ishod da narod, izjasnjavanjem na referendumu, razrijesi ovaj konflikt. Medjutim, ja strijepim da ce jedan dio medjunarodne zajednice predsjednicu Plavsic mozda mimo njene volje instrumentalizovati i da ce njena samovolja objektivno dovesti, ne daj boze, do stetnih posljedica po RS. Uzasavam se pomisli kakve bi sve te posljedice mogle biti.

Dakle, moguce je i pokretanje inicijative za opoziv Biljane Plavsic?

- U Ustavu RS jasna je odredba o biranju predsjednika Republike Srpske, ali nema eksplicitne odredbe o opozivu. Nasi strucnjaci ustavnog prava, ako zatreba, dace autenticno tumacenje. Srecna je okolnost da su tvorci naseg Ustava, dr Gaso Mijanovic i dr Radomir V. Lukic, zivi i zdravi, pa Skupstini nece biti tesko da, eventualno, dobije autenticno tumacenje.

J. JANjIC



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.