2427, 04 JUL 1997


KRAJISNIK PROTIV PLAVSICKE

KRAJISNIK PROTIV PLAVSICKE

Agonija RS ulazi u terminalnu fazu - tako bi moglo da se kvalifikuje groteksno i nedzentlmensko ponasanje organizatora hapsenja predsednice RS dr Biljane Plavsic na aerodromu u Surcinu

Maske su konacno skinute, mada za narod u RS one nikada nisu bile nekakva delotvorna zastita identiteta onih koji njima pribegavaju. Znao je svaki Srbin iz Bosne da postoje ratni profiteri i oni koji nisu zeleli da se bogate na narodnoj nesreci. Od samog pocetka rata, ocrtali su se nepomirljivi polovi u vrhu drzave. Neravnopravni polovi, treba naglasiti. Na jednoj strani bili su lideri nove drzave, strogo kontrolisani, uglavnom projektovani i infiltrirani iz Beograda, i u kriticnim momentima uvek disciplinovani da "ne talasaju" u odnosu na glavnu beogradsku, konfuznu Milosevicevu liniju. Ta ekipa, od prvih momenata rata, obavila je kljucni posao. Predsednik RS dr Radovan Karadzic okruzen je, planski, pravim zidom biznismena, muvara, rezidenata Jovice Stanisica, koji su ga u svakom trenutku kontrolisali i podsecali da on ipak nije "tata" citave bosanske srpske price. Znacajno je da su vecina tih projektovanih biznismena iz RS, zemlje sa potpuno unistenim privrednim sistemom, svoj glavni biznis i registrovane firme imali u Srbiji.

Nasa prica se nastavlja


VRLINE JAVNE, POROCI TAJNI
Koga je, i zasto, optuzila Biljana Plavsic, ko joj je, i kako, odgovorio

MOGUC REFERENDUM
U Ustavu RS jasna je odredba o biranju predsednika Republike, ali nema eksplicitne odredbe o opozivu

SVERC KAO NACIONALNA POLITIKA
... Pocelo se sa transformacijom vojske na osnovu ranije prihvacenog Zakona o odbrani. Promene su zapocete od Glavnog staba. Iz poznatih razloga, general Mladic je smenjen. Primopredaja duznosti od Glavnog staba na Generalstab trajala je od pocetka novembra do 22. decembra. U tom razdoblju desavali su se mnogi nepotrebni i nemili dogadjaji kojih se svi secamo. Bilo je pretesko. Danas je Vojska Republike Srpske stabilizovana i ucinjeno je sve sto je bilo moguce uciniti. Nazalost, materijalna potpora od strane drzave bila je suvise ogranicena i u tome leze glavni uzroci nekih nedostataka u reorganizaciji vojske. Vec je odavno budzet Republike ugrozen nesavesnom i neodgovornom politikom koja se vodi u sferi ekonomije, gde siva ekonomija dominira.

MUSLIMANSKA PODVALA
"U Srebrenici jula 1995, pred ocima UN, Srbi su masakrirali vise hiljada civila. Danas se otkrivaju ove monstruozne grobnice. Svet nece nikada zaboraviti kosturnice iz rata u bivsoj Jugoslaviji, pre svega one iz Srebrenice. Ovde je bilo mesto najveceg masakra civila posle Drugog svetskog rata u Evropi. Dok je papa za vreme posete Sarajevu proslog vikenda, molio katolike i muslimane i pravoslavne da oslobode snage prastanja, dotle su istrazitelji Medjunarodnog krivicnog suda, sa naucnicima sa svih kontinenata nastavili da iskopavaju skelete ubijenih muslimana iz zajednickih raka, otkrivenih na brezuljcima iznad ovog gradica.

BOSNA JE IZUZETAK
Bosna je otvorena za Srbiju, ali Srbija nije otvorena za Bosnu i Hercegovinu. Tako nam je kratko, u svom kabinetu u Sarajevu, prokomentarisao predsednik Predsednistva BiH Alija Izetbegovic, spremajuci se da krene put Ajvatovice kod Bugojna. Tamo je na njegovo obracanje 29. juna cekalo na tropskoj vrucini vise od 150 000 ljudi. Ma koliko je njegovo prisustvo na tradicionalnom verskom muslimanskom skupu imalo, pre svega, duhovni, dakle religiozni karakter, tesko je bilo izbeci utisak da ce uoci septembarskih lokalnih izbora u BiH ta manifestacija dobro posluziti i za jacanje pozicije Stranke demokratske akcije, ciji je lider Alija Izetbegovic.

KAUBOJSKI STIL
Nizom presedana, izmena i dopuna pravila, Haski sud je, pored tajnih spiskova i tajnosti svedoka, ustanovio i tajne optuznice, institut koji ne poznaje nijedan pravni sistem u svetu

HASKI SUD NIJE NORMALAN
G. Konstantin Obradovic nije, po sopstvenom priznanju, imao prilike da studira originalni materijal sa sudjenja Dusanu Tadicu, a pozurio je - ne sacekavsi kako ce se resiti apelacija - da utvrdi kako je Haski tribunal bio "normalan i objektivan"

ISTERIVANJE SRPSKE DUSE
Ratne psihotraume zrtava rata u miru dokazuju da su oni dvostruke zrtve: prvi put kad su stradali u ratnom uzasu i logorima, a drugi put sada, kad su zaboravljeni od porodice i drustva, kaze dr Aleksandar Jovanovic, autor knjige "Ratne psihotraume i porodica"



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.