2428, 11 JUL 1997

DRUSVO

IZ PECI - U BELU KUCU

Bogoljub Karic - covek koga ne treba posebno predstavljati? Naravno. Ali, iza ove fraze krije se toliko podataka o prvom srpskom biznismenu i mnogi nisu poznati javnosti. Ovo je prica o coveku koja moze da nosi i opsti naslov - Bogoljub Karic, jedna karijera

Od Beograda do Peci stize se, brzim autom, za cetiri sata i frtalj. To mozda nije mnogo vremena, ali puta ima dosta. U Peci zive otac i majka Bogoljuba Karica i on, kada je u zemlji, najmanje dvaput mesecno, u vreme vikenda, obilazi roditelje. Bogoljub i njegova braca zive i rade u inostranstvu, ali im je briga o roditeljima sveta duznost.

Autor redova koji slede bio je, ovih dana, gost Bogoljuba Karica, u Peci. Tri dana. Nesto je belezio, nesto pamtio. Citalac moze da se zapita - sta je povod da se bas sada pise o Bogoljubu Karicu? Njegova odluka da se kandiduje za predsednika Srbije? Ili glasine da je njegova kompanija zapala u ekonomsku krizu, posle Karicevog udaljavanja od Slobodana Milosevica? Ili njegovo posredovanje izmedju Vuka Draskovica i Vojislava Seselja, koje bi moglo, posle raspada koalicije Zajedno, da za izbore priredi jednu kumovsko-stranacku opoziciju, koja niposto ne bi bila bez izgleda.. Ima tu od svega pomalo, a nijedna prica o Bogoljubu Karicu ne moze biti nezanimljiva. Naprosto, to je jedan covek - jedna karijera.

Pocetak

Kaze Bogoljub Karic kako zna za price da se obogatio za vreme vladavine Slobodana Milosevica.

- To nije tacno. Bio sam bogat jos u Brozovo vreme. Prve velike pare zaradio sam kao mladic. Isao sam pored nekog otpada u Peci i tamo video gomilu starih amortizera kako propada, kao staro gvozdje. Sinula mi je ideja da se taj odlicni celik moze bolje iskoristiti. Ima na amortizeru jedan deo sto lici na sipku. Neverovatan celik. Trebalo je taj deo samo malo obraditi, zasiljiti i uciniti ga, tako, fantasticnim alatom - stemajz odnosno sekac za razbijanje betona, zidova. Dao sam jos da se gornji deo ofarba u plavo a siljasti u crveno. I ta je alatka preplavila i nase i inostrane radnje. Bile su to prve velike pare, zarada ogromna - kaze Karic.

Porodica

Bez preterivanja moze se reci da je porodica Karic postala svojevrsni srpski fenomen. O Karicima se i ranije govorilo i pisalo, ali paznja javnosti jos vise je porasla ovih poslednjih meseci, otkako je predsednik kompanije Braca Karic - Bogoljub, usao u politiku. Jedni familiju hvale, porede je sa Kenedijevima, Rokfelerovima, Rotsildovima... porodicama koje su stekle veliko bogatstvo i koje u svetu imaju ugled i moc. Drugi Kariceve osporavaju i dovode u sumnju i njihove pocetke i njihovu ekonomsku snagu.

Dok setamo gradom, Bogoljuba pozdravljaju i Albanci i Srbi. Njegov drug iz detinjstva Baskim sest godina nije usao u bastu hotela Metohija (u hotelu rade samo Srbi), to je neki albanski protest, ali je nama pravio drustvo bar dva sata. Razgovaralo se o politici. On i Bogoljub se gotovo ni u cemu nisu slozili, pogotovo kad je o kosovskoj republici rec, ali sutradan su se opet nasli i nastavili politicke polemike.

Roditelji Danica i Janicije zive u staroj porodicnoj kuci, iako Karici imaju nekoliko novih kuca u Peci. I deca i unuci dolaze cesto, iz Lodona, Moskve, Nikozije, Toronta... Cela se familija redovno okuplja za Bozic, Uskrs i porodicnu slavu Svetog Jovana.

- Mi Karici imamo svoj nepisani ustav u kome su tacno utvrdjene glavne obaveze i duznosti svih clanova porodice. Nad ovim pravilima ponasanja brine i bdi majka Danica. Glavna pravila ticu se uzajamne solidarnosti, pomaganja i podrske. Takodje i nacina donosenja kljucnih strategijskih odluka koje imaju uticaja na celu porodicu, njen ekonomski i drustveni polozaj - kaze.

Otac Janicije je trgovac. Izuzetno je odan pravoslavlju. Izdrzavao je osam clanova porodice: zenu, petoro dece i majku Jefimiju. Od najranije mladosti peva u crkvenom horu u Peckoj parijarsiji. Dugo je godina predsednik Crkvenog odbora.

Koliko su dugo Karici u Peci?

- Mi Karici smo u Peci od vazdan. Moj otac, deda, pradeda, cukundeda, od kada znamo i pamtimo - svi smo iz Peci. Na to smo ponosni. Pec je, kao i Kosmet, kolevka srpstva i Srpske pravoslavne crkve - kaze Janicije Karic.

Na ruci nosi zlatan "roleks" sa originalnom narukvicom tipa "prezident". Sat vredi, brat bratu, dvadesetak hiljada svajcaraca (dvadeset i pet hiljada maraka).

Muzicari

Sezdesetih godina braca su osnovala grupu Plave zvezde. Bio je to prvi vokalno-instrumentalni sastav u Peci, prve elektricne gitare. Grupa je svirala na igrankama i koncertima a organizovala je i gostovanja drugih grupa iz cele Jugoslavije u Peci.

- Mogu slobodno da kazem da su Plave zvezde otvorile vrata roku, Bitlsima i Sedousima, Rolingstonsima na Kosmetu. Mi smo svirali za pare. Danas kazu da sam ja bivsi harmonikas. Nikad nisam svirao harmoniku. Mogu samo da zalim sto ne znam. I to kazu tako kao da je to nesto ruzno. Cudan smo mi narod. Zamislite, znati svirati harmoniku, to je nekome ovde ruzno. Svasta, bogami - kaze Bogoljub.

Prva kuca

Prvu kucu braca su izgradila za brata Dragana, godine 1976. Zajednicku Zoranovu i Bogoljubovu kucu podigli su dve godine kasnije. Tada je to bila, a mozda je i danas, najveca i najmodernija kuca u Peci. Trospratnica, sa centralnim grejanjem. Ovu su kucu Karici poklonili Fakultetu za bankarstvo i trgovinu u Peci koji nosi ime Danice i Janicija, roditelja Karicevih i u njoj je danas smesten internat ovoga fakulteta.

- Evo, svaki ovaj stepenik kojim se penjemo do treceg sprata, izlio sam svojim rukama. Volim da stvaram, gradim. Dok sam bio u vojsci, svako sam odsustvo koristio da idem u Tivat ne bih li sto pre dovrsio nasu porodicnu kucu. Majka mi je govorila - nemoj, sine, sta ce ti to sada, odmori se, prozivi. Ali,za mene je osecanje da gradim nesto trajno, uvek bilo najvaznije - prica Bogoljub.

Publicitet

Naravno da novine o njemu svasta pisu. Kako on to podnosi, kako izdrzava?

- Neverovatna je kolicina poluistina i cistih izmisljotina koje plasira zuta stampa o nasoj kompaniji, njenim pocecima i sadasnjim poslovima, o navodnim kreditima koje smo uzeli pa ne vracamo, o navodnoj aktuelnoj krizi u kompaniji i skorom gasenju nasih firmi, propasti banke i tome slicno. Nasa sluzba za odnose sa javnoscu pozove novinare, da im podatke, uputi ih gde jos mogu da provere sve cinjenice, ali uzalud. Oni teraju svoje. Napisemo demanti, ne vredi. Taj deo petparackih novina zivi od skandala. Njima nije do istine. Ti listovi od nekoliko sranica, sa pet-sest krupnih naslova, koje se procitaju za tri minuta i bace, te novine jedino zele da diskredituju, uprljaju i kompromituju nasu kompaniju. Ali, postoji sud - porucuje Bogoljub Karic onima kojima nije do istine.

Biznis

U biznisu, Bogoljub Karic oseca se kao pastrmka u Bistrici. Ej, kakva je to nekad reka bila, kaze, i seca se da su on i njegova braca na glavu skakali u bistru i duboku vodu, kod Pecke patrijarsije. Danas vode nema ni do kolena i tek retko naidje neka pastrmka. Dakle, rec je o biznisu.

- Znate, svaka kompanija prolazi kroz razne faze razvoja. Tako i nasa. Mi hocemo da nasu kompaniju pripremimo da dvadeset i prvi vek doceka spremno i da bude prilagodjena svetskim trendovima. Naravno da to u ovim nasim uslovima nije lako. Zato su nam potrebni bolja organizacija, ustede, koncentracija na nekoliko najperspektivnijih oblasti. Strateski hocemo da razvijamo obrazovanje ne samo kod nas nego i u drugim zemljama, svakako i komunikacije i finansije. To je posao ne samo za sledeci vek, nego, bogami, i za ceo sledeci milenijum. Vidite, Toni Bler je u programu kojim je pobedio gotovo dve decenije dugu vladavinu konzervativaca naglasio kao prvi cilj bas obrazovanje i neophodnost njegovog osavremenjivanja. I to u jednoj Velikoj Britaniji, gde obrazovanje ima impresivnu tradiciju i ugled.

I jos podvlaci Bogoljub, kako pre svih ovih uzleta mora (mora!) da se promeni stara samoupravna filozofija koja se uvukla u glave nasih ljudi. Da, to nece biti lako, kaze, ali to je preduslov za dalji razvoj.

- Dacu vam jedan primer. Mi smo u kompaniji nasem menadzmentu dali na raspolaganje trista mobilnih telefona i odobrili im mesecne troskove od trista dinara. Gotovo su svi oni debelo premasili ovu sumu, a imam i rekordera od osam hiljada dinara! Zato sam naredio da telefone zadrze samo oni koji ce da ih otplate i da sami placaju svoje razgovore. Pa neka onda telefonira za osam hiljada mesecno.

Mobtel

Kako se kod nas radi? Traljavo se kod nas radi, kaze, i sad sledi prica o prodaji Telekoma Italijanima i Grcima.

- Taj nas je ugovor iznenadio i napravljen je bez ikakvih konsultacija sa nama, a mi smo partneri PTT-a u Mobtelu. Dobili smo garancije da necemo biti osteceni. Mi nismo za monopol a jos manje zelimo da budemo kocnica za strana ulaganja u Srbiju, posebno sada kada se usvaja zakon o privatizaciji. Pa mi smo se upravo za to godinama zalagali.

Televizija

Ima misljenja da je BK televizija pocela da skrece ulevo. Govori se da je gazda Bogoljub pritegao urednike i da sada neki napustaju njegovo informativno carstvo.

- Nasa je televizija televizija otvorenih ociju i to otvorenih podjednako za sve. Takva ce i ostati. Ko se s tim ne slaze, taj sa televizije moze da ide. Mi cemo zadrzati nas ugled objektivne, otvorene i moderne televizije. A da nam to ide od ruke, dokaz je visoka gledanost naseg programa. Nema veceg komplimenta za jednu televiziju od cinjenice da nas imitiraju sve domace televizijske kuce. Nije neskromno ako kazem da je BK televizija podigla standard domacih programa. Mi cemo to umeti da zadrzimo - kaze Bogoljub.

Politika

Bilo je nemalo iznenadjenje kad je Bogoljub Karic obelodanio svoju kandidaturu za predsednika Srbije. Tada se jos nije znalo da Milosevic ipak nece i treci put da ide na izbore. I to je shvaceno kao Bogoljubov politicki obracun sa prvim dedinjskim komsijom. Izgleda da se Milosevic malo strecnuo (a bre komsija, zar tako?). Kako stvari stoje danas?

- Nisam usao u politiku da bih ostvario nekakve licne interese. Hteo sam samo da budem most izmedju vlasti i opozicije. Proteklih meseci vodio sam mnoge razgovore i zahvalan sam liderima velikog broja stranaka sto su me u ovoj, za mene novoj oblasti, podrzali. Ali, na nasoj politickoj sceni dolazi do novih pregrupisavanja i podela a ja ne zelim da budem jos jedan dodatni elemenat tih podela.

O zenama

Sta su zene? Zene su nase veliko i neiskorisceno bogatstvo, kaze. One nose ogroman potencijal koji tek treba da se iskoristi.

- Sledeci vek ce, sigurno, biti u znaku zena, o cemu govori i pise Mira Markovic. I to je, po mom misljenju, dobro. U mojoj kompaniji na vecini najistaknutijih mesta su zene. Mislim da one treba da udju na velika vrata i u biznis i u politiku.

O izborima

Kakvi su izgledi levice u predizbornoj i izbornoj trci?

Znacajni i realni. Nasa levica je ozbiljno krenula u reforme i ne samo Zakonom o privatizaciji potvrdila jaku reformsku i socijaldemokratsku orijentaciju modernog tipa, odnosno krenula na resavanje akutnih problema privrednog i socijalnog zivota. Zato imaju sasvim realne sanse na pobedu. Nisu slucajne pobede politickih snaga leve orijentacije u poslednje vreme u Francuskoj, Poljskoj, Engleskoj, Italiji, pre nekoliko dana i u Albaniji. To je posledica promenjene programske orijentacije levih politickih partija, koje su uspele da se prilagode novim uslovima i ponude biracima i gradjanima najbolji nacin resavanja problema u svojim sredinama.

Uzmite takodje primer Kine, po mnogima najkomunistickije zemlje sveta iz druge polovine 20. veka. Kina je primer koji ce uci u sve udzbenike ekonomije i politikologije sveta. Njihov koncept "jedna zemlja - dva sistema" i koncept brzog privrednog rasta dovesce je za deceniju ili dve na prvo mesto svetskih privrednih giganata. Kapitalistima ne smeta ovakva komunisticka Kina jer politicki i pravno garantuje sigurnost za ulaganje kapitala. Do sada je u tu zemlju ulozeno vise od 200 milijardi US dolara inostranog kapitala. I mi moramo da naucimo da koristimo tudja iskustva.

O opoziciji

Veci deo opozicije je u poslednjih pola godine, misli Bogoljub Karic, ispoljio vise slabosti nego prednosti i sposobnosti da preuzme i vrsi vlast. Bili su sposobni da prave koalicije i saveze samo u jednom kratkorocnom i jednokratnom projektu na novembarskim izborima. Posle toga, preovladale su uskostranacke i liderske ambicije, zacinjene sujetom, oko raspodele fotelja. Realno gledano, vreme do izbora je kratko da bi se tu nesto promenilo.

PETAR IGNjA



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.