2430, 25 JUL 1997

Medijski rat u RS

PRVA ZRTVA

U Republici Srpskoj vodi se bespostedan medijski rat. Neki kazu izmedju Pala i Banjaluke, a drugima je jasno da su u taj rat umesani medjunarodna zajednica i neki faktori iz SR Jugoslavije

Kada pocne rat prva zrtva je istina, pisao je poznati engleski novinar Filip Najtli u svojoj knjizi "Prva zrtva". U Bosni je ponovo poceo rat, ovaj put medijski. Ljudskih zrtava, na srecu, jos uvek nema, sto ne znaci da ih nece i biti. Ali nema ni istine. Medijski rat u Republici Srpskoj poceo je istog dana kada je prof. dr Biljana Plavsic, predsednik RS donela odluku da raspusti Narodnu Skupstinu. Od tada je napadaju politicari i mediji odani Radovanu Karadzicu, Momcilu Krajisniku i ko zna jos kome. Predsednica je optuzena za "kolaboraciju" sa Amerikancima.

Javljeno je da je Biljana Plavsic trazila azil u Velikoj Britaniji, da se nalazi na tajnoj listi osumnjicenih za ratne zlocine koju je izdao Medjunarodni sud u Hagu,i da "menja" svoju glavu za tudje (ocigledno se misli na glave Radovana Karadzica i generala Ratka Mladica). Najsokantnija vest koju su prenele sve medijske kuce u SRJ i RS, jeste izjava gospodje Plavsic nemackom nedeljniku "Spigl" da ce upotrebiti vojsku i policiju da uhapsi Radovana Karadzica. Medjutim, predsednica RS nikada nije dala takvu izjavu. Pitanje nemackog novinara je doslovno glasilo ovako: "Karadziceva strana bi mozda zelela oruzani sukob da bi dospela na vlast, kakvim sredstvima vi raspolazete?" Ona je tada odgovorila: "Ustav mi daje pravo da angazujem vojsku i policiju i to kao poslednje sredstvo."

Na pitanje zasto Radovana Karadzica ne izruci Haskom tribunalu za ratne zlocine, predsednica Plavsic je odgovorila da je to nemoguce jer joj to Ustav ne dopusta i sto on i nije kriv u smislu navoda optuznice jer je samo slusao svoje instruktore u Beogradu.

Na osnovu ovih njenih izjava iskonstruisana je sasvim nova koja je odgovarala rukovodstvu sa Pala i ko zna jos kome i koja se pojavila cetiri dana pre samog "Spigla".

Reagovanja Banjaluke

Na pitanje NIN-a, Zivko Radisic, predsednik Socijalisticke partije RS o ovoj izjavi predsednika Biljane Plavsic, onako kako je interpretirana u nasim vestima, odgovara da mu je neverovatna i da nije poznata takva izjava predsednika RS.

"Ne mogu da vjerujem da je tako nesto izjavljeno. Poznate su nadleznosti predsjednika Republike kao vrhovnog komandanta oruzanih snaga, ciji su sastavni dio vojska i policija. Smatram da ne dolazi u obzir njihova upotreba za tako sto", kaze Radisic.

Gospodju Plavsic napadali su i zbog pitanja ustavnosti njene odluke da raspusti Narodnu Skupstinu RS. Podrske medjunarodne zajednice i politicara sa Zapada nisu pomogle predsednici Plavsic. Naprotiv. I sve dok u utorak 22. jula Vrhovni sud nije odbacio tuzbu vlade RS kao bespredmetnu, medijski napadi nisu prestajali. Medjutim, time kriza u RS nije resena, jer se ceka i odluka Ustavnog suda RS koji, prema medijima sa Pala, nece doneti odluku sve do 8. avgusta 1997. godine.

Medijski izolovana predsednica Plavsic imala je samo jednu mogucnost - da svoju istinu sama kaze narodu. Organizovala je mitinge u Banjaluci, Prijedoru, Bijeljini, Derventi ... uz pomoc vecine opozicionih stranaka. Potom su joj dozvoljeni i nastupi na drzavnoj televiziji ciji se program emituje sa Pala. U oba televizijska nastupa gospodja Plavsic je izjavila da ce istrajati u borbi protiv kriminalaca koji upravljaju cak i Ministarstvom unutrasnjih poslova RS, i da nece dati ostavku sve dok je narod ne zatrazi, sto znaci do septembra 1998. godine.

Produbljivanje krize

A kako vreme odmice sukob rukovodstva sa Pala i predsednice Plavsic sve je slozeniji, a medijski pritisci sve vulgarniji. Tako je 18. jula Banjaluka osvanula oblepljena slikama Radovana Karadzica na kojima je pisalo "On znaci mir".

"Stanje u RS je krajnje tesko i zabrinjavajuce. Nazalost, ne vidimo tako brzo rasplet. Ocito je da se vlast nije snasla, ili to ne zeli, pred velikim problemima koje je rat ostavio i obavezama koje Dejton trazi. Uz to, brojne su subjektivne slabosti, a narocito zloupotrebe vlasti, kriminalizacija na svim nivoima, manipulacije narodom, medijima. U drzavnim organima na vrhu Republike, duboka je kriza. Bukvalno, Republika je ugrozena", kaze Zivko Radisic. I dodaje:"Sukob u rukovodstvu drzave pojednostavljuje se kao sukob Pala i Banjaluke, odnosno predsjednika Republike sa sjedistem u Banjaluci i vlade i rukovodstva Narodne Skupstine sa sjedistem na Palama. U pozadini svega je duboka kriza u SDS-u. Radi se o sukobu dvije koncepcije: - jedna u stilu 'uspijeli smo - nastavljamo' koja je dovela narod na ivicu ekonomsko-socijalne bijede i borbe da se nekako prezivi, i druge koja je za korjenite promjene, za prevremene parlamentarne izbore." Socijalisti ne spore da je krajnje vreme za promene jer, uz pritiske spolja, RS je ugrozenija iznutra. Promene treba obezbediti na ustavan nacin, mirno i legalno, koristeci sve demokratske snage u zemlji.

"Moramo sacuvati Republiku Srpsku, narod i mir, izbeci dvovlasce i haos. Vise nego ikad potrebna nam je razboritost, sloga i jedinstvo. Potreban nam je Dejton, jer na njegovim osnovama mozemo sacuvati Republiku koja mora sto prije u Evropu i svijet. Tamo gdje joj je mjesto", zakljucuje Radisic.

Bez postovanja Dejtonskog sporazuma, odnosno bez ispunjavanja obaveza prema Haskom tribunalu RS ne moze ocekivati nikakvu finansijku pomoc. Pred sam odlazak delegacije vlade RS na donatorsku konferenciju u Briselu, na koju predsednica Plavsic nije otisla, obznanjeno je u medijima da politicari vodecih svetskih sila nece tolerisati dalje krsenje Dejtonskog sporazuma.

I donatorska konferencija bila je jos jedan, zgodan povod, da se napadne predsednica Plavsic. "Glas srpski" preneo je saopstenje vlade RS u kome se izmedju ostalog kaze da je gospodja Plavsic na mitinzima pokusavala da nadje nacina da se ukloni Karadzic i da su ti mitinzi u narodu izazvali reakciju kakvu je svet ocekivao i zbog koje se nije usudio da uhapsi Karadzica. Ovom saopstenju vlade RS prethodila je akcija multinacionalnih snaga u Bosni koje su sa jedanaest oklopnih transportera, takoreci pred Karadzicevom kucom na Palama, demonstrirali borbenu gotovost, u stvari silu.

Odjeci matice

Da li je prilikom hapsenja Biljane Plavsic na beogradskom aerodromu Slobodan Milosevic pokusao da je spase ili da izvrsi pritisak na nju, demonstrirajuci mogucu silu. Nije postalo nimalo jasnije ni izmenom pisama izmedju dva predsednika kada su jedan drugog pozivali "u goste".

Uglavnom, i u SR Jugoslaviji i u RS dosta je mlako propracena vest da ce Slobodan Milosevic nakon inauguracije za predsednika SRJ posetiti Banjaluku. Na radiju je javljeno i u cetvrtak, ali u Banjaluci o tome nisu imali pojma. Gospodja Milka Tosic, portparol predsednika RS saznala je iz novina za dolazak Slobodana Milosevica.

U Beogradu se odlazak Milosevica u Banjaluku objasnjava kao cin dobre volje koji treba da "omeksa" Biljanu Plavsic. Medjutim, malo ko u RS veruje u dobronamernost predsednika SRJ, pre bi se moglo reci da su ubedjeni u Milosevicevu ambiciju da vlada svim Srbima, odnosno da RS pripoji SR Jugoslaviji, ili uplaseni za neku novu podelu koja bi Banjaluku potpuno odvojila od istocnog dela zemlje.

Milosevic, medjutim, nece doci najverovatnije ni preko vikenda, iako je ocigledno da mu se zuri, dok se ne vrate pregovaraci sa donatorske konferencije u Briselu. Dok stvari ne budu jasnije i dok mu se, eventualno ne otvore nove manevarske mogucnosti. U ovom trenutku njemu najvise odgovara uloga pomiritelja.

Medo je kriv za sve

Glavni krivac za ustavnu krizu u Republici Srpskoj, po misljenju svih clanova kabineta prof. dr Biljane Plavsic, predsednika Republike Srpske je plisani medvedic koji obitava na stilskom dvosedu u predsednickom kabinetu (videti fotografiju u proslom NIN-u, broj 2429). Naime, otkako se medo uselio u Banske dvore pocele su nevolje za Biljanu Plavsic i clanove njenog kabineta koji vec danima nemaju vremena ni da se naspavaju. Pri samom pomenu trenutne politicke situacije u RS clanovi kabineta mrko gledaju u medu, kome u najboljem slucaju, preti hemijsko ciscenje. U jednom trenutku kabinet je zahvatila panika jer je plisani medvedic nestao. Ispostavilo se da ga je sekretarica sklonila kako bi predsednica mogla da se odmori na dvosedu.

Lidija Kujundzic



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.