2430, 25 JUL 1997

JUL U JULU

Tractatus logico - philosophicus povodom izjava i tekstova dr Mire Markovic

O filosofiji je rec, gospodo. Evo Talesa iz Mileta, evo Empedokla! Tu je i dr Mira Markovic, skladno ih dopunjujuci...

Tales je rekao: Sve je voda. Dr Mira Markovic se nadovezuje (Bazar, 84.8): "Voda je najplemenitija od cetiri elementa od kojih se sastoji stvarnost. Vazduh je nesolidan, on coveka uvek moze da napusti, da se vine u vasionu. Sunce je surovo, sve moze da unisti, a samo je neunistivo. Zemlja je izdrzljiva, ali i nesnalazljiva. Voda je najsolidnija sa covekom. Ona nije nedodirljiva kao vazduh, ni surova kao Sunce, ni nesnalazljiva kao zemlja. Ona je najtransparentniji nacin na koji priroda postoji, ona je prostor u kome je zivot poceo i koji zivot cuva nikad ga ne dovodeci u pitanje, ona je uteha koju covek nalazi u jesenjoj kisi, u tisini nad prostranstvom okeana, u sopstvenim suzama..."

A gde je tu vatra?

Ukljucio bih se u diskusiju. Na osnovu posmatranja, pa i razmisljanja, mogu sa sigurnoscu da tvrdim: vazduh ide u visinu, vatra u sirinu, zemlja se proteze oko sebe same, Sunce se rasipa na sve strane, samo voda ide u dubinu. Zato onaj koji misli duboko, to jest naucno, mora da voli vodu.

Ovo je moj skromni prilog velikom jubileju, trogodisnjici osnivanja JUL-a.

I ja volim vodu!

x x x

Vidim vodu u sopstvenim suzama, znaci postojim.

Dr Mira Markovic, jasno je iz napred recenog, potpuno se slaze sa Talesom iz Mileta (6. vek pre nove ere), a sa Empedoklom (5. vek pne) i sa Heraklitom samo delimicno. Empedokle je pod sumnjom, jer je, uz vodu, u igru zivota uveo jos tri elementa: vatru, vazduh i zemlju, cime je znacaj vode relativizovao. Po Heraklitu, pak, vatra je prasupstanca.

(A onaj Anaksimen forsira vazduh!)

Zavera protiv vode?

Prasta im, medjutim, dr Mira Markovic, jer imaju, ta dvojica, i dobrih strana. Ljubav spaja, a Mrznja razdvaja, govorio je Empedokle. A poznato je da se dr Mira Markovic u svom poetskom delu (vidi Bazar), zalaze za Ljubav medju ljudima, dok za Mrznju nece ni da cuje. I Heraklit je oslobodjen odgovornosti - otac dijalektike!

Dr Mira Markovic je dijalekticki materijalista.

x x x

Sta je, pak, uradila opozicija koja je na vlasti u Beogradu? Ostrascena desnica popila nam je supstancu zivota, popila je stvarnost. Vode nema bas danas, kad oni vladaju, a bilo je - kaze dr Mira Markovic - i za vreme nemacke okupacije, i za vreme posleratne obnove, i dramaticne 1948, i za velikih susa i za zemljotresa, i kad su Srbi i Crnogorci sredinom osamdesetih, ocajni, dolazili u Beograd, i za vreme Osme sednice (dopuna moja. M.G.), i kad je pao socijalizam, i kad se raspala prethodna Jugoslavija, i kad su stigle izbeglice, i kad su nam nametnute sankcije, i kad su 1991. demonstrirali desnicari, i kad su zimus demonstrirali cetnici.

Zakljucak je jasan: voda je nestala tek kad su desnicari i cetnici dosli na vlast. "Ona bi u svim nevoljama poslednja kapitulirala. Ono sto je najduze odolevalo svakoj prirodnoj i drustvenoj nevolji, sto je bilo poslednje na lestvici gubitaka i sto nikad nije izgubljeno, sada je izgubljeno prvo".

Profesorka Markovic zatim pretpostavlja (Bazar, 840.9): "A, mozda, mozda je i sama voda odlucila da usahne. Izrazavajuci tako svoj protest protiv egoizma kao jedinog motiva u borbi za vlast i egoizma kao jedine manifestacije njenog vrsenja".

(Voda ih je kaznila zato sto su na desnoj strani, iako je i srce na levoj).

Vrseci ovu analizu, sefica Direkcije JUL-a dopunila je Talesa iz Mileta otkricem da voda ima antopomorfna svojstva, i da, kao covek, zna da se naljuti, da izrazi protest, pa i da pusti koju suzu...

x x x

Dr Markovic kaze da ne voli javnost, ali joj se dogodila javnost. Zapravo, obratila se javnosti (Politika ekspres, 11971.3): "Mislim da je nase drustvo veoma demokratsko, mislim da je u vecoj meri demokratsko, nego sto su to razvijena gradjanska drustva, koja do svojih demokratskih resenja jako drze".

Zaista, gde u svetu ima - jedna porodica, dve partije; jedna vladajuca, druga u koaliciji sa vladajucom. I dva lidera u istoj kuci?

U prvu je dr Mira Markovic: samo kod nas!

x x x

A sta mislite da Slobodana Milosevica, muza dr Mire Markovic, proglasimo za kralja! (Ionako je porodica Milosevic-Markovic 23. jula, posle zakletve, usla u Stari dvor). Milosevic je osmi sef Jugoslavije, racuna Radio televizija Srbije (Sonja Djuric) i nabraja njegove prethodnike, kraljeve i predsednike; i nema razlike! Sta bi nam, dakle, falilo, a sta bi pogotovo njemu falilo!?

RTS (Sonja Djuric) nece, veli, da prejudicira istoriju, no po sebi se razume da je Slobodan Milosevic vec sada izuzetna istorijska licnost...

Ukoliko bi, napominjen, moj predlog bio usvojen na referendumu, dobili bismo, naravno, i kraljicu!

x x x

Dr Mira Markovic priznaje, na kraju, da je, mozda, subjektivna kad je voda u pitanju, zato sto je voda saputnik srebrne i cudljive planete u cijem je znaku predsednica Direkcije rodjena. "Mesec i voda, neprikosnoveni vladaoci Jula, iz svojih tajanstvenih snova, iz svog zacaranog sveta, bude se retko i kratko, ali dovoljno cisto i dovoljno dugo da se izrazi najlepsa solidarnost, najdublji protest, najveca patnja, najneznija ljubav - da se promeni svet" (Bazar, 840.9).

Filozofi su dosad razlicito tumacili svet; radi se o tome da se on menja - preporucuju Karl Marks i Mira Markovic.

Ideali su, besumnje, najvece bogatstvo JUL-a.

U JUL-u nema love, samo poezija!



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.