2439, 25 SEP 1997

RAZGOVORI U BELOM DVORU

U REZIJI STANISICA

Dugoocekivani susret predsednika SRJ Slobodana Milosevica i predsednice Republike Srpske Biljane Plavsic konacno se dogodio u sredu 24. septembra, a (ne)ocekivani kompromis koji su tom prilikom, posredstvom Milosevica postigli Momcilo Krajisnik i Plavsiceva, jos jednom je potvrdio da za sefa DB Jovicu Stanisica ne postoje nemoguci zadaci, kao i cinjenicu da je Milosevic gospodar situacije na ovdasnjim prostorima.

Nema sumnje da je organizator susreta Jovica Stanisic koji se u petak 19. septembra "iznenada" obreo u Banjaluci kako bi Plavsicevoj preneo najnovije Miloseviceve ponude, daleko povoljnije od onih koje joj je doneo za njegove julske banjalucke vizite, koje po Plavsicevoj nisu bile vredne truda da prelazi Drinu, jer kako to banjalucka celicna ledi uobicava da kaze: "Nisam ja Krajisnik koji na svaki mig Beograda trci Milosevicu pred kolena."

Cime je to ovoga puta Stanisic, zapravo Milosevic uspeo da "kupi" Plavsicku? Tek, pored primamljivih Milosevicevih ponuda Plavsicevu je duboko dojmio respekt koji je Stanisic ispoljio prema Marku Pavicu (koga je predsednica RS postavila za ministra unutrasnjih poslova) sa kojim se Stanisic takodje sastao, tvrde visoki izvori bliski predsednici. Bitan momenat politickog priblizavanja Plavsiceve i jugoslovenskog predsednika je i pobeda Socijalisticke partije RS na lokalnim izborima u Banjaluci, ciji je celnik Zivko Radisic od izbijanja politicke krize Pale - Banjaluka istrajno podrzavao Plavsicevu, uprkos drasticno negativnom stavu koji su na njen racun upucivali celnici srbijanskih socijalista.

Ipak, uprkos primamljivog Milosevicevog kompromisa sa Krajisnikom, Stanisic tog istorijskog petka nije uspeo da utanaci precizan datum sastanka. "Konacan" dogovor postignut je tek u utorak pre podne. Ali da su visoki srbijanski posrednici do poslednjeg trenutka strepeli od mogucnosti da se Plavsiceva iznenada "razboli", govori i to sto su policajci na granicnom punktu u Sremskoj Raci u utorak uvece samo usmeno obavesteni o dolasku visokih funkcionera RS, ali da zvanicna depesa, koju u takvim slucajevima obavezno dobijaju, nije dostavljena ni do 8 casova u sredu.

Susret se, ipak, dogodio. Predsednica Plavsic prva je stigla u Beli dvor, a Krajisnik gotovo pola sata posle nje. Jedino se Milosevic od srca smeskao. Jer, bio je to prvi susret dvoje celnika RS nakon gotovo mesec dana potpunog prekida veza izmedju najvisih institucija vlasti u Republici Srpskoj. Po svoj prilici - sudeci i po duzini razgovora, bio je to tezak dijalog. Ali obecanja koja je nekoliko dana pre ovog susreta po sefu DB predsednik SRJ uputio Plavsicevoj, barem u aktuelnom dijalogu ovo troje, ispunjena su. Vlasti na Palama trebalo bi da priznaju Milorada Pavica kao ministra MUP RS i da se tako prevazidje podeljenost policije, kao i da se obustave dalje smene u centrima javne bezbednosti u RS po Plavisickinim naredjenjima. Na dosadasnje aktivnosti Vlade usmerene protiv predsednice stavljen je moratorijum. Istovremeno, Plavsiceva bi trebalo da obnovi komunikaciju sa institucijama vlasti na Palama, direktnim kontaktima ili na Palama ili u Banjaluci. Vlada se obavezuje da postuje instituciju predsednika i njegove odluke. Takodje, ostvarivanje zajednicke platforme za razgovore sa medjunarodnim politicarima i medjusobno detaljno informisanje o dogovorenom. Istovremeno, Plavsiceva bi trebalo da ulozi napor kako bi pripadnici SFOR svoje aktivnosti vratili u okvire pre izbijanja politicke krize i da ubuduce izbegava da ih angazuje u svojim eventualnim novima "vanrednim" aktivnostima. I, kao sto je vec poznato, da raspise i predsednicke izbore. Usput, dvojica sagovornika uspeli su da ubede Plavsicevu da martovski Sporazum o specijalnim vezama izmedju RS i SRJ i nije tako los.

Odgovor na pitanje o sudbini Skole unutrasnjih poslova koja bi odlukom Vlade trebalo da bude preseljena u Doboj, dobili smo od sefa kabineta predsednice Plavsic, koji nije prisustvovao beogradskim razgovorima.

- Za nas tu nema dileme. Skola ostaje u Banjaluci, tvrdi gospodin Milos Prica.

Istovremeno, o istom problemu u CJB Doboj tvrde da je skola vec preseljena i da nastava pocinje 1. oktobra.

U jeku razgovora Milosevic - Plavsic - Krajisnik oko 15 casova sekretar u Kabinetu Predsednika Jugoslavije Milorad Mircetic na pitanje saradnika NIN-a kada su razgovori poceli i ko u njima ucestvuje, odgovorio je da uopste nije obavesten da se predsednik sastao sa bilo kim niti da razgovara sa funkcionerima Republike Srpske.

Jaska Jakovljevic



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.