2439, 25 SEP 1997

VUK DRASKOVIC, TRI DANA POSLE

PROTIV OPASNOG RADIKALIZMA

Izborni rezultat daje mogucnost za demokratski preobrazaj i ekonomski oporavak Srbije.

Prvo, Socijalisticka partija i Jugoslovenska levica ne samo da su izgubili parlamentarnu vecinu, nego su daleko od nje.

Drugo, u pravom trenutku dobijena je rendgenska slika koja upozorava na uspeh boljsevickog radikalizma, koji narasta, poput tumora, na tkivu vec oronulog boljsevizma koji je vladao pedeset godina.

Trece, Srpski pokret obnove kao jedina demokratska i za ovu zemlju i njenu buducnost spasonosna opcija, na ovim je izborima ostvario sjajan rezultat, bez obzira na to sto smo ocekivali vise i zasluzili vise. Dobili smo vise glasova nego Depos devedeset druge i devedeset trece, a ja sam na predsednickim izborima dobio glasova koliko i koalicija Zajendo na proslogodisnjim saveznim izborima, kada su, pored nase stranke, u toj koaliciji bili i DS, DSS, GSS, DC i slobodni sindikati. Samo zahvaljujuci ovom izbornom rezultatu SPO-a, SPS i Jul nisu ostvarili parlamentarnu vecinu, a sto se radikala tice, njihov je uspeh prividan. Iz dva razloga: dobili su oko trista hiljada glasova razocaranih socijalista i oko dvesta hiljada glasova od DS-a i DSS-a, koji su, s namerom da nanesu stetu SPO-u, krisom izasli na izbore i glasali za radikale i Seselja.

Sta je jos dobro? Dobro je sto u redovima socijalista dolazi do rascepa na reformisticke snage koje zele da se SPS vrati izvoristima srpske socijaldemokratije Tucovica, Topalovica, Markovica i dobro je sto je lider radikala, opijen rezultatima koje nije ocekivao, pohitao sa izjavama da moramo ponovo u rat (kako bismo dosegli njegove granice Karlobag, Ogulin, Karlovac, Virovitica). Iz celoga sveta, a najzesce iz Moskve i Vasingtona, Srbiji vec stizu upozorenja da bi pobeda ove opasne opcije znacila nove sankcije prema Srbiji, kao i sve ostalo sto tome sledi.

Dobro je, dakle, sto Srbija u pravom trenutku dobija priliku da shvati kako bi Seselj ovu zemlju pretvorio u Knin i Vukovar. Najbolje sto se desilo jeste ovaj uspeh Srpskog pokreta obnove, ostvaren protiv svih. Svi su radili protiv nas. Ali, lomeci SPO, polomili su sebe i nestali sa politicke scene. Sada demokratska Srbija ima samo jednu stranku - Srpski pokret obnove i samo jednog lidera, a to sam ja. Konkurs za najsnazniju licnost i stranku demokratske Srbije - zavrsen je.

Moja je velika greska sto sam uopste dozvolio da se ovaj konkurs i raspisuje. Sada je jasno kako nikada nismo smeli da idemo u koalicije, jer smo sami sebe smanjivali a male uzdizali. Na sledecim izborima mi cemo pobediti, a obaveza malih stranaka demokratske opozicije bice da bezuslovno uklone svoje lidere i da na sledecim izborima stanu iza SPO-a i mene.

Sto se Seselja tice, socijalisti ce naci nacina da mu uzmu ono sto je od njih oteo. Ponovila se devedeset i druga. Tada je Seselj ostvario isti ovakav rezultat, tako sto je ratnu politiku SPS-a zastupao uverljivije od njih samih i sto u kampanji nije isao na bilo kakvu konfrontaciju sa njima. Ovoga puta, ubedljivije od SPS-a, prodavao je maglu o socijalnoj sreci, zbrinjavanju gladnih i polugladnih, nudio jednake plate i penzije i sirom Srbije, mesecima, u milionskom tirazu, delio svoj opstinski list Zemunske novine, a sve o trosku jednog velikog preduzeca na cijem je celu jedan od potpredsednika Socijalisticke partije.

Sada je najvaznije kod kuce prespavati drugi krug predsednickih izbora i tako izdejstvovati da se za dva meseca raspisu novi predsednicki izbori, na kojima ce ova zemlja dobiti demokratskog predsednika. Narod je vec u soku i strahu. Znam stotine devojaka i mladica koji pripremaju iseljenje, u strahu od pobede radikalnog boljsevizma ili nacionalsocijalizma (kako hocete), jer razlike nema.

I konacno, u parlamentu je stvorena gotovo idealna situacija za opredeljivanje izmedju tri mogucnosti:

- da socijalisti udju u savez sa Seseljem i ovu drzavu gurnu u nove sankcije i bedu, pa cak i da izazovu komadanje Srbije i odvajanje Crne Gore;

- da nijedna od tri vodece stranke ne moze da formira koalicionu vladu, sto automatski vodi u nove izbore;

- da se, na programu Srpskog pokreta obnove, krene u demokratski i ekonomski preobrazaj zemlje (korenite promene politickog i ekonomskog sistema, saradnja sa svetom, postovanje Dejtonskog sporazuma, stvaranje jedinstvenog demokratskog i patriotskog fronta protiv opasnog antidrzavnog i antinacionalnog radikalizma).

Doduse, borba protiv tog radikalizma u nadleznosti je socijalista, jer je to njihovo cedo.

Mislim, nazalost, da je najverovatnija prva varijanta. Milosevic veruje kako je Seselj veliki dzoker u njegovim rukama i da ce svet, u strahu da Milosevic ne izgubi vlast u korist Seselja, odustati od primene Dejtonskog sproazuma i demokratizacije Srbije. Svet nece odustati. Onda ce Milosevic, ne bi li izbegao nove sankcije i druge mere odmazde medjunarodne zajednice, raskinuti savez sa radikalima i, verovatno, raspisati nove izbore. I Srbija ce izgubiti nekoliko meseci, propadace jos nekoliko meseci, a nama je za oporavak zemlje svaki dan dragocen, kao godina. Naravno, ukoliko propadne drugi krug izbora, a na ponovljenim izborima u roku od dva meseca pobedim ja, otvorila bi se sirom vrata za spasonosno i patriotsko delanje u interesu ove nacije. Ima izlaza - ako Srbija bude imala mudrosti.

PETAR IGNjA



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.