2442, 16 OKT 1997

Uvodnik

NA PINK KANABETU

Uoci poslednjih izbora u Srbiji, Vuk Draskovic dao je intervju za NIN. Na pitanje; ne plasi li se da ce biti samleven u zrvnju izmedju radikala i socijalista, odgovorio je; mi se megdana ne bojimo.

Danas, kada je SPO samleven ne samo u zrvnju socijalradikalskog mlina vec i raskidan unutarstranackim razdorima, ostaje svim politizovanim gradjanima Srbije, pa i tzv. prirodnim i politickim bojkotasima da strepe; hoce li SPO preziveti?

Za politicko nebo Srbije nije vise toliko vazno da li je predizborna kampanja SPO placena iz finansijskih izvora SPS, pa ni to da li ce SPO kao duznik, finansijski i(li) politicki uci u koaliciju sa SPS. Ili sa SRS. Vazno je da na politickoj pozornici Srbije O(P)STANE Srpski pokret obnove. Jer, Srbija je, kroz ovih sedam godina visepartizma jedva stekla, kakve takve, profilisane politicke stranke da bi ih tako olako i brzo gubila. I pocinjala ponovo ispocetka... Navijati i prizeljkivati da SPO propadne sto pre i sto dublje glupo je i kratkovido. To je kao kada bi zvezdasi prizeljkivali da Partizan propadne na prvom koraku u Evropi.mada mi to znamo da radimo, onako, temeljno. Srpski. Mada, opet, potpuno je srpski raditi na sopstvenoj propasti.

Elem, moze li se pomoci Srpskom pokretu obnove ako je on svojski resio da propadne? To, opet, povlaci za sobom drugo pitanje; ko je i sta je SPO? Vuk, Dana, Bozic i jos desetak beogradskih stranackih aparatcika? Ili je Srpski pokret obnove, zaista, izrastao u nesto mnogo vise od toga: u snazan srpski antikomunisticki, monarhisticki politicki pokret?

Iskljucujuci iz rukovodstva SPO svoje najbolje kadrove sa terena i po, zaista, boljsevickom receptu, Vuk Draskovic, nesumnjivi tvorac SPO mozda je, vec postao i sahranitelj SPO. Mozda SPO vise i ne postoji i samo leluja kao politicka utvara, a sa njom i Vuk Draskovic koji toga kao da je svestan, bar krajickom svesti.

I sta radi, kako se ponasa do juce harizmatski lider SPO? On u panici od politickog suicida koji je izvrsio nad sobom i nad SPO tuzi sve novine redom. Objavljuje nam dzihad. Opet se uhvatio za onu njegovu cuvenu sablju kojom je vitlao i pre sedam godina... I jos izjavljuje da ce on, ubuduce, samo tako sa novinama. Po serijatskom pravu. A napises nesto protiv njega, tras cetiri miliona dinara...

Osecajuci sta je uradio sa sobom i Srpskim pokretom obnove, Vuk Draskovic , poput Raskoljnikova, juri glavom bez obzira sa mesta zlocina mada zna da od sebe pobeci ne moze. Jureci tako Beogradom i dajuci, ipak, novinarima izjave kratkih staklenih nogu, sticice i do Gravitacije na BK televiziji. I tamo ce mu se potpuno zavrteti u glavi. Pricace svasta. Da nije igrao kozaracko kolo ispred Pravnog fakulteta one junske noci 68. kada se drug Tito obratio studentima na televiziji i obecao im vece stipendije, bolje menze i smestaj. Poricace Vuk Draskovic u Gravitaciji i da je bio u kabinetu Spiljka, i, o nebesa, da je Vucelica upoznao tek pre tri godine u Skupstini Srbije. ( A Vucela se, nedavno, proredjujuci svoju kucnu biblioteku od suvisnih knjiga vajkao jednom prijatelju; kako da baci Vukove knjige pred kontejner kada mu ih je najtirazniji pisac na Balkanu poklonio sa posvetom.)

Na Gravitaciji cemo od Vuka Draskovica, u jednoj recenici, cuti i sta su nezavisne novine. To su, po njemu, one novine koje ne zavise od vlasti (!?). Sa Gravitacije otisao je na TV Pink. Na kanabe Verice Bradic. I bilo je mucno gledati sta mu je ova mala nevaljalica dugih nogu radila petnaestak minuta. Odigrala je po lideru SPO kazacok, carlston, tvist i rokend rol... a on je samo ponavljao da je DRZAVNIK I NAJTIRAZNIJI PISAC NA BALKANU. Bilo je surovo sta je Bradicka uradila od naseg drzavnika. Onda ga je zagrila zbunjenog i izvela iz studija da bi primila novu goscu, Zdenku Acin. A odmah, posle Zdenke, na kanabe, na kome je do pre petnaestak minuta sedeo nas Drzavnik i Pisac, sela je Merlinka, travestit iz parka kod autobuske stanice. I, odmah, shvatite da je Zdenka Acin te veceri bila izmedju Vuka i Merlinke samo da asocijacija ne bi bila isuvise direktna, a paklena ideja Pinka isuvise providna...Neko, bas, nije imao srca.

E, sad; moze li taj i takav Vuk Draskovic, nokautiran sopstvenim aperkatom, moze li da se vrati sebi, da se spremi za drugu rundu, da skupi snagu i regenerise i sebe i SPO. Da li ce imati snage i hrabrosti da pozove disidente koje je, prosle nedelje, iskljucio iz rukovodstva stranke i da im kaze, kako to on vec zna; prastajte i prastam. I, ne glodjimo se vise izmedju sebe, a od koalicije sa socijalistima nema nista. (Ne mora da obecava grljenje sa Djindjicem jer tog zagrljaja, izgleda, vise nikad nece biti.) Samo tih par reci treba da kaze i da, opet, bude onaj stari harizmatski Vuk, iskusniji i jaci za jedno djavolsko iskustvo. I tolerantniji. Samo to treba pa da SPO opstane. U suprotnom sve ce otici u paramparcad. U prah i pepeo. I Draskovic i SPO...

A ako Vuk Draskovic to ne uradi, ako udje u koaliciju sa socijalistima, onda znaci da je, zaista, potpisao Ugovor sa Djavolom. I tu spasa nema. Sve da se zemlja okrene naopacke.

Dragan Jovanovic



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.