2443, 23 OKT 1997

Junaci naseg doba

MAGLA I LIK

Sef mocnog pokreta srbijanskih Crnogoraca Milija Zecevic izgubio bitku protiv Mila Djukanovica

Koliko kosta Crnogorac? Zavisi od ukusa. Ako je Crnogorac profesionalac, cena je - visoka. Profesionalac se nece dati jeftino, drzi do sebe. Ako je, emotivac - a i takvih ima medju Crnogorcima - onda devalvira.

Imamo prof. dr Miliju Zecevica, izvornog i tipicnog Crnogorca, predsednika Jugoslovenskog saveta i dekana beogradskog Fakulteta za internacionalni menadzment (?), odeljenje u Vranju i odeljenje u Kikindi, rezultati su mu, kaze, opipljivi.

Milija Zecevic kaze da daje ulaznicu za svetski biznis!

Ako neko hoce da ponese skromnu titulu menadzera godine, neka spremi novac.

Dace mu Milija, titulu.

Nema dzabe.

Marke fer borba.

Milija Zecevic (1940) je predsednik srpskih Crnogoraca. Ima ih, veli Milija, milion i po. Ako zatreba, grunuce protiv separatiste Mila Djukanovica, na korist Jugoslovena Momira Bulatovica. Medjutim, nista. Nisu grunuli. Eno ga Milo, baskari se u Podgorici, predsjednik!

Milijin potpredsednik u srpsko-crnogorskoj stvari je doktor Strikovic, isti onaj sto je nosio kamen u Oksford, kao jedan od nekoliko hiljada licnosti koje su obelezile epohu. Kamen mudrosti, tvrdi Strikovic, na tom kamenu je odrastao, od tog kamena je ucio, dolje kamen, gore nebo, izmedju apsurd! I sta moze Sekspir Njegosu, Njegos je veci! Strikovic veli: Biti il ne biti!

To im je rekao Strikovic, u Oksfordu! A Zecevic je rekao: "Srpski lobiji u svetu... radice ne samo na planu biznisa, vec i na afirmaciji nase zemlje i srpskog naroda i razbijanju mnogih predrasuda o njima. U tom pogledu, mnogo ocekujemo od buduceg srpskog lobija u Americi, ali i u drugim drzavama, da afirmisu politiku mira koju vodi Slobodan Milosevic!"

Radi se, dakle, o Milosevicu. Zecevic - menadzer!

Dr Zecevic (Milija) je i pocasni predsednik Udruzenja Vasojevica, nadstranacke plemenske organizacije Crnogoraca u Srbiji. "Vasojevicima, kao Nemanjica soju, skoro uvek, kada je u istoriji dolazilo do prekretnica, pripadala je cast i obaveza da odlucuju i presudjuju o sudbini srpstva."

Zatim je dr Zecevic (Milija) i potpredsednik Crnogorskog sabora srpske sloge. U tom svojstvu kaze: "Zalazemo se da Beograd bude motorna snaga razvoja SR Jugoslavije u celini. Separatisticke teznje smetaju afirmaciji takvog Beograda i integraciji Jugoslavije u svetu. Boricemo se protiv onih koji ugrozavaju Jugoslaviju kao jedinstvenu drzavu".

Mada ga ne zanimaju ni politicke stranke, ni politicki profit, Zecevic je od srca izjavio sledece: "Iako smo nestranacki pokret, prema dosadasnjim izbornim aktivnostima primetili smo da je stranka Momira Bulatovica i on licno, i srcem i dusom, za Jugoslaviju. Uostalom, Slobodan Milosevic i Momir Bulatovic su u najteze vreme, kada je bio ogroman pritisak stranih drzava, stvorili SRJ. Oni su ujedinitelji Srbije i Crne Gore. Zato porucujemo nasoj braci u Crnoj Gori da dobro razmisle kome ce 5. oktobra dati glas".

Braca su razmislila!

U najplemenitijoj tradiciji srpskog i crnogorskog optimizma, Milija Zecevic je istom prilikom porucio svojoj braci, svim Srbima sveta: "Nastojacemo da sto pre izgradimo tunel kroz Cakor i Tresnjevik i da Andrijevica, Podgorica i Pec budu jugoslovenski investicioni centri. A separatistima koji u poslednje vreme izjavljuju javno da ce Kosovo biti republika, porucujemo da odustanu od te namere".

Separatisti ne odustaju od namere, iako Milija lepo kaze da sto pre odustanu.

Profesor menadzmenta, objektivno zanet nasim potencijalima, rezonuje ovako: "Iako Rumunija ima najvise stanovnika, mi smo najuticajniji, ne samo zbog nase tradicije i geografskog polozaja, nego i zbog toga sto posedujemo veliku volju i energiju. Mentalitet naseg coveka je, reklo bi se, mnogo energicniji za integracione procese, za promociju, za marketing i zato imamo predispoziciju da postignemo mnogo vise od drugih".

Cestit, dakle, i objektivan, dr Zecevic redovno bira menadzera godine. To kosta, ne mnogo. Ako neko ima pretenziju da bude menadzer cele godine, ima, valjda, para da to plati. Zakljucuje dr Zecevic (doktor organizacionih nauka) da ce nasa deca, koja su sada na fakultetima, docekati ukljucivanje u Evropsku uniju upravo kada budu pocela da rade. "Proglasavanje najuspesnijeg jugoslovenskog menadzera... jeste projekat ukljucivanja privrede nase zemlje u evropske integracione procese. Potprojekat tog procesa je pokret stvaranja balkanske ekonomske unije i zelja da brzo krenemo u neposredno povezivanje sa Evropom".

Doktor organizacionih nauka imao je, najzad, potrebu da objasni i sopstvenu poziciju. Ovako: "Poznato je da je na prostoru Balkana bio jednopartijski sistem, a ne trzisna ekonomija. Menadzment filozofija je bila zabranjena. Nosioci profitabilnog poslovanja i trzisne ekonomije su menadzeri i mi smo upravo zato birali najuspesnije menadzere u Jugoslaviji u saradnji sa sredstvima javnog informisanja".

Isplatilo se. Menadzment!

To, ipak, kosta.

Ni magla nije jeftina...

Sta cemo s Milom (Djukanovicem), Zecevicu?

Sta kaze Strikovic?

Gde je onaj kamen?



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.