2445, 06 NOV 1997

VELIMIR ILIC, GRADONACELNIK CACKA

GENERAL I KAPLAR

"Nema veze, neka me Draskovic iskljuci, neka ne budem ni poslanik, ni predsednik opstine, nista; ja rekoh i dusu olaksah, pa neka drugi sude"

Vest da je Velimir Ilic izbacen iz Srpskog pokreta obnove u Cacku je docekana kao lazna informacija. Oni koji su medijima ipak poverovali (stranacko saopstenje nije licno poslato), nisu krili svoju ogorcenost. Uvereni da ih niko nece staviti u procep da biraju izmedju Vuka Draskovica i omiljenog gradonacelnika, bez veceg razmisljanja poverenje su dali Ilicu. Trenutni skor je, po izjavama prisutnih odbornika, da samo tri odbornika ostaju uz lidera stranke a da bi neki novi opstinski odbor, koji bi bio formiran po nalogu iz Beograda, moglo da sacinjava najvise 12 ljudi.

Velimir Ilic je na zakazani intervju stigao sa sat zakasnjenja jer mu je tacno toliko vremena trebalo da prodje duz hodnika Skupstine opstine Cacak u kome su ga cekali okupljeni gradjani koji su mu licno iskazivali podrsku. Ni u razgovoru sa njima, ni u razgovoru za NIN, nije bio spreman da poveruje da se Vuk Draskovic odlucio na takav potez.

Mnogo reci je izreceno izmedju vas i Vuka Draskovica, a ipak je sustina spora ostala nejasna, kao i objasnjenje da ste prekrsili Statut. U cemu ste pogresili ili gde je problem?

- Moje nezadovoljstvo nije od juce. Imao sam nadu da je opozicija u nekom povoju i da ce biti dobra. Medjutim, vreme prolazi, godine prolaze, a ona ne ispunjava ocekivanja. Narod je, jednostavno, obmanjivan od strane opozicije. Jedan model vlasti koji je postojao za vreme Tita i posle kod Milosevica, isti je model za kojim svi idu: jedan lider, svi oko njega, niko ne sme da ga pipne, niko ne sme nista da kaze. Liderstva je dosta! Meni je neverovatno da neko predlozi kandidata recima: "On je najbolji, mi samo njega imamo, a ko bi drugi?" Ako jedna politicki jaka stranka ima samo jednog coveka, onda sa njom nesto nije u redu. Nije u redu ni to sto politicke stranke ne trpe stranacku opoziciju unutar sebe. Svuda u svetu to je normalno, a kod nas se vec pri pojavi neke opozicije unutar stranke, ta licnost uklanja da bi prosle one subase koje kao nekada kod sultana samo glade, glade i glade.

Smatrao sam da je potrebno mnogo vise demokratizacije i da unutar stranke moramo dozvoliti postojanje opozicije koja ce biti regulator rada stranke. Hteo sam da pokusam da lideri shvate da nisu bogom dani i da ne mogu svojim autoritetom sve odredjivati, sve stititi, naredbama vladati, telefonom smenjivati, politicke protivnike eliminisati... Ako zele da i dalje nekom "cepaju glave", kao sto su svi redom radili, onda je kraj. Za demokratske preobrazaje trebaju novi lideri, novi ljudi; sa ovima je prica zavrsena.

Dokle ste stigli u svom pokusaju?

- Ovo je lom u kome lider SPO-a mora da pokaze koliko je spreman da da za razvoj demokratije i koliko je u stanju da podnese zvizduke. To ce biti dokaz njegove velicine. Ako me izgazi kao sto je mnoge, ako me iskljuci iz stranke, dokazace da je sve centralizovano i pod uticajem jedne licnosti i da sanse za demokratske preobrazaje ne postoje. To ce biti signal demokratskoj javnosti da trazi neke nove ljude. Sablon lidera koji o svemu odlucuje i kome se nista ne moze reci je korak unazad za koji demokratska javnost nije spremna.

Vuk se verbalno zalagao za druge metode, za koncept po kome bi mu se uvek govorila istina, da postoji dijalog i da je kritika dozvoljena. Sada je prilika da vidimo da li ce i u praksi uspeti to da prelomi. U stranci postoje ljudi koji imaju neke druge predloge, koji su vise u kontaktu sa ljudima i koji vide neke druge puteve za razliku od poslusnika i prislusnika. Mislim da jedan iskusan politicar ne bi smeo tek tako da me odstrani i da on mora da razmislja. U jednoj zdravoj kampanji Vuk Draskovic mora da pokaze da li je on ta licnost koja je preskocila stepenicu da svog neistomisljenika prihvati kao kriticara. Na taj nacin bi preskocio prag koji je do sada uvek stajao i bio nepremostiv. Sada ima sansu, ako me iskljuci - nije je iskoristio. Skodice njemu, a ne meni. Ja cu biti predsednik opstine dok me odbornici biraju, a dobio sam jednoglasnu podrsku. Bio poslanik ili ne, narod je mene izabrao i to je moj plus. Izabran sam zato sto sam ovakav, sto niko ne moze da me podmiti i da mi nalozi. Zato me vole gradjani i voli Srbija.

U trenutku kada se sukob rasplamsao, pojavila se informacija da ste vi moguci predsednicki kandidat, onda vas demanti, pa zvanicni predlog da to ipak budete. Jeste li ili niste predsednicki kandidat?

- Meni je vrlo nezgodno zato sto me jedan odbor bez mog znanja kandidovao za predsednickog kandidata. Ali, kandidovao me je. Nek sam ja kakav-takav, neka sam nikakav, ali ja sam sada neki kandidat i to po zvanicnoj roceduri. Na to lider sutradan izadje i kaze: "Ja sam general, a on je kaplar i kako sada to?" Sasvim je svejedno da li sam kaplarcic sa dna koji nema nikakve sanse, njemu sam protivkandidat. Umesto da se, kao svuda u svetu, ta procedura ispostuje oni me sutradan iskljucuju. Bez obzira sta sam ja rekao, bez obzira sta sam uradio, nije dobro da me izbace u trenutku kada se jos u povoju pojavljujem kao prvi protivkandidat i kada se prvi put u istoriji nasih stranaka pojavljuje unutarstranacki izbor. Umesto toga, posle godina i godina hvaljenja, ja najednom postajem nula.

I jos nesto - liderima nije dovoljno da se busaju u prsa i vicu: "Ja sam lider!" Oni su samo jedan covek koji je trenutno izabran i koji svaki dan mora da se proverava. Narod trazi rezultat. Ja umem da pravim rezultat. Sest meseci pre lokalnih izbora rekao sam da cu pobediti i da cu biti predsednik opstine. I pobedio sam. Na svim izborima na kojima sam se pojavio, pobedio sam i to najubedljivije. SPO u Cacku sam 1992. primio u totalnom rasulu; od 70 odbornika imali smo samo 11. U republickoj skupstini od tri odbornika nijednoga, svi su bili socijalisti. A sada imamo tri iz SPO-a i nijednog iz SPS-a. To je model kako se radi, ali to sada pocinje da smeta. Zato ne dozvoljavam da mi "bogati Cigani" drze lekcije jer mora postojati razlika izmedju onih koji dobijaju i koji gube izbore.

Jedan od problema na koji ste ukazivali je odnos na relaciji Beograd-unutrasnjost. Gde je kvar?

- Mi smo ti koji moramo da radimo, a oni nas dozivljavaju kao one koji lepe plakate, cuvaju kutije i donose dobre rezultate na izborima. Posle toga, naravno, ostajemo oni kaplari u unutrasnjosti koji ce da rade. A kaplari prave generale jer se nijedan general ne radja kao general. Ja sam kaplar koji je pravio generala i moj udeo u tome je veoma veliki. Sada, kada sam isplivao do generala, ne mogu i dalje da ostanem kaplar, ali sam u svesti generala i dalje samo kaplarcic koji dolazi na poziv izmedju lepljenja plakata. Protiv toga se nisam pobunio samo ja vec svi. Svi se foliraju kada pricaju o lojalnosti, a ovo je sustina problema. Ne mozemo da dozvolimo da iz Sumadije nikada niko ne bude ispostovan ili da nikada nemamo ministra.

Koliko glasova vi licno donosite SPO-u i da li su realna nagadjanja da bi sukob sa vama mogao ozbiljno da ugrozi SPO?

- To je tesko reci. Znam samo da nisam zasluzio da me iskljuce iz stranke jer sam covek koji je doslovce postovao Program i Statut i nikada se o njega nisam ogresio. Samo sto ne cutim. Sada mi kazu da sam stalno cutao. Pa da sam cutao, zasto bi me neko dirao? Te koji cute nikada ne diraju.

Jedini u Srbiji sam pobedio predsednickog kandidata kao nosilac poslanicke liste u Moravickom okrugu i to sa preko 3 000 glasova. Zato Vuk sada mora da pokaze da je za istinsku demokratiju, da uvazava politicke protivnike i da je spreman da udje u polemiku. Iznenadio me je kada je rekao da ce od sada kao Seselj kod koga niko ne moze da pisne. Da mi se to dopada, onda bih bio kod Seselja, a ne kod Vuka. Ako se pokaze da je to isto, onda narod seta i postaje zbunjen. Ne zna se vise ko sta hoce i ko koga glasa. Oko predsednickog kandidata ima da se lome koplja, da se puca, ali onda kada ga pronadjemo, on ce i da pobedi. Ne moze demokratska opozicija da se medju sobom toliko svadja i zaboravlja na socijaliste koji stoje i smeju se sa strane. Normalan narod nece levicu, ove vidi kako se tuku i kud ce, nego bezi u zagrljaj ekstremnoj desnici. Masovno juri tamo jer zbunjen nema kud. Hocu da pokazem da ovde u Cacku ne vazi to i da u mnogim gradovima gde je pobedila koalicija "Zajedno" ne vazi to. Zdravo tkivo Srbije moze da egzistira lepo, da se siri, da nagriza ili leci ovo bolesno.

Zelim Vuku od srca da pobedi, jer od ponudjenih kandidata to je najbolje resenje. Ali ja zelim da dodju jos bolji kandidati i da stvarno pobedimo. Vuku nedostaju glasovi i bez demokratskog fronta ne moze da ih dobije. A najgori demokrata uvek je bolji od najboljeg socijaliste.

Kako mislite da je to moguce u trenutku kada se vec u trecem gradu raspala koalicija "Zajedno"?

- To je problem i sa tim se mora stati. Resenje je povecanje birackog tela, a to je ukljucenje svih demokratskih snaga. Sada imamo situaciju da su se dva lidera posvadjala a da svi ostali stoje u cosku i posmatraju hoce li se ti lideri smilovati i uraditi sta valja. Nije njihovo licno pravo da oni odlucuju o tome da li ce prestati sukob; valjda postojimo i mi koji smo prespartali Srbiju. I sam Draskovic je govorio da ce sesti sa crnim djavolom ako je u pitanju Srbija. Evo, sada je u pitanju Srbija.

Da li ste o svemu tome razgovarali sa Draskovicem?

- Jesam i on mene uopste nije razumeo. Primetio sam da nije navikao da mu se neko suprotstavlja. Ko mu kaze lose, on ga dozivi kao protivnika. Ja sam Vuku Draskovicu najveci prijatelj u SPO-u i garantujem da mogu najvise da mu pomognem i da u mene moze da ima najvece poverenje. Mnogo vece nego u one koji ga glade... Vuk ima sansu da dobije izbore samo ako ispuni dva uslova. Prvi, da skloni neke poltroncice oko sebe i da stvarno bude pravi demokrata. Drugi, da kaze g. Djindjicu: "Izabran si koalicijom 'Zajedno', Bozic i ekipa su te sklonili na nelegitimni nacin, izvoli na svoje mesto pa cemo te ako si los, skloniti na legitimni nacin." Narod bi rekao: "Alal mu vera!" Nije strasno priznati da se dogodila greska i da mozemo da budemo ljudi i da je ispravimo. Volja naroda ne sme da se preinaci. Samo tako bi gradjani stekli poverenje u njega, Vuk bi bio onaj stari i svi bi mu se vratili.

Voljom naroda ste i vi izabrani za funkcije na kojima ste, a deluje da ih necete zadrzati...

- Draskovic na mom primeru ima veliki primer za dokazivanje demokratije. Iskljucenja, proterivanja, progon, napadi na mene pokazuju da se nista nije promenilo i da se odusevljavamo organizacijom onih stranaka koje smo godinama kritikovali.

Svi mi kazu "mislimo kao ti", devedeset posto poslanika mi to kaze, ali ne glasno. Jedan Paja Krunic, koji je sada tu a sutra mozda nije, ne sme to da kaze glasno. Na iskljucenje pristajem jedino ako me GO na tajnom glasanju iskljuci. Na sugestije sta da radim, ne pristajem jer nisam mali da me neko prevaspitava. Ako me sklone i ako mi nasilno oduzmu mandat, bicu prisiljen da se ne predam. Imao sam stotine poseta iz najudaljenijih gradova, hiljade pisama i telegrama i narod mi je objasnio da moram da ostanem uz tu novu snagu. Necu se povuci a mozda cu se pojaviti i na listi da pokazem da taj kaplar moze da dobije i neke glasove. Imam petoro dece i ne mogu zbog njih da se povucem pre nego sto pokusam sve.

SANDRA PETRUSIC



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.