2446, 13 NOV 1997

Narodni predsednik

VUK DRASKOVIC PO TRECI PUT MEDJU SRBIMA

Svako ima pravo da sanja, snovi nisu zabranjeni. I nista ne kosta. Ima toga i u ruskoj literaturi, cest je motiv kod Cehova. Kaze muzik: "Sanjam, kao, ja postao car!" Zatim sledi ispovest sta bi muzik sve uradio na carskoj funkciji, kako za druge, tako i za sebe. Ili onaj sto mu se usnilo da je na lutriji dobio pedeset hiljada rubalja! A trecem se brojevi na lozu slazu sa izvestajem u novinama do pred sam kraj. Zato sanjari o kuci sa ribnjakom, o odlasku u inostranstvo. Medjutim, vidi svoju zenu: pa ona bi sve to delila sa njim! I sa olaksanjem ustanovi da se broj ne poklapa...

Vuk Draskovic sanja predsednicki polozaj. Kao, postao on predsednik Srbije, uselio se u Uzicku (nece u Tolstojevu, tamo je Milosevic) i doveo kralja. A kralj je samo formalno glavni, Vuk je prvi do kralja, Danica prva do kraljice. Djindjic kuka, moli da ga Vuk primi, ali ne, nece! Ne da mu pomenuta Danica...

Ili, ipak prima Djindjica, ali pod uslovom da Djindjic posle izjavi kako je predsednik Draskovic vrlo sarmantan covek! I da mu je predsednik Draskovic obecao da ce sledeci izbori biti posteni!

Milan Bozic je marsal dvora. Prestao je da pije, osim sluzbeno.

Vesna Pesic, kao disident, konacno dobija Nobelovu nagradu za mir, ali tome se ne daje odgovarajuci publicitet.

Gradonacelnik Cacka Velja Ilic je na robiji; proneverio je celu opstinu!

Seselj je u Virovitici.

NIN izlazi kao bilten Srpskog pokreta obnove.

Ovaj autor u "Srpskoj reci" pise ode Prvoj Porodici, narocito Prvoj Dami.

Avioni na relaciji Beograd - Hag prepuni su putnika sa lisicama na rukama; Haski tribunal zaseda bez prestanka.

Vuk kleci u Sarajevu, izvinjava se Aliji.

Danica Draskovic prima Madlen Olbrajt u Beogradu, a Madlena Danicu u Vasingtonu. Hilari Klinton se ugurala da se i ona vidi na slici.

Slobodan Milosevic sa suzama u ocima preklinje Vuka Draskovica da primi SPS u koaliciju. Vuk popusta, Uros Suvakovic postaje ministar spoljnih poslova, a Gorica Gajevic direktorka "Trepce"...

Bogoljub Pejcic je ministar policije, Milan Komnenic ambasador u Pjongjangu.

Ivan Kovacevic je portparol Andjelka Trpkovica.

Danica ima redovnu rubriku u "Bazaru". Pise kako voli cvrcke.

Nenad Canak i Mile Isakov hvale se po novosadskim bircuzima da ne izbijaju sa dvora Draskovicevih.

Najpoznatija kineska izdavacka kuca objavljuje sabrana dela Vuka Draskovica u dva miliona primeraka.

Sve to gleda Zoran Djindjic i kipti od zavisti. Sa mitinga opozicije besno porucuje Vuku kako ce mu poslati kudelju i preslicu da mu prede gace i kosulju.

A Vuk kaze: ni po babu, ni po stricevima, nego u Evropu!

Otkako je Vuk Draskovic postao predsednik, u zemlju su usle desetine milijardi dolara. Zapad odresio kesu. Niko ne pita kako, zasto, samo kaze: uzmi. Toliko para nije bilo ni kad je drzavne finansije vodio Ljubisa Ristic...

Dafina i Jezda vracaju devize stedisama. Kes, na ruke.

Penzije se isplacuju svakog prvog u mesecu, uz obavezno povecanje od pedeset odsto.

Vuk putuje u prijateljsku posetu Grckoj.

Povremeno, kad je u zemlji, Vuk bez pratnje izlazi na ulicu i ljubi narod. Narod je odusevljen, kaze: narodni predsednik. Narodni guslari guslaju mu u desetercu sve njegove uspehe.

Srbija je na Zapadu.

A kako je pocelo? Vuk je zamolio da bude predsednik - obecao je Danici, a i voli - i obratio se Nenadu Canku i Miletu Isakovu, kao i koalciji "Sumadija". Mocna koalicija "Sumadija", sa predsednikom Branislavom Kovacevicem na celu, izdala je o tome sledece saopstenje: "Rezultati prethodnih neuspelih predsednickih izbora i ekonomska propast, stvorili su prostor povampirenom nacionalizmu da preuzme vlast u Srbiji. U toj situaciji namece se kao duznost podrska zajednickom predsednickom kandidatu demokratske opozicije, sposobnom da se odupre nadolazecem fasizmu. Koalicija 'Sumadija' sa zaljenjem konstatuje da se na srpskoj politickoj sceni nije pojavio kandidat koga bi nasa Koalicija bezrezervno podrzala. Zbog svega navedenog Koalicija Sumadija ce i pored velikih razlika podrzati kandidaturu Vuka Draskovica, koji je u potpunosti prihvatio Program demokratske opozicije kao svoj predsednicki program. Pouceni i ohrabreni primerom Crne Gore u kojoj je zahvaljujuci ujedinjenju opozicije i reformskog krila DPS-a doslo do pobede njihovog predsednickog kandidata, pozivamo sve demokratske snage da se ujedine i zaborave na razlike i prethodne nesporazume.

U slucaju da predsednicki kandidat demokratske opozicije ne udje u drugi krug, izbore treba bojkotovati, kako bi se na taj nacin u potpunosti sprecila mogucnost da jedan od dva zajednicka kandidata koalicije SPS, JUL, ND i SRS preuzme apsolutnu vlast, sa nesagledivim posledicama po Srbiju i njene gradjane."

Posle je sve islo glatko. Dosao je 7. decembar.

Prestolonaslednik je prvi cestitao Vuku.

Slobodan Milosevic nije imao kud, i on je cestitao.

Vlajko Stojiljkovic je podneo ostavku, a Zoran Sokolovic je smenjen.

Ali avaj!

Kraj prepustam cika Jovi Zmaju: cun se ljuljnu, ode sanak pusti...



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.