2447, 20 NOV 1997

Junaci naseg doba

KAO NEKAD

Gde su i sta rade buduci predsednici Milan Milutinovic i Vojislav Seselj (s Vukom Draskovicem za petama)

Ako me oci ne varaju, Gorica Gajevic je promenila imidz. Ravna i kratka kosa, kontaktna sociva. I nekako je postala, sto bi rekao Cehovljev junak, cirlih - manirlih. Ne vice na birace...

Sve te promene u habitusu generalne sekretarice SPS-a u tesnoj su vezi sa predstojecim predsednickim izborima u Republici Srbiji. Zato sto je Gorica licno prijavila Milutinovica, a ne moze se pred Republicku izbornu komisiju bez ulepsavanja. Gorica je, ispred svoje partije, otisla i rekla: Takva i takva stvar, nas kandidat bice poznati diplomata Milan Milutinovic koji je mnogo doprineo ugledu Jugoslavije u svetu.

Ponela je i dokumentaciju.

Jugoslovenska levica (JUL) odmah je saopstila: On je kandidat svih progresivnih i patriotski orijentisanih gradjana.

Posle toga Gorica je posetila gradiliste sportske hale "Limes" na Novom Beogradu, kojom prilikom je izjavila: "Sigurna sam da ce Svetsko prvenstvo u stonom tenisu biti odigrano u ovoj dvorani". Uz odobravanje prisutnih, G. Gajevic je dodala: "Socijalisticka partija je oduvek podrzavala razvoj fizicke kulture i masovnog i vrhunskog sporta, imajuci pre svega u vidu da je to u interesu mladih ljudi".

Jedva cekam da upoznam Goricu Gajevic, da izmenjamo stavove!

U medjuvremenu se predsednik Milosevic vratio iz Kine. Objavljena je topla reportaza o pilotima koji su ga vozili, o njihovim humanim likovima, kao i o samom avionu DC-10. Kao nekad! Jugoslovenska levica (JUL) s pravom ocenjuje da "takvu politiku otvorenosti i saradnje jugoslovenskog predsednika podrzavaju sve leve i progresivne snage u nasem drustvu".

Nase drustvo i ove godine proslavlja 29. novembar, Dan nekadasnje Republike, nastale na Drugom zasedanju AVNOJ-a u Jajcu.

Opet se ne radi. Kao nekad.

Gde je danas Jajce? Gde je Republika?

Ali kontinuiteta mora biti, do potpune vlasnicke transformacije, a onda cemo videti da li profit i AVNOJ idu zajedno. Milan Milutinovic je garant kontinuiteta; kontinuirano i cvrsto stoji na temeljnim principima svoje partije - jos od trenutka kad je iskljucio iz nastave profesore Filozofskog fakulteta u Beogradu, sve do danas.

Cak i rezimski pijanci u kafani "Grmec" hvale kandidata Milutinovica. Tvrd covek, kazu, autoritet. Imponuje kako je izgrdio opstinske celnike levice, lenstine i sabotere predizborne kampanje. Ne moze Milutinovic svuda da stigne, jos je ministar spoljnih poslova, neka ga odmene. Socan u izrazu i sazet u misljenju, na pitanje ko ce pobediti na izborima, Milutinovic je odgovorio: Nisam vracara!

Zatim kaze: Srbija ne sme da ostane bez struje! Uskoro ce 21. vek!

Ili: Oni ne mogu da cackaju mecku sa nama! (Vidi "Izjavu nedelje")

Zna da kaze, diplomata i Beogradjanin!

I dok Milutinovic zanje uspehe i telegrame podrske, u zemlji i sire, njegov konkurent Vojislav Seselj zali se da je medijski blokiran. Nece ga ni drzavno ozvucenje, a ni mali ekran njegovog kuma Draskovica, Studio B. Ali zato pravna drzava ima razumevanje za sefa radikala: sudski vestaci i drugi eksperti ispituju bananu na koju je stao onaj nesrecni advokat - nekoliko puta - u Seseljevom prisustvu.

Banana je na posmatranju; traze se tragovi klizanja.

Bananu cuvaju u sudskom frizideru.

Seselj veli: "Ukoliko pobedim na izborima, necu da se bavim pitanjima spoljne politike, jer na to po Ustavu predsednik Srbije nema pravo, vec ekonomijom, socijalnom politikom, skolstvom i zdravstvom".

Tu se, dakle, topi pocetna prednost kandidata levice, karijernog diplomate Milana Milutinovica; sta ce mu inozemno iskustvo, kad na to nema pravo po Ustavu? No, upravo zato, zbog tog iskustva, on tacno zna: Imamo uslove i potencijale da se veoma brzo ukljucimo u svetske tokove!

Nisu mu rekli da Evropska unija odbija saradnju, lenjivci.

Milutinovic je, medjutim, uporan: "Svet tesko da moze bez Jugoslavije koja je znacajan i, po mnogim procenama, najznacajniji faktor stabilnosti u regionu".

To je nasa sansa, stabilnost u regionu.

A Seselj zapeo: ekonomija, pa ekonomija!

Predizborna bajka nastavlja se zahtevom Vuka Draskovica da se na RTS ekranu suoci sa Milanom Milutinovicem i Vojislavom Seseljem.

Vuk misli da ce da ih natpeva.

Bajke se obicno ovako zavrsavaju: I posle su ziveli srecno...

Milivoje Glisic



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.