2448, 27 NOV 1997

Susreti : Predsednik Albanije Redzep Mejdani za NIN

KOSOVO NECE BITI BOSNA

Problem ne bi trebalo internacionalizovati nego evropeizovati u smislu promene mentaliteta

Na tridesetu godisnjicu Internacionalnog centra za teoretsku fiziku Miramare u Trstu, ispred postojeceg, dodato je i ime pre godinu dana preminulog fizicara, nobelovca i dugogodisnjeg direktora ove institucije Abdusa Salama (Pakistan). Povodom svecanosti, Trst su posetili mnogi svetski naucnici i prijatelji pokojnog profesora Salama, izmedju ostalih i predsednik Republike Albanije Redzep Mejdani. Predsednik Mejdani je, pre politicke funkcije, bio profesor fizike i dekan Fakulteta prirodnih nauka na Univerzitetu u Tirani.

U predahu, predsednik Mejdani je za NIN odgovorio na nekoliko pitanja koja se ticu Kosova i odnosa izmedju Albanije i Jugoslavije.

Neke politicke snage u Srbiji, odnosno u Jugoslaviji nisu sa odusevljenjem prihvatile nedavni susret vaseg premijera Fatosa Nanoa i predsednika Milosevica. Kakva su reagovanja bila u Albaniji?

- Ne narocita. Naime, politicke snage desne opcije otvoreno su protestovale dok su leve politicke snage bile umerenije. Protiv ovog susreta bili su uglavnom nacionalisti, a koliko imam podataka i u Jugoslaviji se dogadja isto. I srpski nacionalisti su se o susretu odredili negativno. Nacionalisti, albanski, stoje na stanovistu da sa Srbima dijalog nije moguc, a demokrati misle da on nije moguc sa Milosevicem, a ne sa Srbima. Medjutim, dijalog je nuzan i nikako ga ne treba izbegavati. Naravno, dijalog se mora voditi sa onim politickim snagama koje su na vlasti, a to su Milosevic i njegova partija. Ne mozemo dijalog odgadjati dok se na nekoj strani ne promeni vlast, jer promene mogu biti i nepovoljne, narocito na Balkanu. Svedoci smo da svugde u svetu politicari manipulisu javnoscu. To se, naravno, dogadja i izmedju ove dve zemlje, ciji su ih politicari doveli do raznih konflikata.

Koje srpske politicare smatrate nespremnim za dijalog?

- U Jugoslaviji su se, posle nedavnih izbora, isprofilisale dve politicke struje, Seseljeva i Miloseviceva. I jedna i druga su nacionalisticke, ali Seseljeva je ekstremna do kraja. Ja bih ipak podrzao Milosevicevu struju, ne zbog toga sto je ona u odnosu na Kosovo i nase sunarodnike kooperativna, nego sto je ipak manje zlo od Seselja. Mi smo svesni da ce resenje kosovske krize u Jugoslaviji ici veoma sporo, ali da bi se izbegli oruzani sukobi koji gotovo da su poceli, Milosevic bi konacno morao da pocne s primenom odredaba koje sadrzi sporazum izmedju njega i Rugove, potpisan pre godinu dana u Rimu.

Ministri spoljnih poslova Nemacke i Francuske zatrazili su, jednim pismom, od Milosevica da vrati Kosovu autonomiju kakvu je imalo pre ukidanja pokrajina. Mislite li da bi se Kosovo sada zadovoljilo autonomijom?

- Da, problem je u tome sto oni sada traze potpunu nezavisnost od Srbije. Medjutim, mislim da najpre treba zahtevati primenu odredaba sporazuma Rugova - Milosevic. Potrebno je, dakle, uciniti koji korak napred, a onda bi se doslo do onoga sto, uostalom, priznaju sve medjunarodne konvencije, a to je - samoopredeljenje naroda.

Mislite li da bi, ukoliko se problem internacionalizuje, Kosovo moglo da dozivi sudbinu Bosne?

- Ne mislim tako! Mozda ne treba internacionalizovati nego evropeizovati problem. Ovaj region svakako treba evropeizovati u smislu promene mentaliteta. Vidimo da se Evropa otvara i da nestaju granice, pa na to moramo navikavati i nase narode. Evropa je posle izgubljenog vremena u Bosni shvatila da ne treba vise donositi odluke umesto drugih, nego da ih mora navoditi na dijalog. To svakako treba iskoristiti i uz pomoc medjunarodnih organizacija ostvarivati politicku i ekonomsku saradnju koja smanjuje mogucnost konflikata sila.

Susreti na relaciji Tirana - Beograd nastavice se, bez obzira na Kosovo. Imate li u planu da se sastanete sa Milosevicem?

- Do sada smo imali dva susreta. Jedan, onaj u Njujorku, izmedju ministara spoljnih poslova bio je neuspesan. Nista se od dogovorenog nije ostvarilo, a tri dana posle toga susreta, kosovski studenti u Pristini su izvukli deblji kraj. Milicija ih je isprebijala. Drugi susret je onaj na Kritu Milosevic - Nano, i jos cekamo rezultate. Nadam se da rezultati nece biti ona jucerasnja pucnjava na automobil Camila Gasija. Milosevicev i moj susret? Mozda!? Treba da prodje neko vreme, ono sto mi fizicari nazivamo "relaxation time".

Djoko Malinic



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.