2448, 27 NOV 1997


KOMUNISTI BEZ KOMUNIZMA

KOMUNISTI BEZ KOMUNIZMA

Sprijeciti kapitalizaciju zemlje tako sto ce uciniti samo sebe vlasnicima nacionalnog bogatstva - to je otvorena namjera srpskih socijalista. Taj fenomen oznacavam kao neku vrstu "stranackog" ili, jos uze, "porodicnog kapitalizma. Ona samo pokazuje da srpski socijalisti nisu vise komunisticki "iskreni" ni prema sebi!

U najopstijem smislu, Srbija i Crna Gora danas spadaju u red postkomunistickih zemalja kakve su gotovo sve bivse zemlje tzv. realnog socijalizma ili sovjetskog bloka, izuzev nekih posebno preostalih slucajeva kao sto su NR Kina, Sjeverna Koreja, Vijetnam, Kuba... Doduse, Kina nije politicki tranziciona zemlja, ali u ekonomskom pogledu ona pokazuje neke karakteristicne crte zemlje u tranziciji. Pojam "postkomunizma" oznacava da su bivse komunisticke zemlje izgubile bitna politicka svojstva i sistemska odredjenja nekadasnje vladajuce komunisticke strukture.

Nasa prica se nastavlja


NADAM SE DRUGOM KRUGU
Kandidat za predsednika Srbije profesor Micunovic porucuje biracima da se ne opredeljuju prema prognozama i nametnutom uverenju ko je u Srbiji "najjaci", nego da iskoriste taj retki izborni trenutak i glasaju za kandidata koji ce im, kao sluzbenik naroda, pomoci da zive bolje

KOSOVO NECE BITI BOSNA
Problem ne bi trebalo internacionalizovati nego evropeizovati u smislu promene mentaliteta

VERA, PRIVATNA STVAR
Sredinom osamdesetih filozof Mladen Kozomara predavao je na Filozofskom fakultetu predmet marksizam i savremeno drustvo i govorio je studentima da se "marksizam u nasoj skoli predaje kao veronauka". U medjuvremenu, marksizam je ukinut. Koliko smo odmakli od sredine osamdesetih i u kom pravcu? U jednom od prethodnih brojeva NIN-a procitali smo, izmedju ostalog, i da Ministarstvo prosvete Srbije ne stize da se pozabavi veronaukom. O pitanju ne samo veronauke vec odnosa religije i skole uopste, razgovaramo sa Ivanom Ivicem, profesorom razvojne psihologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu i nekadasnjim ministrom prosvete u Saveznoj vladi Milana Panica.



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.