2449, 04 DEC 1997

JESU LI POLITICARI NORMALNI?

TOPOVSKA ZAVRSNICA

Kako su se svadjali Seselj i Vuk

Covek vizije, Jedino Vuk, konacno se probio u TV Bastilju. Tamo ga je sacekao njegov kum Vojislav Seselj, Hrvat iz Zagreba, Splita, Rijeke i Zadra, opunomoceni spijun Franje Tudjmana, sa sedistem u Zemunu. Kao predsednicki kandidati, sudarili su se na malim ekranima RTS overenim krstenicama, kontrakrstenicama i skeniranim biografijama.

Najpre je Jedino Vuk saopstio koliko ima Seselja s one strane zamisljene linije Karlobag - Ogulin - Karlovac - Virovitica, to jest, koliko je Seselja Hrvata medju Hrvatima. Na osnovu uvida u telefonski imenik datog podrucja ustanovio je, ima ih. Posli smo tragom tog podatka, proverili. Zagreb, tri Seselja: Seselj Stanislav, Josipa Pupacica 9, Seselj Stjepan, Lea Rukavine 4, Seselj Zlatko, Subiceva 62. Split, jedan Seselj: Seselj Ante, Gajeva 11a....

Dodatni argument za diskvalifikaciju: tek su ga, Seselja, Jedino Vuk i drugovi naucili kako da se pravoslavno krsti, s tri prsta, gore-dole-desno-levo. U daljem toku plodne diskusije pomenut je i "pezo" kojeg je Seselj dobio od francuskog nacionalnog fasiste Lepena, kao i poljubac sa ruskim nacionalistom Zirinovskim.

Srpsko gledaliste se uzbudilo, napetost je rasla.

Zemunski triler

Onda se Jedino Vuku obratio, u sledecih pet minuta, jedini naucno dokazani Srbin (potvrdu izdala Srpska akademija nauka i umetnosti) Vojislav dr Seselj. Izvukao je iz dzepa izvod iz napred pomenutog telefonskog imenika, i pokazao da je u Zagrebu, gle cuda, mnogo vise Draskovica! I taj podatak je proveren. Prema telefonskom imeniku za 1984. godinu, bilo ih je, Draskovica, trideset i tri, medju njima i Draskovic Franjo, Banovicka 20, Draskovic Ignac, Zdenacka 25, Draskovic Josip, Mahatme Gandija 4, Draskovic Stjepan, Tuzlanska 3, Draskovic Trpimir, Jabukovac 29, Draskovic Vinko, Kriska 30, Draskovic Zvonimir, Spasicev prolaz 7...

A kroz istoriju, dodao je jedini naucno potvrdjeni Srbin, dr Seselj, bilo je i Draskovica koji su opsedali Beograd, i Draskovica biskupa, katolickih fundamentalista koji se krste obrnuto, levo pa desno.

Sta je ostalo Jedino Vuku nego da predoci cinjenicu da je Vojislav dr Seselj spijunska ekspozitura Franje dr Tudjmana u bicu srpskog naroda, u srebrombogatom (Crnjanski!) Zemunu, koju je tezu potvrdio i narodni heroj Petar Gracanin, general u penziji i bivsi savezni policajac. Seselj je, veli Gracanin izdvojeno od Vuka, pobedio bas u Zemunu zato sto je tako hteo dr Tudjman! Vrlo jasna asocijacija na NDH koja se protezala sve do usca dveju reka, ali s one strane Save i Dunava, sto je jednom Hrvatski Povjesnicar i naglasio - njihovo drzavno pravo seze do Zemuna, ukljucujuci i opstinu Novi Beograd.

Posle TV duela na RTS - okoncanog iskljucenjem tona i zatamnjenjem slike bas kada je bilo najzanimljivije - usledila su, po prirodi stvari, zvanicna saopstenja zaracenih strana. Saopstenje Srpskog pokreta obnove: Vuk Draskovic nokautirao Seselja i izbacio ga iz ringa! Saopstenje Srpske radikalne stranke: Seselj deklasirao Vuka!

Milan Bozic (SPO): "Seselj se u svojoj nemoci zapleo kao pile u kucine!"

Tomislav Nikolic (SRS): "Ne znam ko ga je (Vuka) pripremao za emisiju, ali ocigledno je rec o bolesnom umu!"

Bozic: "Vuk Draskovic je bio u pravu sto je insistirao na razgovoru o tome ko je pravi Srbin!"

Nikolic: "Odlucili smo da nas predsednik izadje na duel, jer je Srbija zemlja megdandzija i narod voli pobednike!"

Anonimni clan SPO: "Mozda ima i Draskovica Hrvata, ali Seselj nema ic!"

Anonimni clan SRS: "Pa sta ako Seselj nema ic? I Izetbegovic ima ic; necete reci da to upucuje na njegovo sumadijsko poreklo!?"

Predsednicki kandidat Radio televizije Srbije Milan Milutinovic kratko se osvrnuo na dvoboj svojih konkurenata: "Jedan ne zna kad je rodjen (Vuk), drugi ne zna gde je rodjen (Seselj)." Moguc komentar: Milutinovic samo to i zna!

Najzad, Demokratska stranka bivseg gradonacelnika Zorana Djindjica: "Vreme politickih trgovaca poput Seselja i Draskovica je proslo."

Reformska snaga

NIN hoce da veruje da je rezultat bio priblizno neresen. NIN nece da se opredeljuje, jer je nezavisan. NIN samo sluti da ce dijalog koji sledi uci u politicku istoriju Srbije. Sledi dijalog (odlomak).

Draskovic: "...A evo sta ste jos radili u zivotu: devedesete, dok ste jos bili cetnik, otkopcavali ste slic od pantalona usred Knez Mihailove i psovali majku Beogradjanima, pretukli ste jednu sportistkinju nakon sto Vas je dzudo potezom prosula na asfalt. Otvorili ste firmu koja se bavila svercom nafte, tada ste se posvadjali i sa dotadasnjim bliskim saradnikom Slobodanom Jovicem, a kada je njegova zena Paska o tome htela da progovori, nadjena je zaklana."

Seselj: "Gospodine Draskovicu, mnoge stvari izmisljate. Nije tacno da sam skidao pantalone u Knez Mihailovoj."

Draskovic: "Ja sam rekao da ste otkopcavali slic."

Sada se prica da je slogan Jedino Vuk smislila Danica Draskovic.

O privrednim i socijalnim pitanjima, medjutim, govori jedino predsednicki kandidat Radio televizije Srbije Milan Milutinovic. On kaze da ce radnici primati plate, a penzioneri penzije, svako ce dobiti ono sto mu po prirodnom pravu pripada. Zima ce smeniti jesen, a prolece zimu. Deca ce ici u skolu, seljaci na njivu...

Milutinovic je ljut na dosadasnje stanje; ne moze, veli, vise ovako, moramo ici u reforme!

Ko je, medjutim, kriv za stanje?

Milivoje Glisic



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.