2449, 04 DEC 1997

Sport

NIJE LAKO BITI SRBIN

Austrijanac Andreas Goldberger, sampion u skijaskim skokovima, "prevario" sopstvenu drzavu i ekspresno postao nas covek. Ako dobije "zeleno svetlo" FIS-a Jugoslavija ocekuje prvu zlatnu medalju na zimskoj olimpijadi

Gotovo nezapazeno prosla je agencijska vest da ce Austrijanac Andreas Goldberger, dvostruki pobednik Svetskog kupa i osvajac dve bronzane medalje u skijaskim skokovima na poslednjoj Olimpijadi u Lilehameru, uskoro poceti da se takmici pod zastavom SR Jugoslavije. Dalje, objasnjeno je da se poznati skakac odlucio na ovaj korak jer ga je Austrijska skijaska federacija suspendovala godinu dana zbog uzimanja kokaina, ali mu je sud u Becu dozvolio da se takmici za neku drugu drzavu, sto po svojim pravilima dozvoljava Medjunarodna skijaska federacija (?!)

Neverica u nasoj siroj sportskoj javnosti bila je razumljiva, jer se zna da nemamo nikakvu tradiciju u zimskim sportovima, a imamo odlicne skijaske terene na Kopaoniku i Brezovici. A mozda niko nije obratio paznju, jer dolazio je "praznik"! Pa opet, oni koji su u "Blicu" procitali ovu vest, postavili su sebi hipoteticno pitanje: "Otkuda bi jedan Austrijanac, jos i svetski sampion, zeleo da se takmici za 'prokazanu' drzavu Jugoslaviju?" Vec tada su postojale, naravno, za Austrijance politicke implikacije, sto ce kasnije biti i objasnjeno.

Rojter se, emitujuci prvu vest pod naslovom "Goldberger se nada da ce se takmiciti za Jugoslaviju", pozvao na izvestaj austrijske TV stanice ORF u kome je tvrdjeno da je Skijaski savez Jugoslavije vec odbio (!) da izda licencu Goldbergeru, jer bi se navodno zamerio Medjunarodnoj skijaskoj federaciji (FIS). Nevericu dana, Austrijski skijaski savez, iz nama poznatih razloga, pokusao je brze-bolje da "amortizuje". Naveden je jos podatak da je Goldberger vec razgovarao sa Djanfrankom Kasperom, generalnim sekretarom FIS-a, i da mu je tom prilikom objasno da on, Goldberger, zeli samo da pobedjuje i da mu je vazno da dobije necije drzavljanstvo, a ne da se bavi politikom.

"Dobar skok"

U smiraj poslednjeg dana novembra, oni koji su se nasli pored TV prijemnika, a takvih sigurno nije bilo malo (opet zbog "praznika"), ostali su zapanjeni kada su saslusali poslednju sportsku vest dana. Na ekranu se pojavio Andreas Goldberger, svetski sampion u skijaskim skokovima, i posle jednominutne izjave, u kojoj je objasnio zasto zeli da "postane" Jugosloven, na jasnom srpskom jeziku rekao: "Dobar skok!"

Sada vise nije tajna da je iznenadna ponuda svetskom skijaskom sampionu Andreasu Goldbergeru da se takmici za Jugoslaviju stigla posredstvom beogradske filijale "Red Bul" (proizvodi energetsko sportsko pice?!) austrijske firme koju zastupa nas najbolji teniser svih vremena Slobodan Zivojinovic. U svetskim razmerama poznato je i to da "Red Bul" sponzorise mnoge skijase kao i skakacku zvezdu Andreasa Goldbergera. Onog trenutka kada je saznao za mogucnost da Goldberger promeni drzavljanstvo, u svetskoj "licitaciji" najbolje se snasao Zivojinovic preko cije se firme "Grand Slam Group" u Beogradu obreo poznati Austrijanac.

- Tokom praznika zavrsili smo sve zakonske formalnosti. Andreas je dobio jugoslovenski pasos i licnu kartu. I da pojasnim; u nasem zakonu postoji tacka koja predvidja da izuzetni sportista, strani drzavljanin, moze da ima nas pasos. Tako da sa te strane nema nikakvih problema da Goldberger nastupa za Jugoslaviju - za NIN je izjavio Ceda Soskic, suvlasnik u firmi "Grand Slam Group"

"Strasni cetnik"!

Soskic dalje navodi da se u austrijskim medijima javnost podelila. Andreasa Goldbergera, rodjenog pre 22 godine u okolini Salcburga, sada jos nazivaju "strasnim cetnikom". Mladicu cesto telefoniraju i prete mu. Poznati automobilisticki as Gerhard Berger podrzava Goldbergera, navijaci takodje, bez obzira na to sto bi, mozda, Austrija na narednoj Olimpijadi u Naganu, iduce godine, kao i u Svetskom kupu ostala bez medalje, odnosno, "kristalnog globusa". "Zapravo, svesni su da iza optuzbe o navodnom koriscenju droga stoji igra u kojoj ceh placa proslogodisnji najbolji sportista Austrije " - zakljucuje Soskic.

Pre odlaska iz Jugoslavije Andreas Goldberger je izjavio, a prenosi Ceda Soskic: "Kada sam video sta sve za mene cine moji novi prijatelji, uprkos protivljenju Austrijskog skijaskog saveza, odlucio sam sada vise nego ikada da osvojim zlatnu medalju na Olimpijadi u Naganu. To ce biti moj najveci doprinos Jugoslaviji i prijateljima. U slucaju nepovoljne odluke FIS-a, vec sada sam odlucio: pauziracu tu godinu i opet se takmiciti za Jugoslaviju."

Sta moze da ucini Svetska skijaska federacija? "Slucaj Goldberger", ipak, nije naivan. Austrijanci trenutno cine svoje, pokusavaju da sprece taj za njih, kako pise becki "Kurir", "neprirodan polozaj". Dalje "Kurir" prenosi: "On je jedan glupi mladic, koji ima lose savetnike". Poznata je i cinjenica da je uticaj Austrijskog skijaskog saveza u svetu nesaglediv. Nas Savez je mali i gotovo beznacajan; drzava kada su ovakve stvari u pitanju, takodje.

"Po propisima FIS-a, Austrijanci ne mogu da sprece nastup Andreasa Goldbergera za Jugoslaviju. Medjutim, ono sto mogu da ucine, jeste da nasoj federaciji uskrate neke pogodnosti. Na primer, da ne dozvole nasim skijasima 200 dana besplatnog treninga u Austriji, koji nam pripadaju. Takodje, da nam oduzmu organizaciju 'Bambi kupa' na kome se takmice najmladje kategorije skijasa, odnosno da nam oduzmu rejting koji smo mukotrpno stekli. Pa opet, kompanija 'Red Bul' je spremna da nasem Savezu sve to nadoknadi velikom sumom novca" - tvrdi Ceda Soskic.

Nasi nadlezni organi se jos nisu oglasili. Kao i obicno - zateceni su. Onda kada Andreas Goldberger dobije "zeleno svetlo" od Medjunarodne skijaske federacije, nas Skijaski savez moze da izda licencu. Za ucestvovanje na Olimpijadi i drugim takmicenjima stav treba da zauzme Jugoslovenski olimpijski komitet. Ovako sve je u mraku. U mraku jedino nisu pasos i licna karta koje je ekspresno dobio Andreas Goldberger, bez sumnje prvi skakac sveta.

Drzava Jugoslavija je toliko "daleko" od jedne Knezevine Monako gde uglavnom svoje veliko bogatstvo stite poznati svetski majstori sporta od maticnih poreznika. Zato je i neverovatna odluka mladog skakaca da prihvati ponudu nasih ljudi. Na kraju krajeva, nije lako biti Srbin.

Goldberger verifikovan

Izvrsni odbor Skijaskog saveza Jugoslavije, ipak, je odlucio (sreda) da zatrazi prijem kod celnika FIS-a, cije sediste se nalazi u Oberhofenu (Svajcarska) kako bi se razresio ovaj zanimljivi slucaj nezabelezen u nasem sportu. Prakticno to znaci i da je SSJ i zvanicno prihvatio Andreasa Goldbergera kao svog punopravnog clana.

Aleksandar Mihajlovic



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.